• Dr. Kerekes Éva

    neurológus, gyermekneurológus Szeretnék kérdezni tőle

    1354

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    neurológus, gyermekneurológus

    Bemutatkozás:


    Elérhetőség:    Kisvárda, Szent László út 62    Rendelési idő: szerda 16-18 óra    Előjegyzés: 45/506040    Szakképzettség:
    • 1995-ben neurológiából, 2006-ban gyermekneurológiából szereztem szakvizsgát.


    • 2002-től epilepsziában jártas szakemberként akkreditált a Magyar Epilepsziaellenes Liga.    Érdeklődési terület: Epilepszia.    Praxisomban kiemelt hangsúlyt fektetek a diagnosztika és a kezelés mellett a prevencióra, az egészségmegörzésre.    A 2 éven aluli kisbabák első fejlődésneurológiai vizsgálatát magánrendelésemen ingyenesen végzem, hogy minden térségünkben született gyermek minnél jobb esélyekkel induljon az életben.    Gyümölcsöző munkakapcsolatot alakítottam ki a nőgyógyászokkal, védőnőkkel, gyógypedagogusokkal , tanárokkal, hogy segítsem kis pácienseim tanulását.    Több országos konferencián tartottam előadásokat, társzerzőként publikáltam. Az epilepszia témakörében számos ismeretterjesztő előadást tartottam. Nyelvismeret: Orosz felsőfokú és angol középfokú nyelvtudásom van.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Kerekes Éva legutóbbi válaszai
    Tisztelt Anita ! Véleményt az EEg-ről és a gyermek betegségéről látatlanban nem mondok. Minden epilepsziával foglalkozó neurológus önmaga értékeli ki a páciense EEG leletét, és a vizsgálatnak csakis ebben az esetben van értelme. Ha egy neurológus úgy akar dönteni egy gyermeknél arról, hogy epilepsziáról van-e szó, hogy más által kileletezett EEg-re alapoz, attól a neurológustól el kell vinni a gyermeket más, epilepsziában jártas specialistához, illetve Epilepszia szakrendelésre, ahol a neurológus önmaga leletezi ki az általa kért EEG-t. Tehát arról nem tudok véleményt mondani, hogy az EEg-n leírtak mit is jelentenek az ÖN GYERMEKÉNÉL. Általánosságban elmondanám, hogy 9 évesen nincs már lázgörcs, ez csak 5 éves korig fordul elő. Azt nem értem, hogy a "megfázástól" (vírusos fertőzéstől ) hogyan jutottak el a lázgörcsig, mert Ön nem írta, hogy a kisfiú elvesztette volna az eszméletét és rángatózott volna. Az EEg-n leírt meglassúlt hátértevékenység mögött külömböző betegségek állhatnak. Bízzon a gyermek kezelőorvosában, aki remélhetőleg pontos válaszokat ad majd a kérdéseire. Gyógyulást kivánok a kisfiúnak.
    Tisztelt Érdeklődő! A nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás növeli egy következő roham lehetőségét, ezért csak minimális mennyiségű alkoholt fogyaszthat egyszerre büntetlenül (fél dl tömény, vagy 1 pohár bor vagy sör). A bulizás azért nagyobb rohamprovokáló tényező, mert az alkoholfogyasztás mellet az alvásmegvonás még erősebb provokáló tényező. Én azt szoktam javasolni a fiatal gondozottjaimnak, hogy menjen el bulizni, hiszen ez hozzá tartozik a fiatalkori évekhez, de ésszel. Pihenje ki magát előtte, FELTÉTLENÜL VEGYE BE A LAMOLEPET és minél kevesebb alkoholt fogyasszon !!! A buli után vigyázzon, hogy a hazavezető úton a kocsiban ne aludjon el, mert az alvásmegvonást követő rövid alvás provokálja ki a rohamot!!! Tehát bírja ki alvás nélkül hazáig, és otthon feküdjön le és aludjon legalább 6-7 órát!! A Lamolepet ne felejtse bevenni reggel is!! (bár a gyógyszerre az van írva, hogy alkoholt nem szabad rá inni, mert fokozza a mellékhatást, de feltétlenül vegye be a Lamolepet akkor is, ha iszik/inni fog, mert a gyógyszerkihagyás+ alvásmegvonás+alkohol tuti rohamot provokál!! ) A porckorong-sérvnek nincs köze az epilepsziához. Rohammenteséget kívánok! dr. Kerekes Éva epilepszia specialista.
