• Dr. Kerekes Éva

        neurológus, gyermekneurológus Szeretnék kérdezni tőle

        1341

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        neurológus, gyermekneurológus

        Bemutatkozás:


        Elérhetőség:



        Kisvárda, Szent László út 62



        Rendelési idő: szerda 16-18 óra



        Előjegyzés: 45/506040



        Szakképzettség:




        • 1995-ben neurológiából, 2006-ban gyermekneurológiából szereztem szakvizsgát.


        • 2002-től epilepsziában jártas szakemberként akkreditált a Magyar Epilepsziaellenes Liga.



        Érdeklődési terület: Epilepszia.



        Praxisomban kiemelt hangsúlyt fektetek a diagnosztika és a kezelés mellett a prevencióra, az egészségmegörzésre.



        A 2 éven aluli kisbabák első fejlődésneurológiai vizsgálatát magánrendelésemen ingyenesen végzem, hogy minden térségünkben született gyermek minnél jobb esélyekkel induljon az életben.



        Gyümölcsöző munkakapcsolatot alakítottam ki a nőgyógyászokkal, védőnőkkel, gyógypedagogusokkal , tanárokkal, hogy segítsem kis pácienseim tanulását.



        Több országos konferencián tartottam előadásokat, társzerzőként publikáltam. Az epilepszia témakörében számos ismeretterjesztő előadást tartottam. Nyelvismeret: Orosz felsőfokú és angol középfokú nyelvtudásom van.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Kerekes Éva legutóbbi válaszai
        tisztelt Nagymama! Önmagában az ilyen röntgen felvételnek különös jelentősége nincs. Remélem, a szülők megbeszélték a leletet a neurológussal. Panaszmentességet kívánok a gyermeknek és önöknek!
        Tisztelt Károly! Fogadja őszinte részvétemet. Megértem a fájdalmát, és azt is, hogy felelőst keres. Remélem, az, hogy leírta a panaszait, megkönnyíti az elfogadhatatlan elfogadását. Sajnos, a halál ellen nincs orvosság- és az agyvérzés egy 76 éve súlyos érbetegnél gyakran halálos kimenetelű. Az agyvérzést nem tudjuk kezelni sem az első órákban, sem később, műtéti megoldás csak egy bizonyos típusú vérzés esetében jön szóba. Természetesen semmilyen véleményt nem mondhatok az Ön levele alapján, hiszes sok-sok kérdése mellett semmilyen adat nem áll rendelkezésemre, ami alapján szakmai véleményt tudnék mondani arról, hogy az édesapja agyvérzése milyen típusú volt. Ön is tisztában van azzal, hogy peres ügy esetében a szakértő rendelkezésére bocsátják a beteg orvosi dokumentációját (és nem csak a hozzátartozó panaszlevelét). Megpróbálok néhány kérdésére válaszolni - ha a mentős a magas vérnyomáson kívül egyéb tünetet nem észlel a betegnél, akkor a kórházi beszállítás elkerülhető,többek közt azért is, hogy ne kerüljön be olyan beteg a Sürgősségi Osztályokra, akit otthon el tud látni a mentő, mert ez növeli a sürgősségin a várakozás idejét és veszélyezteti a súlyos betegek ellátását - a sürgősségi osztályon sajnos nagyon sok a beteg és sokat kell várni. Ez valóban nagy probléma, jobb egészségügyi szervezéssel lehetne csak megoldani (a fejlettebb egészségüggyel rendelkező országokban is sajnos több óráig vár a beteg a Sürgősségi az orvosi vizsgálatra). Minden beteg, aki elé vesznek egy másikat, ezt igazságtalannak érzi, és az előbbre vett beteget egészségesebbnek látja önmagánál. Ennek ellenére a 4 órát valóban soknak tartom, de hogy ennek a várakozásnak volt-e szerepe a halálos kimenetelben, azt természetesen nem tudom megítélni. - a Syncumar igen gyakran okoz agyvérzést, gyakrabban, mint a Xarelto. A Xarelto-ra történő áttérésnek valószínűleg komoly oka volt, ezt mindig ledokumentáljuk. Mindkét gyógyszer mellékhatása a vérzés, ezt tudjuk, erről a beteget tájékoztatjuk. Azért kell ilyen gyógyszert szednie, hogy életben maradjon, mert egyébként a szívinfarktus és agylágyulás esélye pitvarfibrillació mellett igen magas, jóval magasabb, mint az agyvérzésé. - nem tudom, milyen sebésszel konzultált. A jelenleg érvényes stroke szakmai irányelveket nem ő, hanem az általános orvos ismerte jobban (A sebészek neurológiát utoljára az egyetemen tanulnak, ha az adott sebész kb 60 éves, akkor 35 éve...) . A stressz nem tartozik a stroke közvetlen rizikofaktorai közé (de a hypertonia rizikofaktorai közé igen!). Igen, az agyvérzés legnagyobb rizikofaktora a hypertonia, és a véralvadásgátló szedése, de ok nélkül is előfordulhat. A betegségeknek nem mindig van általunk is ismert okuk. 76 évesen az agyvérzést is, mint számos más betegséget, természetesnek tarjuk. Az időjárás-változás nagyon jellemző kiváltó ok, mert mindig hirtelen front esetében jönnek tömegesen az agyvérzésben- lágyulásban, epilepsziában, migrénben szenvedő betegek. Természetesen nem a front teszi őket beteggé, de időjárás-változás provokálja ki azt a végzetes vérnyomás-kiugrást, vagy szívelégtelenséget, ami a halált előidézi. - jeleztem már, hogy a leveléből nem derül ki az agyvérzés típusa, de az agyvérzés általában bénulással jár, és 76 éves korban a rehabilitáció már igen nehezített, gyakran marad fekvőbetegként az a beteg, akinek sikerült túlélnie. - édesapja érelmeszesedése ismert volt a kardiológusa és háziorvos előtt, azért kellett szedni a gyógyszereit. Nem tudok mást tanácsolni, mint az, hogy fogadják el az édesapjuk halálát. Én is eltemettem már a szüleimet, bennem is volt keserűség és neheztelés, de ez nem hozza vissza őket közénk.
        Tisztel Érdeklődő! A marihuána ismert antiepielptikus hatása ellenére nem tanácsolom, hogy füvezzen.Nem igaz, hogy ártalmatlan!!!! A marihuána kábitószer, függősséget okoz, és teljesen megszünteti a függő fiatal társkapcsolatait, érzéketlenné teszi a világgal szemben. Ha egy terhes nő fogyaszt marihuánát, akkor nem csak az adott magzat fog szenvedni örökös függőségben, hanem több generáción át adja át azokat a géneket, emlyek a maruihuána függősséget előidézik. Ezek a fiatalok addig nem lesznek boldogok, ameddig nem jutnak marihuánához. A marihuána antiepileptikus hatása nem kiszámítható,ellentétben a Neurotoppal. Ha Ön már 18 éves, akkor nőjjön fel, viselkedjen felelős felnőtt módjára. Ha a tűzzel játszik, akkor meg fogja égeni magát.És ne védekkezzen azzal a hülyeséggel, hogy a marihuána segít kordában tartani a rohamokat. A marihuána csak a terjeszőknek segít meggazdagodni- az Önök zombivá változtatása árán.
        Tisztelt Érdeklődő! Úgy gondolom, jól kezelik, hiszen maradványtüntek nélkül gyógyul, az Mr-en nincs progresszió. A már kialakult demyelinisatio az MR képen meg szokott maradni. A kórkép nem SM, nem SM eredetű demyelinisatioban más típusú kezelést sehol sem alkalmaznak. SM esetében alkalmaznak más típusú kezelést, ott folynak kísérletek. Nagyobb megyei kórházakban és Klinikákon vannak Neuroimmun szakrendelések, oda fordulhat beutalóval, ha nem bízik saját neurológusában. Remélem, megnyugtató válaszokat kap majd .
        Tisztelt Érdeklődő! Pedig ez pontosan a koponyavarratok közül a koronavarrat. A 25–30. életév között kezdődik a a varratok elcsontosodása – mindig a koponyacsont belső lemezén. Elsőnek a nyílvarrat középtáján. Hogy Önnél miért mozdul el a koponyacsont és jól látható a varrat, azt nem tudom, és hogy van-e köze a fejfájásához, azt sem, lehet hogy nem csontosodott össze. Ha ennyire zavarja, érdemes kivizsgáltatni. Érdemes kicsiholni a háziorvosától valahogy egy beutalót vagy a neurológiára, ahol remélhetőleg kiderül, hogy van vagy nincs gond. Megnyugtató leleteket kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! Mivel 20 éves, nagyon remélem, hogy a sok panasz nem utal semmilyen veszélyes betegségre hiszen a stroke/ TIA mindig beteg erek vagy szív talaján alakulnak ki, 60 éves életkor felett. Remélem, a személyes neurológiai vizsgálat is ezt erősíti meg. Panaszmentességet kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! További vizsgálatokra nincs szükség. A vérnyomásáról nem ír semmit, de gondolom, azt mérte és rendben van. Valószínűleg szemészeti vizsgálata is megtörtént és szemészeti okot nem találtak. Ezzel ki is zártak minden tüneti fejfájást, tehát Ön elsődleges, tensios fejfájásban szenved, amit elsősorban a stressz okoz. A nyaki gerinc által okozott fejfájás el szokott múlni. Ennek kezelését Ön is megoldhatja, ha megtalálja azt a hobbi tevékenységet, ami ellazítja nyak és arcizmait, mert ezek feszülése okozza a fájdalmat. Ha ez nem megy, akkor érdemes pszichiaterhez fordulni, mert másfél éves nem szűnő fájdalom már pszichiátriai betegségnek tekinthető. Gyógyulást kívánok.
