Melyek a köszvény tünetei? - Az orvos válaszol

szerző: Dr. Groák Péter, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

Vérképem alapján évekkel ezelőtt megállapították, hogy a húgysavszintem magas. Szeretnék érdeklődni, hogy a köszvény tünetei milyenek? Mostanában a lábaim lefekvéskor nagyon begörcsölnek. - A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Először is lényeges leszögezni, hogy a magasabb húgysavszint nem jelent automatikusan köszvényt.

A köszvény mozgásszervi tünetei elsősorban az ízületekben jelentkeznek, eleinte ritkábban, majd gyakrabban ismétlődő gyulladás képében.

Ezek a rohamszerű gyulladások hirtelen, általában a hajnali órákban jelentkeznek és igen kifejezett fájdalommal, duzzanattal, az adott ízület melegségével járnak.

Típusosan az alsó végtagokban jelentkezik, ott is elsősorban a I. lábujj alapízületét érinti a leggyakrabban, inkább az egyik oldalon.

Emellett a kicsapódott húgysavkristályok idült gyulladás esetén, úgynevezett tophosokat - tömött tapintatú, különböző nagyságú sárgásfehér képletek - hoznak létre, elsősorban az ízületek, inak környékén, de a szövetek között máshol is kialakulhatnak.

Úgyszintén idült formában állandó, enyhébb lefolyású gyulladás is kialakulhat, mely már több ízületet is érinthet, az érintett ízületekben folyadékképződéssel.

A biztos diagnózist egyébként az ízületi folyadékból, vagy a tophusból vett minta vizsgálata, a húgysavkristályok kimutatása jelenti. Emellett, minthogy a köszvény általános anyagcserezavar része, érdemes a vércukorszintet és a vérzsírok szintjét is ellenőrizni.

Összességében az elmondottak alapján nem elsősorban köszvényre gondolnék, elképzelhető megerőltetéstől, ioneltérésektől, kisebb vérellátási zavartól is.

Ez a cikk is érdekelheti A köszvény tünetei, okai és kezelése

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Groák Péter, reumatológus

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.