Vannak-e ellenjavallatai a meningococcus okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltásnak?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes megjelent:

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltás beadása biztonságos és minimális mellékhatásokkal vagy kockázatokkal jár. Lehetnek azonban olyan helyzetek, amikor valakinek nem ajánlott beadatnia az oltást, vagy későbbre kellene halasztania annak felvételét.

Agyhártyagyulladást (meningitis) számos baktérium és vírus okozhat, melyekről és az ellenük elérhető védőoltásokról ide kattintva olvashat bővebben.

Jelen cikkünkben kizárólag a Neisseria meningitidis okozta agyhártyagyulladás elleni védőoltással foglalkozunk.

A meningococcus elleni vakcina a Neisseria meningitidis baktérium okozta agyhártyagyulaldás ellen nyújt védelmet. Amikor a baktériumok behatolnak a szervezetbe, megfertőzhetik a véráramot és vérmérgezést (szepszis) okozhatnak. Megfertőzhetik az agyhártyákat, az agyat és a gerincvelőt körülvevő szövetet is, agyhártyagyulladást okozva.

A meningococcus okozta meningitis (gennyes agyhártyagyulladás) súlyos és életet veszélyeztető állapot, ami órákon belül halált okozhat. Az agyhártyagyulladás más típusainak is lehetnek káros következményei, ezek azonban sokkal kevésbé súlyosak általában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a bakteriális agyhártyagyulladásban szenvedő betegek esetében 10 emberből 1 meghal, míg 5-ből 1 betegnél hosszú távú szövődmények jelentkeznek, beleértve a hallásvesztést és az értelmi fogyatékosságot.

Habár a meningococcus okozta megbetegedést bárki elkaphatja, a betegség előfordulása az 1 év alatti csecsemők és a 16-23 évesek esetében a legvalószínűbb.

A vakcina és mellékhatásai

A Meningococcus által okozott megbetegedés ellen létezik védőoltás. Mint bármely gyógyszer, az agyhártyagyulladás elleni vakcina is okozhat mellékhatásokat, ezek azonban többnyire enyhék, és általában néhány napon belül elmúlnak.

Az enyhe mellékhatások közé a következők tartoznak:

  • bőrpír vagy fájdalom az injekció beadásának helyén,
  • izomfájdalom,
  • fáradtság,
  • fejfájás,
  • izom- vagy ízületi fájdalom,
  • hányinger,
  • hasmenés,
  • láz vagy hidegrázás.

Bár néhányan fájdalmat érezhetnek az injekció beadásának helyén, vagy akár el is ájulhatnak az oltást követően, a súlyos mellékhatások, mint például a súlyos allergiás reakciók, a súlyos fokú károsodás vagy a halál, rendkívül ritkának számítanak.

Habár akadnak olyan beszámolók, amelyek szerint a vakcina Guillain-Barré-szindrómát (GBS) okozhat, két kiterjedtebb vizsgálat megállapította, hogy ezek előfordulása véletlenszerű volt, és hogy nem áll fenn összefüggés a meningococcus konjugált vakcina és a GBS kialakulása között.

Bővebben Védőoltások az agyhártyagyulladás ellen

Kinek nem ajánlott a védőoltás beadása?

A CDC szerint vannak olyanok, akiknek nem javallott bizonyos védőoltások beadása, vagy érdemes megvárniuk, amíg az orvosuk azt nem mondja azt, hogy ez biztonságos. Közéjük sorolhatók azok, akik:

  • esetében életveszélyes reakciót váltott ki egy korábbi agyhártyagyulladás elleni vakcinadózis,
  • súlyosan allergiások a vakcina bármely összetevőjére,
  • várandósok, vagy szoptatnak (és nincsenek kitéve a fertőzés közvetlen kockázatának).

Azok, akik esetében valamilyen enyhe megbetegedés, például megfázás áll fenn, megkaphatják a védőoltást. Hasonlóképpen, a meningococcus okozta megbetegedés fokozott kockázatának kitett várandós, vagy szoptató személyek viszont megkaphatják ezeket az oltásokat!

Kinek ajánlott a védőoltás beadása?

A CDC azt javasolja, hogy általánosságban mindenki kapja meg a meningitis elleni védőoltást. Mindenkinek azonban, aki a meningococcus okozta megbetegedés magasabb kockázatának van kitéve, meg kell kapnia a védőoltást (amely Magyarországon ingyenes). Ide tartoznak azok,

  • akik komplement komponens deficienciában szenvednek, ami egy ritka immunrendszeri rendellenesség,
  • akik komplement-inhibitorokat szednek,
  • akiknek a lépe sérült vagy eltávolításra került,
  • akik sarlósejtes vérszegénységben szenvednek,
  • akik HIV-fertőzöttek,
  • akik olyan területen élnek, ahol gyakoribb a betegségek előfordulása, mint például a szubszaharai Afrikában,
  • akik olyan országokba utaznak, ahol a betegség előfordulása gyakori, vagy ahol meningococcus okozta megbetegedések kirobbanása tapasztalható.

Csecsemők és gyermekek

Már a 2 hónapos csecsemők is megkaphatják a védőoltást, ha fennáll náluk a megbetegedés kockázata.

A szülőknek vagy gondviselőknek érdemes megfontolni egy orvosi konzultációt ezzel kapcsolatban, hogy megtudják, szükséges-e az oltás és mikor érdemes azt beadatni.

Tizenévesek és kamaszok

Az egészségügyi szakértők a 11-12 éves korú tizenévesek számára javasolják az oltást, majd az emlékeztető oltást, amikor betöltik a 16. életévüket; valamint a 11-18 éves tinédzserek számára javasolják a vakcina felvételét, ha még nem oltották be őket.

Felnőttek

A fentebb említett okokon kívül bizonyos esetekben a felnőtteknél nagyobb a meningococcus okozta megbetegedés kockázata. Ide tartoznak:

  • a mikrobiológusok, akik ki vannak téve a baktériumnak,
  • azok, akik nem rendelkeznek védőoltásokkal,
  • az elsőéves főiskolai hallgatók, aki kollégiumban fognak lakni.

Bővebben Az agyhártyagyulladás veszélye különböző életkorokban

Szerző: WEBBeteg - F. Zs. fordító
Forrás: Are there any reasons not to get the meningitis vaccine? (MedicalNewsToday)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász

Cikkajánló

Az agyhártyagyulladás

Dr. Gócs Viktor, infektológus
Agyhártyagyulladás
Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás (meningitis) a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos lefolyású, fertőző agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.