        Tisztelt Érdeklődő! A háziorvosank igaza van, ez egy tipikus migrén. A nemi érés befejeztével (20 éves kor körül) a fejfájása ritkulni fog. Neurológiai vizsgálata indokolt, mert bár panaszai tipikusak, látatlanban felelősségteljes véleményt nem lehet mondani. Panaszmentességet kívánok!
        Tisztelt Érdeklődő! Sajnálom a két hónapos szenvedését. Biztos vagyok benne, hogy ha felfüggeszti a fogamzásgátlót, jelentősen enyhül majd a fejfájása. Ha mégsem, forduljoújra a neurológusához. Gyógyulást kívánok.
        Tisztelt érdeklődő! A leleten érrendellenesség és esetleges agyi keringési zavar gyanúját vetik fel, és ahogy a lelet alján is olvashatják, a leletet a kérő neurológushoz vissza kell vinni további teendők eldöntése céljából. Látatlanban interneten az ilyen gondokat megoldani nem lehet. Én javasolnék kardiológiai vizsgálatot is. Gyógyulást kívánok.
        Kedves Érdeklődő! Én is remélem, de az epilepszia nem olyan súlyos betegség, mint például azok a betegségek, melyek miatt Syncumart szednek..Minden embernek lehet az életében egy epilepsziás jellegű rohama. Epilepsziás betegségről akkor beszélünk, ha valakinek legalább 2 nem provokált epilepsziás jellegű rohama volt (rohamot provokálhat a lázas betegség, oxygén hiány, alkohol,drog, alacsony vércukor).Remélem, történt koponya CT vizsgálata is, mert Syncumar szedése mellett a kisebb agyvérzés is jelentkezhet, melynek egyetlen tünete a lehet az epilepsziás roham... Az EEG nagyon informatív vizsgálat, de a negatív EEG nem zárja ki az epilepszia lehetőségét...(gyakran a terület, ahonnan az epilepsziás roham kiindul, az agyban mélyen helyezkedik el, a koponyacsont felszínéről elvezetett elektróda nem képes rögzíteni a kóros kisüléseket, melyek az epilepszia lényeges tünetei) . Ha nem volt koponya CT vizsgálata, keressen fel egy neurológust. Ha volt, akkor próbáljon meg úgy élni, mintha mi sem történt volna... Az epilepsziát csak akkor kezeljük, ha biztosak vagyunk abban, hogy epilepsziás betegségről van szó. Addig nem szabad gyógyszert adni, első roham után általában nem írunk fel antiepileptikumot. Rohammentességet kívánok!
        tisztelt Érdeklődő! Látatlanban nem lehet diagnózist felállítani. Remélem, a fejfájás mögött sem találnak súlyos gondot, legtöbbször sima fejfájása van valakinek- a fejfájás hajlam kérdése, mint a kövérség. A mindennapos fejfájásra nem szabad rendszeresen fájdalomcsillapítót szedni, egyéb gyógyszerek (depresszió-és epilepsziaellenes ) kúraszerű szedése segít. A neurológus csak a feltétlenül szükséges vizsgálatot fogja elvégezni, amit a panaszai és a neurológia vizsgálat alapján indokoltnak tart, mert a fejfájás kezelésében elsősorban annak jellegének van jelentősége.
        Tisztelt Érdeklődő! Nem , a műtétet nem kell elhalasztani, hiszen a műtét után is feküdni kell, meg szedni fájdalomcsillapítót, ami az oldal fájdalmát is csökkenti. Nagyon egyéni, kinél hány napig tart az ilyen fájdalom, mindenképpen menjen vissza a saját háziorvosához, ha nem csökkent a fájdalom. Gyógyulást kívánok.
        Tisztelt Érdeklődő! Az MR lelet a kérő neurológusnak készül, csakis ő tudja értelmezni, aki ismeri a tüneteit, betegség lefolyását, többi leletét is. Jelenleg a leletező radiológus nem SM-re gyanusaknak véleményezi a jeldenzitás-eltérést. De azt tudni kell, hogy egy vizsgálati lelet önmagában semmit sem ér- csakis a vizsgálatot kérő orvos tudja megfelelően értelmezni Forduljon hozzá bizalommal.
        Kedves Szülők, aggódni nem kell, de el kell vinni a babát gyermekneurológushoz. A kétpetéjű ikrek nem egyformák, és a B magzat gyakran fejlődik jóval lassabban, mint az A magzat, így reméljük, hogy nincs gond, de feltétlenül ki kell zárni egy esetleges epilepsziát a gyermek elrévülései és figyelem hiánya mögött. De addig, ameddig az időpontra várnak, nem érdemes aggódni, az egy pontba nézést viszont érdemes felvenni a telefonnal videóra, hogy a neurológus is megnézhesse. Megnyugtató leleteket kívánok.