A májfibrózis

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A fibrózis a bizonyos szerveken (máj, tüdő, vese, hasnyálmirigy) belüli kötőszövet kóros felhalmozódását jelenti. Májfibrózis esetén az ép, funkcionális májszövetet kollagén kötőszövet, hegszövet váltja fel. Általában nem visszafordítható folyamat. A májfibrózis súlyos formája a cirrózis.

Májfibrózishoz vezető okok

Minden olyan folyamat, ami a májsejtek gyulladását és pusztulását idézi elő, hegesedéshez, azaz fibrózis kialakulásához vezet.

Gyakori okok lehetnek:

Ha a kiváltó ok tartósan fennál, a fibrózis kiterjedtsége fokozatosan halad előre, és fennáll a májcirrózis kialakulásának kockázata.

A májfibrózis tünetei

A fibrózisnak általában korai stádiumban egyáltalán nincsenek tünetei, vagy ha vannak, azok is általánosak, mint pl. az étvágytalanság, fogyás, fáradékonyság. Később laboratóriumi leletekben észlelt emelkedett májfunkciós értékek keltik fel a gyanút. A májbetegségre utaló típusos tünetek (sárgaság, viszketés, fokozott vérzékenység, megnövekedett haskörfogat) gyakran csak előrehaladott állapotban, májcirrózis (cirrhosis) stádiumban észlelhetők.

A betegség gyanúja esetén többféle vizsgálat válhat szükségessé.

  • Májfibrózis esetén a leletekben a májfunkciós értékek megemelkednek, súlyosabb esetben az INR-érték is megnyúlhat.
  • Ultrahanggal a máj szerkezeti eltérését már látni lehet, a képen „fehérebben világít” a máj.
  • A Fibroscan vizsgálat egy ultrahang visszaverődésén alapuló módszer, ami nagy pontossággal tudja megállapítani, hogy a kötőszövetes átépülés eléri-e a májzsugorodás, májcirrózis fokát vagy sem. Az ultrahangos vizsgálófejjel több helyen végeznek mérést. A visszaverődés mértékét mutató számot a gép automatikusan számítja ki, majd a mérések eredményeit átlagolja, így kapunk végül egy értéket. Az érték alapján F0-F4-ig osztályozható a májfibrózis súlyossága. A legsúlyosabb fokozat cirrózist jelent.
  • Szövettanilag is igazolható eredmény a májbiopszia elvégzésével adható.

Kezelési lehetőségek

Legjobb terápia ebben az esetben is a megelőzés. Ha a kiváltó okot kezeljük és szüntetjük meg (pl. alkoholfogyasztás visszafogása, az alapbetegség kezelése), megakadályozhatjuk a hegesedés folyamatának előrehaladását.

Igen súlyos előrehaladott (cirrózist elérő) fibrózis során a májelégtelenség esetén alkalmazott tüneti terápia, végső soron pedig májtranszplantáció jöhet szóba.

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Májbetegségek első tünetei

Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Máj
A máj a szervezet nagyon fontos szerve, melynek központi szerepe van az anyagcserében és a méregtelenítésben is, valamint az emésztés egyik szinte nélkülözhetetlen nedvét, az epét választja ki.
Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.