    Tisztelt Érdeklődő! Ahogy Ön is jelezte, a primer fejfájásokra jellemző a frontérzékenység, és sok ember nem bírja a meleget, valamint a melegfrontot, de csak kizárólag a melegben jelentkező fejfájás típusról nem tudok. A koponyaűri nyomás nem változhat a kinti légnyomásra, ezt egy autoreguláció nevű élettani folyamat biztosíthatja. Azt javaslom, hogy ilyenkor fogyasszon dupla mennyiségű folyadékot, és ha ban rá mód, tegyen hideg tömlőt a fejére. Panaszmentességet kívánok!
    Tisztelt Szülő! Ön tévesen értelmezte a leletet, ezért olvasott ijesztő dolgokat a neten. Az Ön babájának nincs agykamra tágulata, mert a III-IV agykamrák mérete normális, az agy szerkezete megtartott, vérzés, fejlődési rendellenesség, hipoxiás károsodásra utaló eltérés nem látható. Az oldalkamrái aszimmetrikusak (de nem tágak, csak az egyik szarv tágabb, mint a többi). Az oldalkamrák az agy belsejében vannak, mint a csutka az almában. Formájuk lepkeszerű, és az Ön babájának a lepkeformájú kamrarendszer egyik szarvnak nevezett része kissé tágabb. Ez önmagában semmilyen következménnyel nem jár. Hogy miért alakult ki ez az asszimetria, azt nem lehet tudni, azért javasolják a neurológiai vizsgálatot, mert előfordulhatna, hogy az a folyamat (toxaemia, vírus vagy baktérium, anyai alkoholizmus, gyógyszerek), ami a kamra aszimmetriát okozta, okozhat agyi fejlődési rendellenességet is. Ha ezt időben (az első 7 hónapban) felfedezi a neurológus, akkor megfelelő kezeléssel a kórosan megindult fejlődés jó irányban irányítható vissza. De ha önöknél minden rendben, akkor ennek az aszimmetrikus agyi kamráknak semmi jelentőssége nincs. A magzat toxoplazma fertőzése sokkal súlyosabb rendellenességeket okoz. Azt nem lehet az Ön által leírtakból egyértelműen állítani, hogy a férje epilepsziája csakis az alkoholtól van. Ha mégis, akkor ez nem öröklődik, de ennek esélyét a férje epilepsziáját gondozó neurológus tudja pontosabban megmondani. Az apa epilepsziája és gyógyszerei nem okoznak agyi rendelleneséget, és az apai alkoholizmus sem, de bizonyos epilepszia szindrómák öröklődnek. Igyekeztem minden aggodalmára reflektálni, de mindent összegezve igen kicsi az esélye annak, hogy az agykamrák aszimmetriája egy esetleges fejlődési rendeleneség egyik jelensége lenne- természetesen a gyermek vizsgálata nélkül semmilyen korrekt véleményt annak neurológiai státuszáról mondani nem tudok. Boldog és szorongásmentes anyaságot kívánok!
    Tisztelt Szülő! A rendkívül részletes és körültekintően, több szekvenciában végzett MR vizsgálat leletlén leírt jeldenzitás eltérések önmagukban jelentéktelenek, ahogy ezt a véleményben is jelzik. Elhelyezkedésük (fehérállomány) alapján nem kellene hogy epilepsziát okozzanak, ami sajnos nem zárja ki azt, hogy a convulsio az epilepszia első rohama lett volna, mert gyakran semmilyen eltérés nem látható az epilepsziások Mr felvételein. Akármi is okozta ezeket a jelentéktelen fehérállományi eltéréseket, nem egy progresszív betegségről van szó. Rohammentességet kívánok!
    Kedves Érdeklődő! Látatlanban nem leht sem diagnózist, se prognózist mondeni. Reméljük, hogy 17 évesen nincs komolyabb betegség a panaszok mögött. Gyógyulást kívánok a hugának!
    TISZTELT ÉRDEKLŐDŐ! Látatlanban, vizsgálat nélkül nem lehet megmondni, mi áll a panaszok mögött, de agydaganat biztosan nem, arra nem jellemzőek a panaszai, az agydaganat nem szokott fejfájással kezdődni, az igen gyakori fejfájások mögött extrém ritkán igazolódik daganat. Valószínűleg a stressz okozza a nyaki izmok merevségét, és ezek abroncsszerűen nyomják a koponyát. A nyaki borda a szédüléssel összefüggésben lehet. Szerintem érdemes neurológiai vizsgálatot kezdeményezni újra, majd ennek leletével felkeresni a pszichiátert, mert a Frontin szedése önmagában valószínűleg nem javít a közérzetén.
