Két kezem csuklótól lefelé egyszerre mozog. Van megoldás?

Dr. Bessenyei Mónika
szerző: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - WEBBeteg
megjelent:

34 éves nő vagyok, olyan problémánk van a fiammal, hogy a két kezünk - csuklótól lefelé - egyszerre mozog. Nem tudjuk másképpen mozgatni. Van-e erre valamilyen gyógymód? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Van-e gyógymód a problémánkra?

34 éves nő vagyok olyan problémánk van a fiammal, hogy a két kezünk - csuklótól lefelé - egyszerre mozog, nem tudjuk másképpen mozgatni. Például, ha ökölbe szorítom az egyik kezem és a másikkal írok, az ökölbe szorított kezemen is mozognak ugyanazok az ujjak, vagy ha az egyik kezemmel megvakarom a fejem, a másik kezem is vakaró mozdulatot csinál, és ez így elég kínos társaságban. Nekem munkavállalásnál is ezt figyelembe kellett vennem. Felszolgálói állásra még csak nem is gondolhattam, képzelje csak el, mi történne, ha az egyik kezemben tányérok lennének és a másikkal meg megpróbálnék tölteni egy italt (ami másnak könnyen megy, nekem képtelenség). Van erre valamilyen gyógymód vagy ezzel együtt kell élni?

A neurológus válasza

Kedves Kérdező!

Az Önök tünetét "mirror movement"-nek, azaz tükörmozgásnak nevezik. Ha egyéb panaszuk, tünetük ezen kívül nincs, akkor egyszerűen "csak" egy fejlődési variációról van szó.

A végtagok szimmetrikus mozgása csecsemőkorban természetes jelenség, ez később, az idegrendszer fejlődésével úgymond kialszik, mivel magasabb szabályozó központok kapcsolódnak be. Az Önök esetében valamilyen öröklődő defektus (eltérés) miatt ez a felsőbb szabályozás nem alakul ki megfelelően. Az öröklődése domináns, ami azt jelenti, hogy az utódok szinte biztosan öröklik az adott jelenséget.

Érdemes lenne azért ideggyógyászati szakrendelést felkeresniük, hogy esetleg egyéb társuló tünetet kizárjanak, esetleg koponya MR-vizsgálattal agyi fejlődési rendellenességre fény derüljön. Sajnos gyógymód nincs rá még napjainkban, együtt kell vele élni, úgy kell megválasztani a szakmát, hogy ez ne zavarja.

Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.