• Dr. Kerekes Éva

        neurológus, gyermekneurológus Szeretnék kérdezni tőle

        1376

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        neurológus, gyermekneurológus

        Bemutatkozás:


        Elérhetőség:



        Kisvárda, Szent László út 62



        Rendelési idő: szerda 16-18 óra



        Előjegyzés: 45/506040



        Szakképzettség:




        • 1995-ben neurológiából, 2006-ban gyermekneurológiából szereztem szakvizsgát.


        • 2002-től epilepsziában jártas szakemberként akkreditált a Magyar Epilepsziaellenes Liga.



        Érdeklődési terület: Epilepszia.



        Praxisomban kiemelt hangsúlyt fektetek a diagnosztika és a kezelés mellett a prevencióra, az egészségmegörzésre.



        A 2 éven aluli kisbabák első fejlődésneurológiai vizsgálatát magánrendelésemen ingyenesen végzem, hogy minden térségünkben született gyermek minnél jobb esélyekkel induljon az életben.



        Gyümölcsöző munkakapcsolatot alakítottam ki a nőgyógyászokkal, védőnőkkel, gyógypedagogusokkal , tanárokkal, hogy segítsem kis pácienseim tanulását.



        Több országos konferencián tartottam előadásokat, társzerzőként publikáltam. Az epilepszia témakörében számos ismeretterjesztő előadást tartottam. Nyelvismeret: Orosz felsőfokú és angol középfokú nyelvtudásom van.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Kerekes Éva legutóbbi válaszai
        Tisztelt Érdeklődő! Az állandósult fejfájás kivizsgálás nem igényel kórházi hátteret, a vizsgálatokat járóbetegként el lehet végezni.Csak vérvétel fáj, egyéb fájdalmas beavatkozás nincs, de a vizsgálatokat előjegyzés alapján lehet elvégeztetni, több napot veesz igénybe, de lehet előre tervezni, a legtöbb helyen lehet alkalms időpontokra kérni a vizsgálatokat, munkaidőn belül. A neurológiai vizsgálathoz alsógatyára kell levetkőzni, a zoknit is le kell venni. Semmi egyéb korlátozás nincs, nem kell éhezni előtte. Jó leletet kívánok és fejfájásának rendeződését!
        Kedves Izabella! Az orvostudomány nem egzact tudomány, sokban művészet annak ellenére, hogy szigorú szakmai protokolljaink vannak... Akkor próbáljunk sorban haladni. Hogy a rohamokat az olanzapine túladagolás okozta-e , azt biztosan soha sem fogjuk megtudni. Csak feltételezzük... Az, hogy 20 mg-al többet vagy kevesebbet vett be, valóban nem biztos hogy számít...És ha bevesz még egyet, az nem jelenti, hogy lesz még egy rohama. Az epilepsziás rohamkiváltás nem ilyen egyeszűen működik...Vannak időszakok, mikor egyszerre minden betegünk rohamozik, és van amikor egy sem- pedig mindegyiknél előfordul egyszer-egyszer, hogy elfelejti bevenni a gyógyszereit, meg iszik,meg bevesz valami drogot, meg bulizik...Szóval nehéz helyzetben vagyunk a gondozás során, mikor arra a kérdésre kell válaszolnunk, hogy mondja, doktornő, miért??? És mégis a neurológiai legsikeresebb ága az epilepsziagondozás. Ennek valóban feltétele, ha a betegem EEg-ét én követem. Tudom, milyen volt (illetve egy kattintásommal meg tudom nézni, milyen volt az előző gyógyszeradag mellett, mennyit változott, amióta változtattam a gyógyszeren, látom, milyen, ha behozzák sürgősségire egy buli után). A betegteim minden EEg-t megnézem.Minden epilepsziásnak azt javasolom, hogy csakis ilyen epilepszia szakrendelésen gondozzák. Nem tartom korrektek, hogy valaki más által kórosnak leírt EEG alapján dönt egy életre szóló terápia mellett, diagnosztizál olyan betegséget, ami azzal jár, hogy a beteg elveszti a jogosítványát, korlátozza a munkahelyi lehetőségeit, talán nem mer gyermeket, családot vállalni. Ezek súlyos, felelősségteljes döntések, szerintem csak akkor szabad őket meghozni, ha az ember biztos benne. A bizonyossághoz elengedhetetlen az EEg biztos ismerete és a kórosnak leírt EEG megtekintése. A meredek hullám az izgalmi (epileptiform) jelenség, de az ilyen hullámokat tartalmazó EEg -vel élő emberek egy része nem rohamozik, tehát csak az EEg-re nem alapozunk, az egy mozaik a klinikai képben! Az Ön esetében kérdés, kell-e antiepileptikumot szednie, mert bár 2 rohama volt és talán (!) epileptiform EEG eltérései vannak, de rohamai provokáltnak tűnnek. De most már szed Lamolepet, ebből kell kiindulni, tehát most is azt tartom helyesnek, hogy a pszichiátere döntse el, jó-e neki a Lamolep ebben az adagban. Ha igen, akkor maradjon így. Ha nem- na akkor keressen egy epilepsziában jártak neurológust, és beszéljék meg, hogy mi legyen a Lamoleppel... Gyógyulást kívánok!
        Tisztelt Izabella! Az epilepszia betegség definiciója, hogy legalább 2 nem provokált rohama legyen az illetőnek...Az Ön esetében ez nem áll fenn. Bár az EEG az epilepszia legfontosabb és informatívabb vizsgáló módszere, ez nem jelenti azt, hogy izgalmi (epilepsziás jellegű) jeleket mutató EEG hordozója epilepsziás beteg kell hogy legyen, tehát hogy rohamai is legyenek. Nos, az Ön esetében történt egy klinikai döntés, Ön olyan antiepileptikumot kapott, amit pszchiáterek is használnak, és sikerült lecserélni a korábbi olanzapint, ami epilepsziás rohamokat provokálhatőtt ki az arra hajlamos betegeknél (mert nem minden olanzapint szedő páciens rohamozik, tehát Önnek valószínűleg a jelenlegi élethelyezetében fokozottabb a rohamkészsége). Ez szerintem jó döntés volt. Nem gondolom, hogy félnie kell a neurológiai kontroll vizsgálattól, és az, hogy most is van néhány meredekebb hullám az EEG-n, szeríntem nem rontja a prognózist. Szerintem a pszichiátere fogja eldönteni, hogy meddig szedje a Lamolepet és milyen adagban, és ha esetleg a gyógyszer leállítása mellett dönt, akkor ismételten konzultálni fog a neurológussal. Gyógyulást kívánok, remélem, a nehezén már túl van!
        Tisztelt Érdeklődő! A Creutzfeldt-Jakob betegséget jelenleg még nem tudjuk gyógyítani, de remélhetőleg a férje tüneteit más betegség okozza, mert ez a kórkép igen ritka. Telefonos konzultációra nincs lehetőség, de nincs is értelme, mivel a férjét a lehető legjobb helyen kezelik, mi is az Állami Központba irányítjuk azon betegeinket, akiknél ilyen ritka kórkép gyanúja merül fel. Remélem, a férje kezelőorvosa hamarosan részletesen tájékoztatja és jobb híreket tud majd mondani. Kitartást kívánok a nehéz időszakban.
        Tisztelt Érdeklődő! A mellékelt torzított Fényképen látható száj-görbület nekem nem tűnik kórosnak.
        Tisztelt Kata! Valóban, a Lamolep és a Rivotril nem gyengítik a méhen belüli eszköz hatékonyságát semmilyen adagban.
        Tisztelt Kata! A Lamolep és Rivotril valóban nem enziminduktor típusú antiepileptikum, ezért akár szájon át bevehető hormonális készítményt is szedhetne biztonsággal. A napi 2x100 mg a Lamolep minimális adagja feknőettkorban, amennyiben valóban epilpsziája van. A Maximális adag 2x200 mg .
        Kedves Kata! A méhen belüli hormonális eszköz esetében nem szükséges korrigálni a Lamolep adagját . Mivel a Lamolep és Rivotril nem enziminduktor típusú antiepileptikum, akár szájon át bevehető hormonális készítményt is szedhetne biztonsággal.
        Tisztelt Érdeklődő! A neurológus ugyanúgy nem tudott konkrét választ adni arra, miért véleményezte a radiológus lassúltabbank a vénás keringését az egyik vénás sinusban a magasabb jeladás alapján, ahogy én sem. De azt egyértelműen kizárták, hogy trombózisa lenne, és stroke-ra jellemző eltérést sem írtak le. Ha nem szeretne stroke-t kapni, azt elkerülheti, karrágcslálás helyett erre jól ismert , bizonyítékon alapuló megelőzési módszereink vannak, ezek egyuttal a szívinfarktustól is megvédik. Ezek pedig a következőek: - vérnyomásértékek 140//80 alatt tartása - cukorbetegség megelőzőse/kezelése - dohányzási tilalom - napi 600-800 g zöldség-és gyümölcs fogyasztása , heti 2 alkalommal hal fogyasztása - heti 5-7 alkalommal 30 perc séta vagy sport . A szédülésének okát beszélje meg a kezelőorvosával, de én szédülős 27 éves nőnek, akinek a családjában stroke előfordult , nem javaslom a fogamzásgátló alkalmazását. Ha ezeket betartja, nem fog stroke-t és szívinfarktust kapni még 30 évig. A szédülésre biztos találnak megoldást, hogy elmúljon vagy ne zavarja normális életvitelében. Gyógyulást kívánok!
