2017-től ingyenes lesz a meningitis elleni védőoltás

MTI
megjelent:

A jövő évtől mindenki számára ingyenesen hozzáférhető lesz az agyhártyagyulladás (meningitis) elleni védőoltás - jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

Az államtitkár a kormány döntéséről elmondta, a kétéves kor alatt ajánlott, agyhártyagyulladás elleni oltásra 1,5 milliárd forint a fedezet. A jelenleg 70 százalékos támogatással megvásárolható oltás most hétezer forintot jelent a szülők számára, a jövő évtől azonban mindenki számára ingyen elérhető lesz ez az oltóanyag.

Szó lehet arról is, hogy a meningitis elleni oltást egy-két év múlva beemelik a kötelező védőoltások közé.

Ezt olvasta már? Kötelező és ajánlott oltások gyermekkorban

Miért veszélyes az agyhártyagyulladás?

Az agyhártyagyulladás (meningitis) az agyhártyák vagy agyburkok, azaz a központi idegrendszert (az agyat és a gerincvelőt) körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedése.

A betegséget okozó kórokozók emberről emberre terjednek, közvetlen fizikai kapcsolat, például tüsszentés, köhögés vagy fertőző váladékkal szennyezett tárgyak megérintése által.

A fertőzés leggyakrabban a légutakban kezdődik, majd a kórokozók a véráram útján jutnak a gerincvelőbe és az agyba. Ritkábban arcüreggyulladás vagy fültőmirigy-gyulladás előzi meg az agyhártyagyulladást.

A kórokozók

Az agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozói különböznek az életkor függvényében is. Az újszülöttkor (születéstől egy hónapos korig) a legkülönlegesebb kivétel, hiszen a szülőutakon történő átjutáskor a babában megtelepedő baktériumok (B csoportú streptococcusok, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Enterococcusok) különböznek az alábbiakban leírt módon terjedőktől.

A gennyes agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozói egy hónapos kor felett a Streptococcus pneumoniae (vagy Pneumococcus), a Haemophilus influenzae (ez nem az influenza kórokozója, csak annak hitték még a vírusok felfedezése előtt) és a Neisseria meningitidis (más néven Meningococcus).

Mindhárom baktérium olyan külső burokkal rendelkezik, ami az immunrendszer előli rejtőzködést segíti. A 2-5 év alatti gyermekek különösen veszélyeztetettek, mert éretlen az immunrendszerüknek azon összetevője, ami nagyobbakban valamelyest véd.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Kulcsár Flóra, orvostanhallgató
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.