• Az orvosok sem értik: 230 ikerpár egy faluban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Aki végigsétál az indiai Kodinji falun, először azt hiheti, duplán lát. A faluban 230 ikerpár él. Senki nem tudja annak okát, hogy a 15 000 fős településen miért ilyen gyakori az ikerszülések száma,bár egyesek szerint a víz az oka.

    A faluban átlagosan minden 35 szülésből egyben ikrek látják meg a napvilágot. Ez az arány ötször gyakoribb, mint az átlagos. Nem meglepő, hogy a falut csak ikerfalu néven emlegetik a környéken.

    Hirdetések

    Dr. Sribiju szerint mindez orvosi csodaszámba megy, hiszen egyetlen más olyan esetről sem tudnak, ahol ennyire lokalizáltan fordulna elő hasonló úgy, hogy közben az emberek nincsenek kitéve semmiféle káros gyógyszer vagy vegyszer hatásának.

    A falu legidősebb ikrei a 65 éves Pathummakutty és Kunhipathutty. A faluban rengeteg történet szól arról, mikor a tanár vagy a diákok összetévesztették az ikreket. Gyakran fordul elő, hogy a büntetést nem az kapja, akinek szánják.

    A tudósok még ma sem tudták megfejteni az ikerfalu titkát. Dr. Sribiju elmondása szerint nagy valószínűséggel valamilyen környezeti tényező okozza az ikresedést. Ő a víz összetételére gyanakszik. A lakosság is ezen az állásponton van, hiszen az itt lakókat nem érintik azok a tényezők, melyek a nyugati világban az ikerszülések számának növekedését okozzák (fogamzásgátló tabletta, egészségtelen táplálkozás, késői gyermekvállalás), s a falu az azt körbevevő víz miatt a monszunok idején megközelíthetetlen.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Reuters; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Miért születnek az ikrek gyakran koraszülöttként?

    Sok ikerterhesség problémamentesen zajlik. Ám tudnunk kell, hogy valamivel nagyobb a komplikációk és sajátos problémák kialakulásának kockázata, ha egy kismama egyszerre több gyermekkel várandós. Így például a koraszülés valószínűsége sokkal nagyobb ikerterhesség esetén. De mi lehet annak az oka, hogy az ikrek gyakran jönnek koraszülöttként a világra?

    Négy ajándék a fa alatt - A debreceni ikrek első napjai

    Néhány napja a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában látta meg a napvilágot Boglárka, Flóra, Jázmin és István, akik az előrejelzések szerint a karácsonyt már otthon ünnepelhetik, ugyanis a kismama és a csöppségek is jó egészségnek örvendenek.

    Négyszeres boldogság a Debreceni Egyetemen

    Harminc év után újra négyes ikrek születtek a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A babákat 12 fős orvoscsoport segítette a világra.

    Az ikerterhesség

    Az ikrekkel várandós anyukákat az orvostudomány mindig is kiemelt figyelemmel kísérte, hiszen a terhesség náluk több kockázatot hordoz magában, mint azoknál, akik csak egy gyermeket hordoznak a szívük alatt.

    Javult a mesterséges megtermékenyítéssel született babák egészsége

    Javultak a mesterséges megtermékenyítéssel született babák egészségi kilátásai, kevesebben születnek közülük kis súllyal vagy élettelenül - derül ki egy húsz évet felölelő tanulmányból.

    Csoda? Igazi kihívás? Négyes ikrek születése hazánkban

    Igen ritka a természetes úton fogant négyes ikrek születése hazánkban. 600 ezer terhességre jut egy – mondja prof. dr. Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese, akinek 2013. novemberében volt az első ilyen beavatkozása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
    Dr. Tekse István

    Dr. Tekse István

    Szülész-nőgyógyász
    TervezettBaba szakértő


    Kérdezzen Ön is

   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások