Aranyér és anális csatorna gyulladás!

A páromat 5 éve vastagbélre tükrözték, makroszkópikusan colitis ulcerosa gyanút állítottak fel, melyet a szövettan egyértelműen kizárt. Azóta volt újabb 2 vastagbéltükrözés, mindkettő mind makroszkóposan, mind szövettanilag negatív volt. A párom nagyon fél a colitis ulcerosától és a hasmenéstől, mígnem pszichésen odáig jutott, hogy a székletét szándékosan visszatartja akár 3-4 napig is és rendszerint szorulást csinál magának. Idén márciusban ennek köszönhetően véres székletei voltak. Ezt követően 2 orvosnál jártunk, az egyik 2-es stádiumú aranyeret, a másik anális csatorna gyulladást állapított meg 2-3 cm hosszban a záróizomnál. Anoszkópiát és rektoszkópiát is végeztek, a végbél nyálkahártyája fentebb teljesen ép. A párom azt figyelte meg, hogy amikor magvakat eszik, pl. popcornt utána véres székletei vannak. 2 hete újra volt a feleségem anoszkópián és rektoszkópián, a tünetei enyhültek, mostanában igazából ritkán fordul elő vérzés, ennek megfelel a diagnózis is, miszerint az arnyerek minimálisan gyulladtak. Megjegyzem, hogy a felírt kúpot nem használta, mert félt attól, hogy fellazítja a székletét. Komoly pszichés probléma úgy gondolom. A kérdésem az lenne, hogy betudható-e ez a tünet aranyérnek, illetve a végbélgyulladásnak, vagy felveti esetleg colitis ulcerosa gyanúját? A vérzés származhat-e a vastagbélből, illetve ott lehet-e fekély, amit remisszióban felsérthetnek a magok? Elnézést, de ezek a kérdések a párom félelemben született kérdései! Nem szeretnénk újabb kolonoszkópiát végeztetni, pusztán csak logikai szakorvosi véleményt szeretnénk kérni. Megtisztelő válaszát várjuk, mely nagyon fontos nekünk!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a colitis gyanú témában

A tünetek megfelelhetnek aranyerességnek (ezt a székrekedés súlyosbíthatja). A vérzés származhatna feljebbről is, de ha friss piros vér volt és csak a széklet felszínén észlelték, akkor valószínűleg végbélnyílás közeli eltérésről van szó. Ha nincs colitis ulcerosa, nem kell remisszióról beszélnünk. Az aprómagvas ételek diverticulosisban (vaktasakok a szigmabélben) okozhatnak gyulladást, vérzést. Aktív colitis esetén a vérzésen kívül a jelentős napi székletszám kórjelző (5/nap fölött). HA nincs napi számos széklet, akkor a colitis is kizárható.

Kérdés: 2020. augusztus 04., 09:28; Megválaszolva: 2020. augusztus 04., 16:04
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasi puffadás, belek nyomása...
Tisztelt Doktor Úr ! December végén arra lettem figyelmes, hogy nem tudok székletet üríteni kb 4-5 napon át. Ez aránylag azóta változott...
Glutén érzékeny vagyok?
Kedves Doktor Úr! Lehetséges, hogy glutén érzékeny vagyok? Rendszeresen puffadok hatalmas a hasam. Molett testalkatú vagyok. De rendszeresen...
Mi okozhatja a hasmenést?
Tisztelt Doktor Úr! 22 éves fiú vagyok, 4 éve refluxos. 1 hónapja urológiai problémám (feltehetőleg gyulladás) jött elő, mire elkezdtem szedni 2...
Furcsa dolog a székleten