• A pneumococcus - A kisgyerekek fertőzése

    Szerző:
    WEBBeteg

    A pneumococcus a Streptococcus pneumoniae nevű baktérium rövidített neve. Minden életkorban képes súlyos betegségeket okozni, a legveszélyeztetettebb az 5 év alatti és a 65 év feletti korosztály.

    A pneuomococcus által okozott betegségek: középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, vérmérgezés, gennyes ízületi gyulladás. Ezeket a betegségeket más baktériumok is okozhatják, de a pneumococcus szerepe kimagasló. Bizonyos törzsek a felsorolt betegségek bármelyikének szövődményeként, életveszélyes véráramfertőzést okozhatnak.

    A garatban és orrüregben tünetmentesen hordozzák a baktériumot elsősorban a kisgyermekek, akik azt saját közösségeikben (bölcsőde, óvoda) körbe is adják egymásnak. A kor előrehaladtával a hordozás megszűnik. Amint a nyálkahártya épsége sérül, a baktériumnak esélye lesz a véráramba kerülve betegségeket okozni.

    Hirdetések

    Milyen veszélyt jelent a pneumococcus baktérium?

    A pneumococcu
    A pneumococcus mikroszkóp alatt.

    A 2-5 év alatti gyermekek immunrendszerének éretlensége magyarázza a kórokozó különös veszélyességét ebben a  korcsoportban. Véráram fertőzés (szepszis) és agyhártyagyulladás esetén a betegség nem ritkán olyan rohamos lefolyású, hogy az antibiotikum kezelés elkezdésére nincs idő. A beteg meghal. 5 éves kor alatt a baktérium évente mintegy 700 000 áldozatot szed a világon.

    65 év felett a korral járó gyengébb immunválasz a magyarázat a pneumococcus okozta fertőzések súlyosságára. Az idősek gyakran a tünetmentes,  baktériumot hordozó kisgyermektől (unoka) kapják el a baktériumot, ami egy influenza szövődményeként halálos tüdőgyulladást vagy vérmérgezést okozhat. Az influenzajárványok halálos áldozatainak többségénél valójában a pneumococcus felülfertőződés okozza a tragédiát.

    Vannak betegségüknél, állapotuknál fogva gyenge immunrendszerű, éppen ezért veszélyeztetett csoportok. Például akiknek baleset miatt eltávolítják a lépét, krónikus vagy immunhiányos betegek, továbbá a szociális helyzetüknél fogva rossz, zsúfolt körülmények között élők.

    Az antibiotikumkezelés lehetősége

    Az antibiotikum nem csak jótékony hatásairól

    Jobb, ha az antibiotikum használattal kapcsolatos negatív hatásokkal tisztában vagyunk, és megfelelő óvintézkedésekkel próbáljuk elkerülni a problémákat.

    Bővebben Az antibiotikum nem csak jótékony hatásairól

    A kezelés antibiotikummal egyre nehezebben lehetséges, köszönhetően a világszerte kiterjedt antibiotikum használatnak. A kórokozók ugyanis minden antibiotikum kezelés során kiválogatódnak, megjelennek az antibiotikumoknak ellenálló (ún. rezisztens) törzsek és később már ezek okoznak súlyos betegséget.

    Minden felesleges antibiotikum kezelés, történjék az bármilyen szinten, egy lépés ebbe az irányba!

    A pneumococcus vakcina

    Szerencsére a legsúlyosabb betegségek védőoltással megelőzhetők. Kétféle vakcina áll rendelkezésre.

    A kórokozó külseje poliszacharid tok. Ezt mutatja az immunrendszernek, ami 2-5 éves életkor alatt éretlensége folytán nem nagyon akarja észrevenni. A pusztán poliszacharidot tartalmazó oltóanyagok jelentik az egyszerűbb, olcsóbb változatot, emiatt csak 5 éves kor felett váltanak ki megfelelő immunválaszt, ami még mindig gyengébb és rövidebb időtartamú (3-5 év), mint pl. a vírusok elleni oltásokkor megszokott válasz. A vírusok ellen fehérjét tartalmaz az oltóanyag. Az ismeretlen fehérjékre az immunrendszer erőteljesen és tartós memóriával (évtizedek)  válaszol.

    Zseniális megoldás a konjugált vakcina kifejlesztése, ami a 2-5 év alatti, éretlen immunitású gyermekeket is védi. A konjugálás (kötés, kapcsolás) azt jelenti, hogy a baktérium tok poliszacharid anyagát fehérjéhez kapcsolják, úgy adják be együtt. A fehérjékre már egy újszülött immunrendszere is jó hatékonysággal válaszol. Az immunrendszert becsapjuk: az immunválasz jellege (ereje, tartóssága) a fehérjékre adott válaszra jellemző (lásd fentebb), de specifikusan a hozzá kapcsolt poliszacharid tokanyag ellen működik, azt ismeri fel és hatástalanítja. Természetesen ez a technológia bonyolultabb, drágább. Az USA-ban 2000 óta kötelező, hatása bizonyítottan elsöprő.

    A gyermekek számára 2014-ben a kötelező oltási rend része lett a pneumococus baktérium elleni oltás. A védőoltás az egyetlen módszer amivel társadalmi szinten ennek a veszélyes kórokozónak a  kártékonyságát mérsékelhetjük, és az akár halálos kimenetellel járó pneumococcus-fertőzést megelőzzük.

    Az Országos Epidemiológiai Központ a pneumococcus elleni védőoltást a következőknek javasolja:
    • 2 éves kor alatt, illetve 50 év felett mindenkinek;
    • krónikus betegeknek: tüdő- (COPD, asztma), szív-, vese-, máj- és cukorbetegeknek;
    • dohányosoknak;
    • belsőfül műtéten átesetteknek;
    • koponyasérülteknek;
    • léphiányosoknak.

    Lázas betegség esetén nem javasolt az oltás, de a láz elmúltával kérhető.

    Dr. Gócs Viktor infektológus

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Gócs Viktor infektológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Éjszakai ágybavizelés

    Dr. Muszil Dorottya

    Az esetek jelentős részében örökletes hajlam áll a panaszok hátterében.

    A gerinc egészsége

    Dr. Dobos Márta

    Csak a szakorvosi vizit és kezelés eredményezhet hatásos kezelést.

    Tüdőgyulladás: okok, tünetek, kezelés

    A tüdőgyulladás a tüdő szöveteinek gyulladása fertőzés, allergia vagy fizikai-kémiai okok következtében. Néhány ipari országban a...

    Az agyhártyagyulladás

    Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos...

    Skarlát: tünetek, kezelés és megelőzés

    A skarlát (régebbi nevén vörheny) egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában...

    Hogyan előzzük meg a tüdőgyulladást?

    A tüdőgyulladás leggyakrabban azért alakul ki, mert immunrendszere valami miatt (átmenetileg vagy tartósan) gyengébb. Egészsége...

    A bakteriális agyhártyagyulladás...

    A bakteriális agyhártyagyulladással fertőzött gyerekek harmadánál– negyedénél tapasztalható halláscsökkenés – derült ki egy...

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is...

    Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés...

    Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan...

    A nyirokcsomók szerepe

    A nyirokcsomók a nyirokrendszer részét képezik. A nyirokrendszer felelős részint a szövetközti folyadék vénás rendszerbe történő...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA