• Fekete Halál - Mit érdemes tudni a pestisről?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A pestist baktériumfertőzés okozza, amit főként a rágcsálók és az azokon élősködő bolhák terjesztik. A bolhák közreműködésével a betegség azonban emberekre is átragadhat. A következmények horrorisztikusak, a világtörténelem legszörnyűbb járványaiként tartják számon a megbetegedés-hullámokat.

    A leghírhedtebb járvány volt a Fekete Halál, mely a Középkorban söpört végig Ázsián és Európán.

    Kontinensünket az 1340-es években érte el, becslések szerint 25 millió ember életét követelte.

    Hirdetések

    A Fekete Halál évszázadokon át keringett, különösen a városokban. Londonban például 1665-66-ban okozott hatalmas járványt, melynek során minden ötödik lakos életét vesztette. Az első, jól dokumentált járvány i.e. 541-ben kezdődött és Juszticiánusz bizánci császárról kapta a nevét.

    Konstantinápolyban naponta tízezer ember halt bele az ősi történetírók szerint.

     Állati vírusok - Hogyan mutálódnak és fertőznek a vírusok?


    Néhány kór, melyeket bizonyítottan állatoknak köszönhetünk: pestis, sárgaláz, majomhimlő, Lyme-kór, Marburg-betegség, influenzák (köztük a spanyolnátha és a madárinfluenza vírusa), veszettség, Ebola, SARS, AIDS, hanta.
    Állati vírusok - Hogyan mutálódnak és fertőznek a vírusok? >>

    Modern becslések szerint, Európa lakosságának fele kipusztult, mielőtt a pestis eltűnt a 700-as években. A pestis okát nem is sejtették egészen a legutóbbi, 1855-ös kínai járványig, melynek hivatalosan csak 1959-re lett vége.

    A nagy áttörés 1894-ben Hong Kongban következett be, amikor a kutatók izolálták a pálcika alakú baktériumot, a Yersinia pestist.

    Néhány évvel később Kínában az orvosok felfedezték, hogy a patkányok pestises tünetei nagyon hasonlóak az emberéhez, a fertőzött embereken pedig gyakran figyelhettek meg bolhacsípéseket. A pestis kórokozóját hordozhatják egerek, tevék, mókusok, prérikutyák és nyulak, de az emberre a patkány pestise a legveszélyesebb, különösen a városban élő állatoké. A betegséget általában a patkányon élősködő bolha, a Xenopsylla cheopis terjeszti.

    A pestis típusai

    A bubópestis a legelterjedtebb változat. Az elnevezés utal a beteg fájdalmasan megduzzadó nyirokmirigyeire – a bubókra. A szeptikémiás pestis, ennek során a véráramban terjednek szét a kórokozók, melyek a bolhákból vagy beteg emberből származnak.

    A tüdőpestis

    Ez a legfertőzőbb változat, voltaképp a bubópestis előrelahadott stádiumát jelenti. Ebben a szakaszban a betegség már emberről emberre is terjed, a fertőzött tüdőből felköhögött váladékrészecskék útján.

    Kezelés nélkül a bubópestis halálozási rátája 50 százalék. A másik két változat, csaknem minden esetben végzetes antibiotikum adagolása nélkül. A kórokozó, a Yersinia pestis elképesztően virulens.

    Ez egy mutáns változat, mely a megfertőzött gazdaszervezeten kívül elpusztul, azon belül sem képes elrejtőzni.

     Orvosi érdekességek


    Ennek ellensúlyozására a Yersinia pestis ereje a sokaságában rejlik, és abban, hogy képes megsemmisíteni áldozata immunrendszerét. Mérget fecskendez a védekező sejtekbe, és miután azok elpusztulnak, akadály nélkül szaporodhat el. Az áldozatot voltaképp halálra mérgezik. A baktérium vastag alvadékban gyűlik össze a bőr alatt, ahonnan a bolhák könnyen összeszedhetik. Kialakulhat gangréna, a gennyel teli mirigyek kifakadhatnak, a tüdő pedig szabályosan felbomlik.

    A pestis ma

    A pestis manapság is létezik még a világ néhány részén.

    2003-ban több mint 2 100 emberi megbetegedést regisztráltak, melyből 180 végződött halállal, szinte kivétel nélkül Afrikában. A legutóbbi súlyosabb járvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban tört ki, legalább 50 ember halt meg.

    Az Egyesült Államokból, Kínából, Indiából, Vietnámból és Mongóliából is jelentettek eseteket az elmúlt években.

    A legtöbb beteg élete megmenthető, ha időben hozzájutnak a megfelelő antibiotikumhoz.

    A kellő fertőtlenítés és rágcsálóirtás segít megelőzni a járványokat, mivel a baktérium elterjedéséhez zsúfolt, koszos, patkányokkal teli környék kedvez leginkább.

    Manapság attól tartanak sokan, hogy a pestisbaktériumokat aeroszolos formában, biológiai fegyverként bocsáthatják a levegőbe.  

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Éjszakai ágybavizelés

    Dr. Muszil Dorottya

    Az esetek jelentős részében örökletes hajlam áll a panaszok hátterében.

    A gerinc egészsége

    Dr. Dobos Márta

    Csak a szakorvosi vizit és kezelés eredményezhet hatásos kezelést.

    Kullancs elleni védőoltás

    A helytelenül kullancs elleni védőoltásként emlegetett készítmény alatt valójában a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás...

    A kullancs kiszedése

    Vannak olyanok, akik biztosak voltak abban, hogy a kullancsot 1-2 órán belül eltávolították, mégis megfertőződtek. Ezért igyekezni kell...

    Milyen tünetek esetén gondoljunk...

    A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú...

    Tej és tejtermékek: Ön tudta?

    A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA