• Fokozott talpizzadás: Mit tehet ellene?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A probléma sokaknak ismerős, azonban a legtöbben nem szívesen beszélnek róla. A talpak fokozott izzadása, szaknyelven a hyperhidrosis pedum elsősorban a vele járó kellemetlen szag és bizonyos bőrbetegségek előfordulásának gyakorisága miatt jelent igazán problémát az emberek többségének. A kiváltó ok ismeretében és függvényében az érintettek maguk is tehetnek néhány dolgot annak érdekében, hogy talpaik túlzott mértékű izzadását megelőzzék.

    A kellemetlen lábszag lehet ugyan a hiányos higiénia következménye is, de a talpak fokozott izzadása az esetek nagy többségében hajlam kérdése. A kórosan sok verejték termelődése mögött gyakran a vegetatív idegrendszer szimpatikus idegeinek fokozott aktivitása áll (primer hyperhidrosis).

    Néhány esetben a túlzott mértékű izzadás betegséggel függ össze, például pajzsmirigyzavarral. Ilyen esetekben szekunder hyperhidrosisról beszélünk.

    Ez a cikk is érdekelheti! Fokozott izzadás - betegség tünete is lehet!

    Olykor azonban egyszerűen csak nem megfelelő lábbeli viselése okozza a problémát.

    Ha valaki nem tisztálkodik rendszeresen és nem cserél naponta zoknit, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki nála kellemetlen lábszag.

    Elsősorban férfiaknál gyakori a talpizzadás. Nekik több verejtékmirigyük van, ezek közül különösen sok található a talpakon, melyek melegben akár 250 ml verejtéket is termelhetnek naponta.

    Talpizzadást gyakran okoznak olyan lábbelik, amelyek túl szűkek vagy nem engednek át levegőt, és így a cipőben egy nedves és meleg mikroklíma alakul ki. Például a szintetikus anyagokból készült sportcipők, munkacipők és gumicsizmák kedveznek a talpizzadás kialakulásának.

    A nem megfelelő lábbelik mellett a szintetikus anyagokból készült zoknik is okozhatnak kellemetlen lábszagot.

    Fokozott verejtékezéssel járhatnak az erős érzelmek, indulatok is, így például a harag, a stressz, a félelem, az idegesség vagy az öröm néhány embernél nagyon erős verejtékezést válthat ki. Mivel a talpakon és a tenyereken különösen sok verejtékmirigy található, ilyen esetekben az arra hajlamos egyéneknél fokozott tenyér-, illetve talpizzadás jelentkezhet.

    Bizonyos gyógyszerek, például a kortikoszteroidok is fokozhatják a verejtéktermelést.

    Hirdetések

    A talpizzadás főként akkor válik problémává, ha a verejtékben található anyagok érintkezésbe kerülnek azokkal az ártalmatlan baktériumokkal vagy esetleg gombákkal, amelyek a bőrfelületen találhatóak. Ettől megváltoznak a verejtékben lévő anyagok és csak ekkor alakul ki a kellemetlen szag. Ezt megelőzően a verejték önmagában teljesen szagtalan.

    A zárt cipőkben kialakult nedves és meleg környezetben hamar kialakul a tipikus kellemetlen szag. Ilyen körülmények között a baktériumok gyorsan elszaporodnak. A kiválasztott verejték csak nehezen tud elpárologni, így táptalajt szolgáltat a baktériumoknak. Különféle bomlástermékek képződnek, amelyek az izzadságszagot okozzák.

    A kellemetlen szagnál sokkal nagyobb probléma azonban, hogy a talpak izzadása kedvező feltételeket szolgáltat a láb- és körömgombásodás, valamint az ekcéma kialakulásához. A gombák és a baktériumok a meleg, nedves klímát kedvelik, ezért ilyen feltételek mellett gyorsan szaporodnak. Az ekcéma viszketést okoz, a vakarás felsértheti a hámot, a sérüléseken keresztül pedig a kórokozók bejuthatnak a bőrbe sebfertőzést okozva.

    Tippek talpizzadás ellen

    A talpizzadásra való hajlam ellen sajnos semmit sem lehet tenni.

    Az izzadás mérséklésére és a következmények (lábszag, gombásodás, ekcéma) megelőzésére azonban van lehetőség. Mit tehet ennek érdekében?

