Ami jár, az jár! Utazási költségtérítés betegeknek és kísérőiknek

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Járóbeteg-szakellátásra, fekvőbeteg-gyógyintézetbe, gyógyászati ellátásra vagy orvosszakértői vizsgálatra kell mennie, és nem a lakóhelyén van az adott intézmény? Vonattal, busszal kell utaznia, vagy indokolt esetben gépkocsit kell igénybe vennie? Kísérőre van szüksége? Fontos információk következnek.

Több olvasói levelet is kaptunk, amelyben az utazási kedvezményekről, az utalványokról érdeklődtek.

Az egészségbiztosítás keretében lehetőség van a biztosítottak, a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, illetve kísérőik számára az egyes egészségügyi szolgáltatásoknál a távolsági közlekedéssel összefüggésben felmerült költségek térítésére - olvasható a NEAK tájékoztatójában.

Utazási költségtérítési támogatás

Az utazási támogatás igényléséhez már nem kell a háziorvost felkeresni, nem lesz szükség a menetjegyek gyűjtésére sem, elegendő a szakorvosnál jelezni a támogatási igényt, amelyet az adott orvos rögzít a rendszerben.

Utazási költségtérítési támogatás igénybevételére jogosult a járóbeteg-szakellátásra, fekvőbeteg gyógyintézetbe, gyógyászati ellátásra, rehabilitációra beutalt vagy berendelt biztosított. A támogatás orvosi beutalóval vagy anélkül igénybe vett egészségügyi szolgáltatás esetén, gyógyászati segédeszköz átvételén és próbáján, szűrővizsgálatkor, gyógyászati ellátás esetén, valamint orvosszakértői vizsgálatra történő berendeléskor lehet igénybe venni.

A korai fejlesztést és gondozást, illetve fejlesztő felkészítést nyújtó intézmény általi szolgáltatás igénybevételével kapcsolatban utazási költségtérítési támogatás szintén jár a nappali rendszerű iskolai oktatás keretein belül tanulmányokat folytató tanulónak, a tanulói jogviszony fennállása alatt.

Ilyenkor jár a költségtérítés

Amennyiben az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele olyan egészségügyi szolgáltatónál történik, amely a biztosított területi ellátására kötelezett; az egészségügyi szolgáltató a területi ellátásra kötelezett egészségügyi szolgáltatónál a biztosított lakóhelyéhez vagy tartózkodási helyéhez, illetve szállásához közelebb esik, és az oda történő beutalásba a biztosított beleegyezett, illetve az egészségügyi szolgáltatást ott vette igénybe; a területi ellátásra kötelezett egészségügyi szolgáltató orvos-szakmai indokok alapján nem alkalmas a betegnek szükséges ellátás biztosítására.

Utazási költségtérítési támogatás szűrővizsgálatra

A betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló szervezett szűrővizsgálatoknál felmerült utazási költségtérítés kizárólag abban az esetben vehető igénybe, ha a biztosított ún. behívás (értesítés) alapján jelent meg, az utalványt a szűrővizsgálat időpontjáról szóló értesítéssel egyidejűleg az adott egészségügyi szolgáltató állítja ki és küldi meg a biztosított részére.

Ha a szűrővizsgálatra való csoportos utazáshoz az önkormányzat díjmentesen közlekedési eszközt biztosít, úgy a szűrővizsgálatról szóló, és a vizsgálaton érvényesített értesítő alapján az utazási költségtérítést az önkormányzat veheti igénybe.

Vonat, busz vagy személygépkocsi?

Utazási költségtérítésre az a beteg is jogosult, aki – a beutalásra jogosult orvos döntése alapján – betegsége, egészségi állapota miatt tömegközlekedési eszközön nem tud utazni, ezért gépkocsival kell mennie az egészségügyi intézménybe.

A költségtérítés összegének megállapításakor az adott viszonylatban a legrövidebb távon közlekedő tömegközlekedési eszköz útvonalát kell alapul venni. Az elszámolás kilométerenként történik, a közlekedési eszköztől és a jegy árától függetlenül.

A kísérő is utazhat

Amennyiben az orvos szükségesnek látja a beteg kíséretét, a közös utazásukra a betegnek és a kísérőjének együttesen jár a költségtérítési támogatás, illetve, ha a kísérő egyedül utazik, alacsonyabb összegű támogatásra jogosult.

A kísérő családtag vagy ismerős részére, ha a beteg nélkül utazik, egy napra legfeljebb egy oda és egy visszaút számolható el. Fontos, hogy a biztosítottnak nyilatkoznia kell a kísérő többszöri utazása szükségességének indokáról.

Nem állapítható meg ugyanazon napra vonatkozóan két útra utazási költségtérítési támogatás, ha az egészségügyi szolgáltató és a lakóhely vagy tartózkodási hely egymástól való távolsága több mint 100 kilométer.

Utazási költségtérítési utalvány

Ennek felhasználásával az arra jogosult személy és kísérője díjfizetés nélkül utazhat az egészségbiztosítóval szerződést kötött tömegközlekedési társaságokkal, így a MÁV Start Zrt., valamint a GYSEV belföldi vonalain, a VOLÁN autóbusz-közlekedési társaságok belföldi járatain továbbá a Transz-Vonal Közlekedési Kft., a Trans-Tour 90 Közlekedési Kft, és a G-Busline Autóbuszközlekedési Kft. járatain. A költségeket az egészségbiztosító és az utazási társaság számolja el egymás között.

Az utalvány kiállítására kizárólag a háziorvos, illetve a házi gyermekorvos jogosult, náluk kell érdeklődni mindenről. A nyomtatvány két pénztári és egy ellenőrző szelvényből áll, ezt az utazás előtt át kell adni a jegypénztárakban, illetve a jegykiadásra jogosult személy részére, és ezzel a menetjegy összegének a megfizetése nélkül szolgáltatják ki a menetjegyet.

Utazási költségtérítési utalvánnyal való utazás esetén is van lehetőség a kísérő utazási költségeinek megtérítésére, ha a beteg 16 éven aluli gyermek, vagy ha a beutalt személy egészségi állapota alapján a kíséretet szükségesnek ítéli az orvos. Egy beutalt beteget támogatott útiköltség‐térítéssel azonban csak egy személy kísérhet, értelemszerűen nem jár az egész családnak.

Fontos információk
  • Az utazási költségtérítési támogatás igényléséhez nem kell a háziorvost felkeresni, elegendő a szakorvosnál jelezni a támogatási igényt, amelyet az adott orvos rögzít a rendszerben.
  • A vizsgálathoz szükséges okmányokon (igazolvány, taj-kártya) kívül külön okmány vagy igazolás a kiállításhoz nem szükséges.
  • Nem jár támogatás annak, aki díjmentes utazásra jogosult. Ez alól azonban kivétel az az eset, amikor az orvos véleménye alapján egészségi állapota miatt nem tud tömegközlekedési eszközön utazni a beteg.
  • Utazási költségtérítést visszamenőleg legfeljebb hat hónapra lehet kérni, a menetjegy és az utazási utalvány benyújtásával.
  • A helyi közlekedési eszköz igénybevételéhez az egészségbiztosítás keretében nem jár utazási költségtérítés
  • A két település közötti legrövidebb, kizárólag közúti útszakaszt lehet használnia az autósnak, nem téríthető meg autópálya díj.
  • A kísérő szükségességét az egészségügyi szolgáltató rögzíti a NEAK által üzemeltetett informatikai rendszerben.
Forrás: NEAK

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Írta és aktualizálta: Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.