Megmentheti-e az életét egy fénykép? Fotó alapján figyeltek fel a szembetegségre

WEBBeteg
megjelent:

A legtöbbször a közösségi oldalra, blogokra töltjük fel magunkról a legújabb képeinket, eközben nem is sejtjük, hogy az ártatlannak tűnő megosztás akár komolyabb bajtól is megóvhat minket. Egy kislány súlyos szembetegségére, a Coats-betegségre így figyeltek fel.

Egy poszt mentette meg a látását

Rylee fotóját édesanyja posztolta ki facebookos üzenőfalára. Néhány like után két barátja arra lett figyelmes, hogy a hároméves kislány bal szeme szokatlanul csillog.

Rylee Tylor és a Coats-betegség tünete

„Lehetséges, hogy csak a megvilágítás, de a lányod szeme csillog, ami talán kivizsgálást igényelhet. Ez egy szembetegség tünete is lehet” – figyelmeztették Tara Taylort, Rylee édesanyját.

Emiatt Tara a kislányt kivizsgálásra vitte, ahol az orvos egy olyan ritka szembetegséget (Coats-betegség) állapított meg nála, ami akár vakságot is okozhat, korai felismeréssel azonban megelőzhető a kialakulása.

Coats-betegség

A Coats gyermekkorú betegeknél előrehaladott esetekben jelentős látásromlást okoz. A látásromlás mértékének csökkentéséhez korai felismerés és megfelelő kezelés szükséges.

Nem ez volt az egyetlen ilyen eset...

Grace Freeman és a retinoblastoma

Az előző esethez kísértetiesen hasonlít Michele Freeman és kislánya, Grace története is, annyi különbséggel, hogy a kislánynál nem a Coats-betegséget, hanem ideghártya daganatot (retinoblastoma) állapítottak meg az orvosok. Szintén a facebooknak és a barátnőjének Nicola-nak köszönheti, hogy időben diagnosztizálták a betegséget.

„Nem kétséges, hogy Nicola mentette meg Grace életét. Nem volt jele annak, hogy bármi gond lenne Grace szemével és lehet, hogy soha nem is jöttünk volna rá, ha ő nem figyelmeztet” – mesélte Michele. A két és fél éves kislány speciális lézerkezelést kapott, hogy a rák ne tudjon továbbterjedni a szervezetében.

Retinoblastoma

A retinoblastoma az ideghártya rosszindulatú daganata, amely a gyermekkori szemészeti daganatok között a leggyakoribb betegség. Bővebben

Amerikai orvosok kifejlesztettek egy olyan online bőrgyógyász alkalmazást, amivel fényképek alapján ellenőrizhetőek az anyajegyek. Erre azért volt szükség, mert a legtöbben – az elriasztó adatok ellenére – nem veszik komolyan a szűrővizsgálatok fontosságát, pedig az időben felismert melanoma, hatékonyabban kezelhető.

A felhasználó az alkalmazás segítségével gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti, hogy szükséges-e további kivizsgálás, illetve mennyire veszélyezteti a melanoma vagy a bőrrák egyéb változata. Nincs más dolga, mint feltölteni magáról egy olyan fotót, amelyen látszik a gyanús bőrelváltozás, majd egy szakértő e-mailben elküldi az eredményt. A University of Pennsylvania kutatói megállapították, hogy 95 százalékban ugyanolyan pontos diagnózist adtak az online szakértők, mint azok, akik élőben vizsgálták meg a betegeket.

A személyes kivizsgálást nem helyettesíti 100 százalékosan az „online” doktor, ezért ha valóban megbízható eredményt szeretne, ne sajnálja az időt a rendszeres szűrővizsgálatra!

Ellenőrizze tüneteit!

Tudni szeretné, hogy a szervezetében tapasztalt tünetekkel mi a teendője, mi okozhatja és milyen szakorvoshoz kell fordulnia? Tünetellenőrzőnk segítségével egyszerűen kiválaszthatja érzékeny testrészét, majd a tapasztalt tünetekre kattintva megtekintheti a betegség lehetséges okait. Tovább a tünetellenőrzőhöz

(WEBBeteg - Forrás: dailymail.co.uk, jamanetwork.com)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.