Fokozott talpizzadás: Mit tehet ellene?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Vajda Orsolya frissítve:

A probléma sokaknak ismerős, azonban a legtöbben nem szívesen beszélnek róla. A talpak fokozott izzadása, szaknyelven a hyperhidrosis pedum elsősorban a vele járó kellemetlen szag és bizonyos bőrbetegségek előfordulásának gyakorisága miatt jelent igazán problémát az emberek többségének.

A kiváltó ok ismeretében és függvényében az érintettek maguk is tehetnek néhány dolgot annak érdekében, hogy talpaik túlzott mértékű izzadását megelőzzék.

A kellemetlen lábszag lehet ugyan a hiányos higiénia következménye is, de a talpak fokozott izzadása az esetek nagy többségében hajlam kérdése. A kórosan sok verejték termelődése mögött gyakran a vegetatív idegrendszer szimpatikus idegeinek fokozott aktivitása áll (primer hyperhidrosis).

Néhány esetben a túlzott mértékű izzadás betegséggel függ össze, például pajzsmirigyzavarral. Ilyen esetekben szekunder hyperhidrosisról beszélünk.

Ez is érdekelheti Fokozott izzadás - betegség tünete is lehet!

Olykor azonban egyszerűen csak nem megfelelő lábbeli viselése okozza a problémát.

Ha valaki nem tisztálkodik rendszeresen és nem cserél naponta zoknit, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki nála kellemetlen lábszag.

Elsősorban férfiaknál gyakori a talpizzadás. Nekik több verejtékmirigyük van, ezek közül különösen sok található a talpakon, melyek melegben akár 250 ml verejtéket is termelhetnek naponta.

Talpizzadást gyakran okoznak olyan lábbelik, amelyek túl szűkek vagy nem engednek át levegőt, és így a cipőben egy nedves és meleg mikroklíma alakul ki. Például a szintetikus anyagokból készült sportcipők, munkacipők és gumicsizmák kedveznek a talpizzadás kialakulásának.

A nem megfelelő lábbelik mellett a szintetikus anyagokból készült zoknik is okozhatnak kellemetlen lábszagot.

Fokozott verejtékezéssel járhatnak az erős érzelmek, indulatok is, így például a harag, a stressz, a félelem, az idegesség vagy az öröm néhány embernél nagyon erős verejtékezést válthat ki. Mivel a talpakon és a tenyereken különösen sok verejtékmirigy található, ilyen esetekben az arra hajlamos egyéneknél fokozott tenyér-, illetve talpizzadás jelentkezhet.

Bizonyos gyógyszerek, például a kortikoszteroidok is fokozhatják a verejtéktermelést.

A talpizzadás főként akkor válik problémává, ha a verejtékben található anyagok érintkezésbe kerülnek azokkal az ártalmatlan baktériumokkal vagy esetleg gombákkal, amelyek a bőrfelületen találhatóak. Ettől megváltoznak a verejtékben lévő anyagok és csak ekkor alakul ki a kellemetlen szag. Ezt megelőzően a verejték önmagában teljesen szagtalan.

A zárt cipőkben kialakult nedves és meleg környezetben hamar kialakul a tipikus kellemetlen szag. Ilyen körülmények között a baktériumok gyorsan elszaporodnak. A kiválasztott verejték csak nehezen tud elpárologni, így táptalajt szolgáltat a baktériumoknak. Különféle bomlástermékek képződnek, amelyek az izzadságszagot okozzák.

A kellemetlen szagnál sokkal nagyobb probléma azonban, hogy a talpak izzadása kedvező feltételeket szolgáltat a láb- és körömgombásodás, valamint az ekcéma kialakulásához. A gombák és a baktériumok a meleg, nedves klímát kedvelik, ezért ilyen feltételek mellett gyorsan szaporodnak. Az ekcéma viszketést okoz, a vakarás felsértheti a hámot, a sérüléseken keresztül pedig a kórokozók bejuthatnak a bőrbe sebfertőzést okozva.

Tippek talpizzadás ellen

A talpizzadásra való hajlam ellen sajnos semmit sem lehet tenni.

Az izzadás mérséklésére és a következmények (lábszag, gombásodás, ekcéma) megelőzésére azonban van lehetőség. Mit tehet ennek érdekében?

  • A gondos ápolás és higiénia elengedhetetlen!
  • Minden nap mossa meg a lábait antiszeptikus szappannal és vízzel!
  • Tisztálkodás után törölje szárazra a lábait, beleértve a lábujjak közötti területeket is.
  • Alkalmazhat antiszeptikus púdert, krémet vagy izzadásgátló hatóanyagú lábspray-t.
  • Vegyen rendszeresen lábfürdőt, a vízhez adjon tölgyfakéregből, zsályából, kerti zsázsásból vagy rózsafából készült főzetet. A rendszeres hideg-meleg váltó lábfürdő is jótékony hatású.
  • Naponta cseréljen zoknit!
  • Természetes anyagú zoknit viseljen, kerülje a szintetikus anyagokat! A természetes anyagokból, például pamutból készült zoknik levegőzni engedik a bőrt és könnyebben felszívják a nedvességet.
  • Megfelelő méretű lábbelit viseljen, se szűk, se a kelleténél nagyobb ne legyen!
  • Olyan cipőket, lábbeliket hordjon, amelyek anyaga légáteresztő (pl.: bőr, lenvászon), és így a párát távozni, a bőrt szellőzni engedik.
  • Kerülje a nylonharisnya-zokni viselését!
  • A cipőket viselés után szellőztesse ki, hagyja megszáradni.
  • Ha cipőt, csizmát vesz fel, mindig viseljen zoknit is!
  • Amikor és ahol lehetősége engedi, járjon mezítláb!
  • Sportoljon rendszeresen! A fizikai aktivitásból eredő gyakori izzadás hozzájárul a verejtéktermelés mértékének csökkenéséhez.
  • Folytasson egészséges életmódot! Kerülje az alkoholt, a kávét s a dohányzást! Ügyeljen a rendszeres folyadékpótlásra, ami elsősorban víz fogyasztásával történjen. Amennyiben túlsúlyos, adja le a plusz kilókat!

A kórosan nagy mértékű izzadás esetén szóba jöhet az alumíniumsókkal való kezelés, ezeket oldat formájában viszik fel a bőrfelületre, elzárják a verejtékmirigyeket. Alkalmazásukat egészségügyi szempontból többen vitatják.

További terápiás lehetőség az iontoforézis, aminek során gyenge elektromos áramot használnak.

A kezelés történhet injekciókkal vagy tablettákkal is.

Ha a kóros izzadás valamilyen betegség tünete, velejárója, akkor először is magát a betegséget kell kezelni. Ha túlzott és/vagy zavaró verejtékezést tapasztal, keresse fel kezelőorvosát, hogy kiderítsék a héttérben álló okokat és megtalálják, illetve mielőbb elkezdhessék alkalmazni a megfelelő gyógymódot.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Izzadás
Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a testet. A fokozott verejtékezés (hiperhidrózis) azonban lehet egyes betegségek tünete is, vagy társulhat bizonyos állapotokhoz is, például gyakran előfordul kövérség esetén.
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.