• 15 perces office torna

    WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ülőmunka során a helyes testtartásnak fontos szerepe van a gerinc egészségének megőrzésében, de tovább csökkentheti a fájdalom és a betegségek kialakulásának esélyét, ha időnként megszakítja az egy helyben ülést. Milyen apróbb trükköket vethet be annak érdekében, hogy megelőzze a tartós ülés káros hatásait?

    Tippek irodai dolgozóknak

    • Félóránként igyon meg 3-4 bő korty vizet! Ha nem kancsóban tárolja az asztalán, akkor máris rákényszerül, hogy elsétáljon a csaphoz.
    •  Rendezze telefonjait állva vagy sétálva!
    • Lift helyett használja a lépcsőt! Tudatosan beiktathat 1-2 emeletnyi lépcsőzéseket csak úgy, cél nélkül is.
    • Tegye a nyomtatót, faxot, fénymásolót több lépés távolságra az íróasztalától! Ezzel is motiválja magát a mozgásra.
    • Óránként, kétóránként végezze el az 5 perces office tornát! Ez leginkább a nyakának és felső gerincszakaszának kedvez.
    •  A 8-10 órás ülést célszerű legalább egyszer megszakítani egy hosszabb átmozgató tornával, amihez nincs szüksége másra, csak egy székre. A gyakorlatokat minimum 3-4-szer végezze el egyik, illetve másik oldalra.
    Hirdetések
    Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna? 
    Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizioterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszútávon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében.

    Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna?

    15 perces office torna

    Bemelegítésként végezze el az 5 perces office torna gyakorlatait!

    1.) Helyes ülésben nyújtsa magasra a jobb karját, mialatt a bal karját csípőre teszi és vegyen nagy levegőt. Kilégzéskor hajoljon el balra, és fújja ki a levegőt, majd belégzéssel vissza középre és karcserével csinálja meg a másik oldalra is. Ügyeljen arra, hogy törzse, válla, karja maradjon egy síkban a mozgás során.

    2.) Helyes ülésben húzza ki magát és vegyen nagy levegőt. Tegye a bal kezét a jobb térdére, a jobb kezével pedig karolja át a szék háttámláját. Kilégzéssel végezzen törzscsavart úgy, hogy kezeivel segítse a gerinc csavarodását. Tartsa fent a helyzetet 3-4 légzéscikluson keresztül, közben minden egyes kilégzéssel fokozza a csavarást, a jobb lapocka hátra húzását és a fej fordítását. Szemével is nézzen a fordítás irányába. Majd belégzéssel térjen vissza középre, és ismételje meg a másik irányba a gyakorlatot.

    3.) Csússzon a szék elejére, és két lábát kissé távolítsa el egymástól, hogy stabil alátámasztást adjon a testének. Stabil ülésben tegye a két kezét a térdeire, és vegyen nagy levegőt. Kilégzéssel billentse a medencéjét hátra, azaz gördüljön le hátra az ülő gumóiról, enyhén húzza be a hasát, és domborítsa a hátát, miközben a könyökeit könnyedén oldalra emeli. Vegyen egy nagy levegőt, és a medence billentésével egyenesedjen ki úgy, hogy a könyökeit maga mellé zárja és homorít. Ismételje meg a gyakorlatot háromszor-négyszer.

        

    4.) Üljön egyenesen, nyújtsa ki a két karját, és emelje őket hátra és föl. Emelje meg a vállait, közelítse a lapockáit, tenyere nézzen a plafon felé. Dőljön előre és apró, pici mozdulatokkal közelítse egymáshoz (30x) a kézfejeit. Kulcsolja össze az ujjait maga előtt, fordítsa ki a tenyerét, nyújtózzon előre és domborítson a hátával.

    5.) Üljön nagyobb terpeszbe, döntse előre a testét, és tegye le a tenyereit a talajra. Jobb karját emelje a plafon felé, közben forduljon ki a törzsével, tekintetével kövesse a kar mozgását, állát húzza be. Hozza vissza középre a karját, és ismételje meg a gyakorlatot a másik irányba is.

    6.) Üljön ki a szék jobb oldalára úgy, hogy a feneke kissé lelóg. A jobb lábával nyújtózzon hátra és támaszkodjon meg úgy, hogy 45 fokba kifordítja a lábfejét. A bal térdét hajlítsa be úgy, hogy 90 fokos szöget zárjon be, és stabilan támaszkodjon meg vele. Nyújtsa a magasba karját, és végezzen törzsdöntést. Tartsa ki ezt a helyzetet 3-4 légzéscikluson keresztül.

