• Elsősegély, sérülések

   • Cikkek

    Panaszok
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Marsi Zoltán, elsősegély-szakoktató
    2017-09-14 17:25
    Elsősegély
    Hiába állnak rendelkezésünkre jól képzett baleseti sebészek, gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegélynyújtásra. A Newsweek című hetilap összefoglalta a leggyakrabban elkövetett elsősegélynyújtási hibákat, illetve hogy mit tegyünk helyettük.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    2017-09-15 16:04
    A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan és váratlanul bajba kerülhetnek. Bennük van a felfedezni vágyás késztetése, de a veszélyérzetük még nem alakult ki. Mi felnőttek viszont sokszor apró elővigyázatossággal megelőzhetjük a baleseteket.
    Panaszok
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit
    2017-09-14 16:04
    Vérömleny, más néven véraláfutás vagy hematóma akkor keletkezik, ha a sérült érből vér lép ki a szövetekbe. Hematóma a legkülönbözőbb helyeken alakulhat ki, például a szemben, a térdben, a fejben, vagy terhesség során az anyaméhben.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
    2017-09-14 13:11
    Minden évben több száz olyan mérgezés fordul elő Magyarországon, amit növények idéznek elő. Kertjeinkben, a természetben és a szobanövényeink között is több olyan akad, amelyek veszélyeiről jó, ha tudunk.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg összeálltás - Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, Dr. Kerekes Éva
    2017-09-13 11:25
    Az agyrázkódás a testet vagy a fejet ért hirtelen ütés miatt bekövetkező traumás agyi sérülés. Melyek a legfontosabb tudnivalók és teendők agyrázkódás esetén?
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus
    2017-09-11 17:25
    A fontosabb beavatkozások feltalálójuk, első használójuk nevét viselik az orvosi gyakorlatban, így van ez a Heimlich-műfogás esetén is. Egy életmentő, de laikusok által is használható beavatkozás, melyet légúti idegentestek eltávolítására lehet használni.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2017-09-07 17:25
    Számos olyan növényt ismerünk, melyről köztudott, hogy mérgező hatású. Gyakran fordulnak elő játszótereken, parkokban, kirándulás során, de kertünkben vagy lakásunk díszeként is ártalmas növények, amelyekről nem is gondolnánk, hogy veszélyt jelenthetnek.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
    2017-08-23 13:11
    Sosem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe, ahol a mentők kiérkezéséig nekünk magunknak kell helytállnunk. A higgadt cselekvés életet menthet vagy megelőzheti a súlyosabb károsodásokat.
    Panaszok
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2017-08-17 13:01
    A napszúrást többnyire közvetlen napsugárzás okozza, ami az agyhártya ingerléséhez vezet. Ez gyakran együtt jár az agy megduzzadásával és az agyi nyomás emelkedésével. Különösen nagy veszélyt jelent a napszúrás a csecsemőkre, főleg akkor, ha a kis fejük vagy nyakuk fedetlenül ki van téve a napsugaraknak.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    2017-08-17 11:30
    Sok szemészeti betegség esetén jelentős az időfaktor, fontos a sürgős ellátás: minél koraibb a beavatkozás, annál nagyobb esély van a teljes gyógyulásra. A szakszerű ellátás előtt mi magunk is nagyon sokat tehetünk szemsérülések esetén.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!