        Tisztelt érdeklődő! Nem túl rövidre sikerül összefoglaloja alapján elmodhato, hogy a problémái összetettek. Az agyalapi mirigy MR felvételeket meg kell mutatni idegsebésznek, és az összes a hormoneredményét is vigye be az idegsebésznek!!! Az idegsebészeti vizsgálatra nem kellene heteket várni, úgy tudom, az ország idegsebészetei fogadoképesek, a debreceni Ideggsebészeti Klinikán minden munkanapon délelőtt minden beteget megvizsgálnak, aki MR filmet visz magával!!! Ha az idegsebész más endkrinolologhoz irányitja, azt fogadja meg. És ha elfogad egy tanácsot a saját érdekében: mindenhol igyekezzen röviden és tömören beszélni, a szenvedéseiről keveset, a panaszait 2-3 mondatben fogalaja össze, válassza ki a legfontosabbakat, mert külömben az orvos elveszti a fonalat, a türelmét és az empátiáját, aminek Ön issza meg majd a levét. Gyogyulást kivánok.
        Kedves Érdeklődő, egyáltalán nem jellemző, hogy 15 évesen Parkinson-kór kezdődjön, de azért érdemes más egyéb betegségeket kizárni ezért foruljál gyermekorvosodhoz!!! Megnyugtatóm leleteket kívánok!
        tisztelt Izabella! Egyetértek a neurológusával és a nőgyógyászával.
        Tisztelt Érdeklődő! Nem, nem tudok segíteni. Keressen személyesen olyan epilepsziában jártas neurológust, akiben megbízik, és aki elvállalja a személyes gondozását, és neki tegye fel ezen kérdéseit. Nekem az EEg leírás alapján az EEg-t leletező neurológus is abszolut jártasnak tűnik, de ha nem bízik benne, akkor keressen mást, de az interneten kérdezgetni más által kileletezett EEg alapján azt, hogy Ön epilepsziás-e,vagy nem, pontosan annyira értelmetlen, mintha azt kérdezné, vajon terhes-e vagy nem. Akár epilepsziás, akár nem , gyógyulást kívánok- ennek pedig az a záloga, ha megbízik a kezelőorvosában.
        Tisztelt Érdeklődő! Nincs újabb gond a régiek mellé. A variáció a normális lefutás egyik variációja. Nem rendellenesség, nem ez okozza az epilepsziáját, és pláne nem az alvászavart. Az javaslom, keressen olyan pszichipoterápiás technikát (joga, egyéb tréningek), ahol megtanul ellazulni, és az életet a betegségével együtt lazán, optimistán szemlélni. higgye el, csak így érdemes... Gyógyulást kívánok!!!
        Tisztelt Érdeklődő! Igen, valószínűleg pszichoszomatikus oka van a tartós szédülésének. Valamikor Karácsony táján valószínűleg vírusos eredetű enyhe gyulladás volt a bal layrinthusban, majd a félelem és szorongás rögzült és a sok vizsgálat a negatív leletek ellenében is azt az érzetet keltette Önben,hogy komoly betegségről van szó. Pedig alakulhatott volna rosszabbul is- gyakran ilyenkor ki is esik a hallás az érintet fülén és nem tér vissza. Ahhoz, hogy végre normális életet éljen, meg kell hogy változtassa a hozzáállását a panaszához. Minden lehetséges vizsgálata megvolt (sajnos, mert ez a sok vizsgálat elmélyítette a betegségtudatát), és szerencsére nincs a szédülése mögött daganat, agylágyulás, és a hallása is jó. Örüljön neki, nagy szerencse, hogy jó kezekben volt és nincs semmi súlyos betegsége. A szédülése el fog múlni. Én először is ennek a ténynek az elfogadását javaslom és Magne B6 szedését 1-2 hónapig. Ha ez sem segíteni, lehet pszichológushoz fordulni, de szerintem addigra rendbe fog jönni. Azért még javasolnám a Triregol felfüggesztését egy ciklusra- ezek a típusú fogamzásgátlók gyakran okoznak trombózist, egy hónap alatt kiszokott derülni, hogy a gyógyszer okozza a szédülést, vagy nem. Gyógyulást kívánok!