• A fájdalom a szervezet házőrző kutyája

    Szerző:
    WEBBeteg

    A mondás Hippokratésztől származik, és azt is jelenti, hogy a fájdalom a szervezet fenyegetettségét jelzi, akár sérülés, akár betegség esetén. Ez a gondolkodás határozza meg mind a mai napig a fájdalom mint tünet értelmezését mind a köz-, mind az orvosi gondolkodásban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az utóbbi  évtizedek  kutatásai mutattak rá arra,  hogy a fájdalom érzése-megélése milyen bonyolult rendszerek ép működéséhez kötött. Elképzelhető úgy is, mint a bankokat, intézményeket, vagyontárgyakat őrző-védő rendszerek: a tolvaj behatolási kísérletére (a fájdalmat kiváltó ok) a vezetékeken (ezek a környéki idegek) eljut az információ a rendőrségre, tűzoltóságra, a központba: a gerincvelő,  agytörzs, agyféltekék meghatározott területei, akik megteszik a szükséges védelmi lépéseket. Értesítik a tulajdonost, tudatosul a fájdalom fennállása, helye, jellege; és a tulajdonos megteszi, vagy nem teszi meg a szükséges hibaelhárítási lépéseket. De mint tudjuk, a biztonsági rendszerek néha vakriasztást is adnak.

    Hirdetések

    Hogyan fáj? A fájdalom típusai

    Az európai felnőtt lakosság 20 százaléka szenved krónikus fájdalmaktól, ami azt jelenti, hogy a felnőttek egyötödének már nem kielégítő az életminősége! De vajon tudjuk-e, pontosan milyen fájdalmat élünk át és hogyan is csillapíthatjuk azt? Hogyan fáj? A fájdalom típusai

    Az emberi idegrendszer valamelyik elemének hibás működése is képes vakriasztást adni, sőt folyamatosan, hosszú időn át fájdalmat jelezni. Így jönnek létre azon állapotok, amikor a páciens számos orvost felkeres, számos vizsgálaton, nemegyszer kellemetlen, sőt fájdalmas beavatkozásokon – megy keresztül, "és nem találnak semmit”. A szokványos fájdalomcsillapítók pedig hatástalanok.

    A fennálló panaszok tisztázására több orvosi szakma együttműködése szükséges: a már elvégzetteken kívül, részletes és alapos ideggyógyászati vizsgálat nélkülözhetetlen annak megállapítására, hogy a fájdalom-érző rendszer mely eleme működik hibásan.

    A pontos kórismeret birtokában lehet kiválasztani a legmegfelelőbb gyógymódot.

    (Dr. Kóger Erzsébet, neurológus főorvos, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Hátfájás, nyaki panaszok, ízületek - Tíz gyakori kérdés a reumatológusnál

    Csokorba szedtük a leggyakrabban előforduló kérdéseket a reumatológia témakörében. Milyen kérdéseket intéznek a betegek a leggyakrabban a reumatológushoz?

    A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

    A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden harmadik-negyedik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

    Hogyan fáj? A fájdalom típusai

    Az európai felnőtt lakosság 20 százaléka szenved krónikus fájdalmaktól, ami azt jelenti, hogy a felnőttek egyötödének már nem kielégítő az életminősége! De vajon tudjuk-e, pontosan milyen fájdalmat élünk át és hogyan is csillapíthatjuk azt?

    Nem csak a frontoktól fájhat a fejünk

    A tavasszal gyakori időjárási frontok sok embernél erős fejfájást okoznak, de a hűvös, szeles időben az arcüreggyulladás miatt is fájhat a fejünk. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, de utóbbi esetben a fájdalomcsillapító mellett antibiotikumra is szükség lehet.

    Mellkasi fájdalom - Hosszabb vagy rövidebb 20 percnél?

    Iszkémiás szívbetegségek néven foglalhatók össze azok a kórállapotok, amelyek kialakulásában a szívizom elégtelen vérellátása (iszkémiája) játszik szerepet. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakembere a legfontosabb tünetről, a mellkasi fájdalomról beszélt.

    Mire utalhat a petefészektáji fájdalom? - Az orvos válaszol

    Szeretném megtudni, hogy mire utalhat a petefészkeim enyhe fájdalma? Gyerekvállalás előtt kicsit aggódom. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.