            

    7.) Helyes ülésben ülve helyezze a jobb lábszárát a bal térdére úgy, hogy a jobb lábszárának a közepe a bal térdére essen. A jobb lábszár vízszintes a térd kifelé néz. Egyenes háttal végezzen törzsdöntést előre, közben finoman nyomja le a jobb térdét. Tartsa ki ezt a helyzetet 3-4 légzéscikluson keresztül, közben minden kilégzésnél próbálja meg egyre mélyebbre dönteni a törzsét. Végezzen lábcserét, majd ismételje meg a gyakorlatot.

    8.) Ha forgó széken ül, akkor riszálja meg a derekát jobbra-balra, úgy, hogy közben a talpai nem mozdulnak el a földről. Tartsa közben a hasát behúzva.

    9.) Álljon fel a szék háttámlája mögé kb. egy nagy lépés távolságra. Tegye a két kezét a szék háttámlájára, és engedje le mélyen a mellkasát. A combja és lábszára függőleges, a háta karja vízszintes. A combja hátsó részében és a vádlijában kell éreznie feszülést. Ezt a helyzetet is tartsa ki 3-4 légzéscikluson keresztül.

                

    Végezzen légzőgyakorlatokat, és igyon meg egy pohár vizet.

    Keczán Judit, gyógytornászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Keczán Judit, gyógytornász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Gyógytorna a neurológiai betegségekben: Mikor javasolt? Mikor tilos?

    Semmilyen neurológiai betegségben, beleértve a gerincbetegségek heveny fájdalommal járó szakaszát, nem tilos a gyógytorna, csak helyesen kell megválasztani a nehézségi fokot, időtartamot és a gyakorlatok mennyiségét (naponta többször rövid ideig).

    Pszichés hátfájás - A fájdalom szubjektív

    A fájdalomérzetet nagyban befolyásolja gondolkodásunk, ez érvényes a hátfájásra is. Az emberek fájdalomküszöbe különböző. Egyikünk, ha beüti a fejét, csak megrázza magát, és tovább megy, más valaki meg azonnal jeges borogatással enyhíti a fájdalmat.

    8 gyakorlat derékfájás ellen a mindennapokra

    A XXI. századra oly jellemző mozgásszegény életmód, az ülőmunka, az állandósult görnyedt testtartás (SMS-ezés, tabletezés) és az izmokat görcsösen összehúzó folytonos stressz hatására mindössze néhány évtized alatt sikerült elérnünk, hogy 10 emberből 9 szenved gerincproblémáktól. Miután a túlterhelés jellemzően leginkább a nyaki, illetve az ágyéki területet érinti, általában a panaszok is itt kezdődnek.

    Krónikus nyak- és vállfájdalom: valójában könnyen elkerülhető

    A napjainkban népbetegségnek számító állandósult vagy rendszeresen jelentkező nyakfájdalom, nyakmerevség néhány évtizeddel ezelőtt szinte ismeretlen jelenség volt. Amíg megfelelő helyen, azaz a gerincünk tetején hordtuk a fejünket, és nyakunk folyamatos mozgásban volt, gyakorlatilag panaszmentesen éltük életünket. A mobiltelefonok és a számítógép megjelenésével, a 8 órás irodai ülőmunkával és a további jó néhány órás otthoni internet fölötti görnyedéssel azonban sikerült elérnünk, hogy a XXI. században nagyítóval keresve sem igen találhatunk egészséges gerincű embert.

    A lábdagadás kialakulásának megelőzése

    Gyakran tapasztalhatja, hogy a nap végére bedagadnak a lábai, feszül a bőre, ami kellemetlen nehézláb érzettel társul. A zokni mély bevágást okoz a bokája fölött, a cipője pedig nehezebben jön fel a nap végén, mint a reggeli órákban. Hogyan előzhető meg mindez?

    Gyógyászati segédeszközök: az ortézisek

    Az ortézisek olyan testközeli eszközök, melyek a test elveszett funkcióit pótolják. Az ortézisek termékcsoportja igen sok eszközt foglal magába az alsó végtagoktól haladva a gerincen át egészen a nyaki és koponyavédő eszközökig, de ide tartoznak a speciális ültetőmodulok is, melyek elsősorban bénulásban szenvedő betegeken segítenek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA