Szegényesek a táplálkozással kapcsolatos ismereteink

MTI
megjelent:

Hiányosak, szegényesek a táplálkozással kapcsolatos ismereteink annak ellenére, hogy a többség úgy véli, tájékozott ebben a kérdésben - derül ki a TÉT Platform Egyesület átfogó lakossági felmérésének eredményéből, amelyet szerdán ismertettek Budapesten.

Helyes táplálkozás

Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Összeszedtük Önöknek, hogy mi mindent kell étrendjükbe iktatni, ha étkezéseikkel egészségüket akarják szolgálni.

Rurik Imre, a Magyar Táplálkozástudományi Intézet elnöke a témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, noha bőséges az információ az egészséges életmód kialakításához, a lakosság kétharmada mégis elhízott vagy túlsúlyos, tíz százaléka cukorbeteg. A többség tájékozottnak hiszi magát az egészséges életmód terén, és az is igaz, hogy egyre többen nézik meg, mit esznek és az étel miből készült.

A szakember úgy vélte, az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteket be kell emelni az oktatásba.

Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője a tavaly, a 15-64 éves korosztály körében végzett reprezentatív felmérésről elmondta, a megkérdezettek ugyan tájékozottnak tartják magukat az egészséges életmód terén, de kiderült az is, hogy valódi áldozatot kevesen hoznak az egészséges mindennapokért.

A megkérdezettek 71 százaléka mondta magát tájékozottnak, ugyanakkor csak 33 százalék volt tisztában a kalória fogalmával, 48 százalékának fogalma sincs arról, mennyi a napi energiaszükséglete, és a lakosság 37 százaléka egy éve vagy régebben mérte a testsúlyát.

Az egészséges életmód döbbenetes hatásai

Tanulmányok tucatjai értekeznek arról, mi mindent is kell megtennünk egészségünk érdekében: ne dohányozz, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, ám kevés húst, szabadulj meg a túlsúlytól, s mozogj hetente legalább három és fél órát. És mindezért mit kapunk cserébe?
Az egészséges életmód döbbenetes hatásai

A felmérés szerint a magyarok a jó minőség (49 százaléka), a frissesség (60 százalék) és az ár (45 százalék) alapján választanak élelmiszert, a jelölő címkén feltüntetett adatokkal 88 százalékuk elégedett, ugyanakkor a megkérdezettek 21 százaléka nem érti a címkén feltüntetett tápértékadatokat.

Antal Emese hozzátette, a vásárlásnál a tartósítószer-mentes, az E-szám mentes, a rostos és a teljes kiőrlésű a "hívószavak", ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a "mindentől mentes" sem egészséges.

Az emberek 56 százaléka véli úgy, hogy a boltinál az otthon készített ételek egészségesebbek, miközben az otthoni ételek energiatartalmáról, összetételéről nagyon kevés információval rendelkeznek, és az ideális (egy étkezésre elfogyasztandó) mennyiséggel sincsenek tisztában.

A felmérés kitért arra is, hogy a lakosság szerint mi az akadálya annak, hogy egészségesebben táplálkozzon; a megkérdezettek 66 százaléka szerint a pénz, a második helyen az akaraterő (39 százalék) áll.

A több kutatássorból összeálló táplálkozási és életmódszokások felméréséből rendelkezésre álló ismereteket egy úgynevezett Fehér könyv formájában közzé teszik a szakmai, a kormányzati szféra, a hatóságok és az élelmiszeripar szereplői számára.

A TÉT (Táplálkozás-Életmód-Testmozgás) Platform most közzétett átfogó kutatásának célja, hogy teljes és valós képet adjon arról, a magyar lakosság milyen ismeretekkel rendelkezik az egészséges táplálkozással kapcsolatban, és a mindennapokban mit és miért tesz az egészséges életmódért.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.