Mi a különbség a lázgörcs és az epilepsziás roham között?

Dr. Kerekes Éva
szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - WEBBeteg
frissítve:

A lázgörcs - bár epilepsziás jellegű roham, de - nem epilepszia! Ez egy korhoz kötött, genetikai eredetű alkalmi roham, ami csakis gyermekkorban, 3 hónapos és 5 éves kor között fordulhat elő. Későbbi életkorban, ha egy lázas betegnek epilepsziás jellegű rohama van, az már nem lázgörcs!

A lázgörcsös eseteknél gyakran (31%-ban) megfigyelhető, hogy hasonló tünetek előfordultak korábban a szülőknél is. A lázgörcs gyakorisága a 0,5-5 éves gyermekek között 3-4%, azaz 100 ilyen korú gyerekből 3-4-nek volt csak lázgörcse – leggyakrabban 1-2 éves életkorban fordul elő. A betegség első napján, a lázkiugrással egy időben - gyakran ez a betegség első tünete - az ijedt szülő sokszor csak ilyenkor tapintja ki, hogy a gyermeke lázas. Azonban túlzott aggodalomra nincs ok, a riasztó tünetek és elnevezés ellenére a lázgörcs prognózisa jó, nem hagy maga után semmilyen szövődményt.

Lázgörcsről csak akkor beszélünk, ha a gyermeknek nincs idegrendszeri gyulladása – agyvelő- és agyhártyagyulladása. Ezek a betegségek is járnak ugyanis epilepsziás rohammal, de azt a rohamot nem lázgörcsnek, hanem a központi idegrendszeri gyulladás által kiváltott alkalmi epilepsziás rohamnak tekintjük. A lázgörcs általában felső légúti megbetegedést okozó vírusfertőzéskor jelentkezik, idegrendszeri szövődmény nélkül.

A lázgörcs típusai

A kezelés szempontjából két típusú görcsöt lehet elkülöníteni. Az egyszerű lázgörcs többnyire rövid, mindössze néhány másodpercig tart. Oldalkülönbség nélkül mindegyik végtag ráng, és tudatzavarral jár. Ritkábban fordul elő az úgynevezett komplikált lázgörcs. Ennek ismérvei, hogy fél oldalon jelentkezik, több mint 15 percig tart, és átmeneti bénulás is kísérheti. Komplikált lázgörcsről beszélünk, ha az adott gyermeknél már több mint két hasonló előfordult.

Magának a lázgörcsnek az ismétlődési kockázata 30-37%, és az esetek többségében egy éven belül újból bekövetkezik. Minél fiatalabb a gyermek az első görcsnél, annál inkább számíthat a roham megismétlődésére.

Elvégzendő vizsgálatok lázgörcs esetén

  • EEG: Szimpla lázgörcs esetén EEG vizsgálat nem indokolt, mert a kóros EEG nem bizonyítja, hogy egy epilepsziás betegség első rohama volt a lezajlott görcs.

  • Gerincvízvétel (LP): 6 hónapos kor alatt görcsroham esetében, valamint másfél éves korig elhúzódó vagy komplikált lázgörcs esetén kötelező – agyvelő-gyulladás kizárása céljából.

Bővebben Lumbálpunkció - Mikor, miért és hogyan történik ez a vizsgálat?

Mikor gyanakodjunk epilepsziára?

A komplikált lázgörcs esetében nem lehet egyértelműen kizárni azt, hogy a roham nem az epilepszia első, láz által kiprovokált rohama volt-e. Epilepszia betegségre gyanús, ha a gyermeknek agyi sérülése volt már a lázgörcs előtt, vagy ha a családban előfordult már korábban epilepszia (nem sima lázgörcs, a kettő nem együtt öröklődik)!

Bár a lázgörcs és az epilepszia két különböző betegség, a komplikált lázgörcs és bizonyos epilepszia-forma között lehet okozati összefüggés. A görcsnek a komplikált típusa esetén a gyermeket epilepsziaellenes gyógyszerrel kell kezelni.

Orvoshoz kell fordulni!

Lázgörcs esetén orvoshoz kell fordulni! Az első roham után érdemes otthon lázcsillapítót tartani, valamint minden láz esetén erőteljesebben, már a hőemelkedést is csillapítani kell – mint ahogy ez egyébként egy egészséges gyermeknél is indokolt.

Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus, epilepsziában jártas szakember

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.