    • A gondos ápolás és higiénia elengedhetetlen!
    • Minden nap mossa meg a lábait antiszeptikus szappannal és vízzel!
    • Tisztálkodás után törölje szárazra a lábait, beleértve a lábujjak közötti területeket is.
    • Alkalmazhat antiszeptikus púdert, krémet vagy izzadásgátló hatóanyagú lábspray-t.
    • Vegyen rendszeresen lábfürdőt, a vízhez adjon tölgyfakéregből, zsályából, kerti zsázsásból vagy rózsafából készült főzetet. A rendszeres hideg-meleg váltó lábfürdő is jótékony hatású.
    • Naponta cseréljen zoknit!
    • Természetes anyagú zoknit viseljen, kerülje a szintetikus anyagokat! A természetes anyagokból, például pamutból készült zoknik levegőzni engedik a bőrt és könnyebben felszívják a nedvességet.
    • Megfelelő méretű lábbelit viseljen, se szűk, se a kelleténél nagyobb ne legyen!
    • Olyan cipőket, lábbeliket hordjon, amelyek anyaga légáteresztő (pl.: bőr, lenvászon), és így a párát távozni, a bőrt szellőzni engedik.
    • Kerülje  a nylonharisnya-zokni viselését!
    • A cipőket viselés után szellőztesse ki, hagyja megszáradni.
    • Ha cipőt, csizmát vesz fel, mindig viseljen zoknit is!
    • Amikor és ahol lehetősége engedi, járjon mezítláb!
    • Sportoljon rendszeresen! A fizikai aktivitásból eredő gyakori izzadás hozzájárul a verejtéktermelés mértékének csökkenéséhez.
    • Folytasson egészséges életmódot! Kerülje az alkoholt, a kávét s a dohányzást! Ügyeljen a rendszeres folyadékpótlásra, ami elsősorban víz fogyasztásával történjen. Amennyiben túlsúlyos, adja le a plusz kilókat!

    A kórosan nagy mértékű izzadás esetén szóba jöhet az alumíniumsókkal való kezelés, ezeket oldat formájában viszik fel a bőrfelületre, elzárják a verejtékmirigyeket. Alkalmazásukat egészségügyi szempontból többen vitatják.

    További terápiás lehetőség az iontoforézis, aminek során gyenge elektromos áramot használnak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kezelés történhet injekciókkal vagy tablettákkal is.

    Ha a kóros izzadás valamilyen betegség tünete, velejárója, akkor először is magát a betegséget kell kezelni. Ha túlzott és/vagy zavaró verejtékezést tapasztal, keresse fel kezelőorvosát, hogy kiderítsék a héttérben álló okokat és megtalálják, illetve mielőbb elkezdhessék alkalmazni a megfelelő gyógymódot.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; onmeda.de
    Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Időskor

    Dr. Kónya Judit

    Milyen betegségekre figyeljünk az idő múlásával?

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A hőkollapszus - Mit tegyünk az ájult emberrel?

    Magyarországon a forró nyári napok megszaporodása miatt egyre több a hőártalommal kapcsolatos esetek száma, amelyek közül a leggyakoribb - gyermekek, fiatalok, felnőttek és idősek esetében is - a nagy meleg miatt bekövetkező ájulás.

    Az éjszakai izzadás hátterében betegség is állhat

    Az éjszakai izzadás a fokozott izzadás (hyperhidrosis) egyik formája. Egy amerikai felmérés eredménye alapján a több mint 2000 megkérdezett 41 százaléka szenved fokozott éjszakai izzadástól.

    Mire utal az éjszakai izzadás?

    Az éjszakai izzadás hátterében gyakran ártalmatlan okok állnak. Néha azonban komoly betegség egyik jele is lehet. Utóbbi esetben más tünetek is jelentkeznek.

    Segítség, nagyon izzadok - Mik a kezelési lehetőségek?

    A túlzott izzadás az emberek 3 százalékát érinti, nőket és férfiakat egyaránt. Sok esetben elkeserítő lehet a leküzdhetetlennek tűnő tünetekkel szembesülni, azonban jó, ha tudja, hogy olyan egészségügyi problémával áll szemben, amelyre létezik hatékony orvosi megoldás!

    Izzadó tenyér: van megoldás

    Nagyon kellemetlen kezet fognia annak, akinek jéghideg és izzadt a tenyere. Pedig nagyon sokan küzdenek ezzel a problémával, ami fokozódik, ha közönség előtt kell beszélnünk, előadást tartanunk, vagy ha előttünk áll egy nehéz vizsga. Mi okozza a nagymértékű izzadását és mit lehet tenni ellene?

    A verejtéktermelés zavarai

    A verejtékmirigyek igen-igen nagy számban vannak jelen az emberi bőrben (négyzetcentiméterenként közel 1000). Legnagyobb számban a hónaljban, a tenyéren és talpon, valamint lágyéktájon és a fejbőrben találhatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA