Az alkoholfogyasztás valóban aranyeret okozhat?

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
frissítve:

Az alkohol vízhajtó hatása jól ismert tény. Fogyasztása megnöveli a vizelet mennyiségét, ezáltal kiszáradáshoz vezethet. Amennyiben nincs elég folyadék a testünkben a széklet kiválasztásának folyamata során, abból a vastagbél további vizet von el.

Így a széklet keményebbé válik, testen belüli továbbítása és kinyomása nehezebb lesz. Ezért a WC-n ülve a szokásosnál jobban erőlködünk. Ilyenkor a végbélre nehezedő megnövekedett hasűri nyomás aranyér kialakulásához vezethet.

Az alkohol – továbbá – hozzájárulhat az elhízáshoz is. A nagyobb testsúly következtében nagyobb nyomás terheli a hasat, gyulladásos folyamatok jelentkezhetnek, valamint gyakran előfordulhat pangás a vénás rendszerben. Mindezek erős összefüggésben állnak az aranyér kialakulásával.

Számos dolog állhat a magas vérnyomás hátterében, köztük alkoholfogyasztás is. A végbél körüli erekben jelentkező emelkedett nyomás folytán helyi gyulladás és duzzanat alakulhat ki, amely végső soron aranyérhez vezethet.

A túlzott alkoholfogyasztás megannyi májbetegség forrása is lehet. Ilyenkor vérelvezetési problémák jelentkezhetnek, amelyek szintén hozzájárulnak a végbélnyílás körüli vénák duzzanatához és gyulladásához, ezáltal az aranyér kialakulásához.

Egyéb, ismert, aranyeret kiváltó okok:

  • hosszú távú ülés (például WC-n)
  • hasmenés, illetve krónikus székrekedés
  • kevés rost fogyasztása
  • terhesség
  • nehéz tárgyak emelése
  • súlyemelés
  • genetika
  • idősödés

Miről ismerhető fel az aranyér?

Fentebb ismertettük, hogy ebben a betegségben a végbélnyílást körülvevő vénák megnagyobbodása jellemző.

Meg kell azonban különböztetnünk belső és külső aranyeret is:

  • A külső aranyér jellemzői a végbélviszketés, az érzékeny, kemény csomók a végbél környékén, valamint a feszülő érfalak miatt fájdalmas, esetenként égő érzés (kifejezetten ülés közben).
  • A belső aranyér legtöbbször fájdalommentes, alig érzékelhető. Amikor azonban az aranyeres csomó előreesik, az fájdalommal, illetve vérzéssel járhat.

Az aranyér szövődményei

Egyes esetekben komplikációk léphetnek fel, olyanok mint:

  • vérrögképződés az aranyér területén
  • bőrfüggelékek, amik az aranyeres vérrög felszívódása után visszamaradnak
  • fertőzés a külső aranyér sebes részén
  • aranyeres krízis, amikor a belső aranyér visszércsomói a végbél záróizmán kívül rekednek és megszűnik bennük a vérkeringés
  • a nagyobb vérveszteség következtében vérszegénység léphet fel

Amennyiben az aranyeres beteg fájdalmat, vérzést, lázat, vagy az előbb felsoroltak valamelyikét tapasztalja, keresse fel kezelőorvosát a megfelelő kezelés érdekében!

A kezelésről

A tünetek legtöbbször maguktól múlnak, illetve vény nélkül kapható szerek elégségesek lehetnek a fájdalom, valamint a viszketés csillapítására.

A súlyosabb formák orvosi beavatkozást igényelnek.

Ez is érdekelheti Az aranyér kezelése házi gyógymódokkal

A következő műtéti megoldásokat alkalmazzák a leggyakrabban az aranyér gyógyítására:

  • Gumiligatúra, más néven gumigyűrűs leszorítás: a kitágult ércsomó nyakára egy gumigyűrűt helyeznek el, melynek következtében az elszorított csomó elhal és lelökődik
  • Injekciós szkleroterápia: az orvos egy speciális injekciót fecskendez az aranyér területére, amitől a kitágult érterület összehúzódik
  • Longo-műtét: egy kör alakú nyálkahártyarészletet távolítanak el a végbélnyílás feletti területről, így a belső aranyeres csomót nem szükséges kimetszeni, csupán feljebb kerül
  • Lézeres műtét: a visszércsomó kivágása lézerrel történik, így a műtét során elkerülhető a vérzés és a varrás
  • Infravörös fotokoaguláció: a belső aranyerek vérellátását károsítja, így a csomók leesnek
  • Ultrahangos műtét: egy ultrahangos érzékelő az aranyeres csomót ellátó artériát aláölti, egyúttal a lecsüngő csomót megemeli
  • Hagyományos kimetszéses műtét: előreesett belső, illetve nagyobb külső aranyeres csomók esetén alkalmazzák, amikor más terápia nem volt hatásos

A műtétek sikeressége csaknem 95%, vagyis a betegek nagy részénél teljes gyógyulás érhető el. Ugyanakkor, néhány esetben előfordulhat műtét utáni szövődmény (fájdalom, fekély, vérmérgezés).

Megelőzés

Mindezek után, néhány szóban a megelőzésről. Életmódbeli változtatásokkal, az ideális testsúly megőrzésével, valamint a vérnyomás megfelelő értékének elérésével sokat tehetünk egészségünkért. Kulcsfontosságú a székrekedés és az azzal járó erőlködés kerülése.

Igyunk legalább napi nyolc pohár vizet (vagy ennek megfelelő, legalább 2 liter folyadékot), fogyasszunk rostban gazdag ételeket, mozogjunk rendszeresen, szükség esetén szedjünk rosttartalmú étrend-kiegészítőket és végül, de nem utolsósorban, hagyjunk fel a koffein- és alkoholfogyasztással.

Tovább Az alkoholizmus kezelése: Terápiás lehetőségek

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Forrás: Possible links between alcohol and hemorrhoids (Medical News Today)

Cikkajánló

Az aranyér típusai és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Aranyér
Az aranyér kellemetlen beszédtéma, ám nagyon gyakori betegség. Milyen tünetek esetén kell aranyérre gondolni? Milyen típusai vannak, és mit lehet tenni az aranyér ellen?
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.