    Tisztelt Érdeklődő! Egy kérdéssel kezdeném- a 12 éves gyerek szed sertralint? Mert mint minden SSRI antidepresszáns, a sertralin fokozhatja a görcskészséget. A sok számítógépezés biztosan nem okoz ilyet. A szorongás önmaga is, illetve a sertralin is igen, okozhat rángatózást. Az alvási mioklónus egyébként normális jelenség is lehet. A panaszolt jelenséget érdemes felvenni telefonra (home-video) és megmutatni a fiával együtt neurológusnak , illetve a sertralint felíró pszichiáternek. MAGneB6 -ot érdemes szedni este 1 tablettát a kivizsgálásig.
    Tisztelt Érdeklődő! Maga a mozgásszegény életmód ilyen panaszt nem okoz, kivéve, ha komoly túlsúlya van a betegnek. Sajnos látatlanban nem lehet megmondani, mi okozza a panaszt. Elsődlegesen reumatológiai kivizsgálás tűnik célravezetőnek, de mivel a reumatológiai, neurológiai és ortopédiai szakrendelések beutalókötelesek, így a háziorvosa fogja eldönteni, hová ad beutalót. Panaszmentességet kívánok!
    Tisztelt Érdeklődő! Biztos, hogy nem parkinson kór és SM. Valószínűleg mélyen aludt, és nem ébredt fel a vizelési ingerre. Ha a jelenség megismétlődik, először urológus érdemes felkeresni, neurológiai szempontból csak az alvásban jelentkező epilepsziás roham járhat ékszakai bevizeléssel. Remélem, nem fordul ilyen elő többet. Kellemes ünnepeket kívánok.
    Tisztelt Érdeklődő! Egy 30 éves nőnél csak akkor van esélye a stroke-nak, ha dohányzik és fogamzásgátlót szed. A stroke rizikófaktorai: magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, családi hajlam trombózisra, hormontartalmú készítmény szedése. A betegség jellemzően 60éve feletti korosztályt érinti. A koponya Ct elvégzése nem csökkenti a stroke veszélyeit. Az, hogy ma negatív, önmagában nem jelenzti azt, hogy holnap nem bénul le valaki. Ha a fent felsorolt trizikófaktorai nincsenek, akkol még 30 évig igen kevés esélye van a stroke-ra. A végtagzsibbadás mögött gyakran gerincelváltozások állnak. Panaszmentességet kívánok!
    Tisztelt Érdeklődő! Megpróbálok válaszolni a kérdéseire, de ez nem oldja fel a kételyeit.Azt tanácsolom, hogy vegye fel a telefonjára a kislánya pislogását, kérjen időpontot gyermekneurológushoz és mutassa meg neki a gyermekét ésa pislogásról készült videót.Felelősségteljes választ csak így kaphat. A tic kisiskolás korban jellemző, 2 évesen nem gyakori. Amikor a tik egy szorongásos tünet, akkor a szorongások oldásával megszűnik, de vannak organicus eredetű tic-ek is, ezek kezelést igényelnek. A fejlődési ugrás önmagában nem okoz tic-et, a stressz, megfelelési kényszer igen . Nem gondolom, hogy a tünetek schubokban térnének vissza Nem , a tejekávéfoltok és az intelligencia között nincs összefüggés. A neurofibromatosisban szenvedők intellektusa alacsony. Az iskoláskorban jelentkezőm tic annyiban befolyásolja az intellektust, hogy megnehezíti az adott gyermek tanulását.
    Tisztelt érdeklődő! A leírt elváltozás agyi keringési zavarra jellemző, a panaszaihoz valószínűleg nincs köze, de gondozást és oki kivizsgálást igényel, amit a vizsgálatra Önt beutaló neurológus bizonnyal meg fog tenni. Forduljon hozzá a lelettel bizalommal. panaszmentességet kívánok!
    tisztelt Nagymama! Önmagában az ilyen röntgen felvételnek különös jelentősége nincs. Remélem, a szülők megbeszélték a leletet a neurológussal. Panaszmentességet kívánok a gyermeknek és önöknek!
    Tisztelt Károly! Fogadja őszinte részvétemet. Megértem a fájdalmát, és azt is, hogy felelőst keres. Remélem, az, hogy leírta a panaszait, megkönnyíti az elfogadhatatlan elfogadását. Sajnos, a halál ellen nincs orvosság- és az agyvérzés egy 76 éve súlyos érbetegnél gyakran halálos kimenetelű. Az agyvérzést nem tudjuk kezelni sem az első órákban, sem később, műtéti megoldás csak egy bizonyos típusú vérzés esetében jön szóba. Természetesen semmilyen véleményt nem mondhatok az Ön levele alapján, hiszes sok-sok kérdése mellett semmilyen adat nem áll rendelkezésemre, ami alapján szakmai véleményt tudnék mondani arról, hogy az édesapja agyvérzése milyen típusú volt. Ön is tisztában van azzal, hogy peres ügy esetében a szakértő rendelkezésére bocsátják a beteg orvosi dokumentációját (és nem csak a hozzátartozó panaszlevelét). Megpróbálok néhány kérdésére válaszolni - ha a mentős a magas vérnyomáson kívül egyéb tünetet nem észlel a betegnél, akkor a kórházi beszállítás elkerülhető,többek közt azért is, hogy ne kerüljön be olyan beteg a Sürgősségi Osztályokra, akit otthon el tud látni a mentő, mert ez növeli a sürgősségin a várakozás idejét és veszélyezteti a súlyos betegek ellátását - a sürgősségi osztályon sajnos nagyon sok a beteg és sokat kell várni. Ez valóban nagy probléma, jobb egészségügyi szervezéssel lehetne csak megoldani (a fejlettebb egészségüggyel rendelkező országokban is sajnos több óráig vár a beteg a Sürgősségin az orvosi vizsgálatra). Minden beteg, aki elé vesznek egy másikat, ezt igazságtalannak érzi, és az előbbre vett beteget egészségesebbnek látja önmagánál. Ennek ellenére a 4 órát valóban soknak tartom, de hogy ennek a várakozásnak volt-e szerepe a halálos kimenetelben, azt természetesen nem tudom megítélni. - a Syncumar igen gyakran okoz agyvérzést, gyakrabban, mint a Xarelto. A Xarelto-ra történő áttérésnek valószínűleg komoly oka volt, ezt mindig ledokumentáljuk. Mindkét gyógyszer mellékhatása a vérzés, ezt tudjuk, erről a beteget tájékoztatjuk. Azért kell ilyen gyógyszert szednie, hogy életben maradjon, mert egyébként a szívinfarktus és agylágyulás esélye pitvarfibrillació mellett igen magas, jóval magasabb, mint az agyvérzésé. - nem tudom, milyen sebésszel konzultált. A jelenleg érvényes stroke szakmai irányelveket nem ő, hanem az általános orvos ismerte jobban (A sebészek neurológiát utoljára az egyetemen tanulnak, ha az adott sebész kb 60 éves, akkor 35 éve...) . A stressz nem tartozik a stroke közvetlen rizikofaktorai közé (de a hypertonia rizikofaktorai közé igen!). Igen, az agyvérzés legnagyobb rizikofaktora a hypertonia, és a véralvadásgátló szedése, de ok nélkül is előfordulhat. A betegségeknek nem mindig van általunk is ismert okuk. 76 évesen az agyvérzést is, mint számos más betegséget, természetesnek tarjuk. Az időjárás-változás nagyon jellemző kiváltó ok, mert mindig hirtelen front esetében jönnek tömegesen az agyvérzésben- lágyulásban, epilepsziában, migrénben szenvedő betegek. Természetesen nem a front teszi őket beteggé, de időjárás-változás provokálja ki azt a végzetes vérnyomás-kiugrást, vagy szívelégtelenséget, ami a halált előidézi. - jeleztem már, hogy a leveléből nem derül ki az agyvérzés típusa, de az agyvérzés általában bénulással jár, és 76 éves korban a rehabilitáció már igen nehezített, gyakran marad fekvőbetegként az a beteg, akinek sikerült túlélnie. - édesapja érelmeszesedése ismert volt a kardiológusa és háziorvos előtt, azért kellett szedni a gyógyszereit. Nem tudok mást tanácsolni, mint azt, hogy fogadják el az édesapjuk halálát. Én is eltemettem már a szüleimet, bennem is volt keserűség és neheztelés, de ez nem hozza vissza őket közénk.