• Szezonális depresszió - Mik a tünetei, és hogyan kezelhető?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szezonális depresszió a depressziónak azon fajtája, mely minden évben azonos időszakban jelentkezik. Ennek tünetei az arra hajlamos emberek többségében ősszel kezdődnek és a tél folyamán teljesednek ki. A tavaszhoz vagy a nyárhoz köthető szezonális depresszió nagyon ritka.

    A téma cikkei

    7/1 A depresszió - Áttekintés
    7/2 A depresszió kialakulásának okai
    7/3 A depresszió tünetei
    7/4 A depresszió kezelése
    7/5 A depresszió alternatív kezelési lehetőségei
    7/6 Depresszió gyermekkorban
    7/7 Szezonális depresszió - Mik a tünetei és hogyan kezelhető?

    Fontos, hogy ha a tüneteket észleli magán, ne intézze el azt egy legyintéssel, mondván, hogy csak egyszerű levertségről van szó, mert könnyen lehet, hogy Önt is a szezonális depresszió fenyegeti. A betegség terápiája magában foglalja a fényterápiát, a gyógyszeres kezelést és a pszichoterápiát.

    A szezonális depresszió tünetei

    A szezonális depresszió egyik legszembetűnőbb tünete, hogy az évnek mindig ugyanazon a szakaszában, ciklikusan jelentkezik. Kezdete általában a késő ősz vagy a kora tél, és csak a naposabb tavaszi – nyári időszak jelentkezésével enyhül.

    Ritkán előfordulhat, hogy a szezonális depresszió a tavasz vagy a nyár kezdetén jelentkezik. Bármelyik eset is álljon fenn, a tünetek kezdetben enyhébbek, és az évszak tartóssá válásával egyre erősebbé válik.

    Hirdetések

    A depresszió tünetei

    "Esténként rosszullétek szívdobogásérzés, izzadás, mellkasnyomást éreztem és rosszul aludtam. Később jöttek a nappali rosszullétek..." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Depresszió vagy más?

    Az őszi-téli szezonális depresszió tünetei:

    • depresszió
    • reményvesztettség
    • ingerlékenység
    • csökkent energiaszint
    • szociális elszigetelődés, társas kapcsolatok elhanyagolása
    • aluszékonyság, fokozott alvásigény
    • érdeklődési kedv elvesztése az addig kedvelt dolgok iránt
    • étkezési szokások megváltozása, különös éhség a szénhidrátokban gazdag ételek iránt
    • súlygyarapodás
    • koncentrálási és döntéshozatali nehézség

    Depresszió - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tavaszi-nyári szezonális depresszió tünetei:

    • szorongás
    • álmatlanság (insomnia)
    • ingerlékenység
    • nyugtalanság
    • súlygyarapodás
    • étvágytalanság
    • megnövekedett szexuális étvágy

    Fordított szezonális depresszió:

    A nyári szezonális depresszió során előfordulhat, hogy a betegnél nem depressziós tünetek jelentkeznek, hanem mániás, hypomániás viselkedésben nyilvánul meg a betegség. Ez, az egyfajta fordított szezonális depresszió a következő tünetekről ismerhető fel:

    • túlzott feldobottság, jókedv
    • megnövekedett szociális aktivitás
    • hiperaktivitás
    • eufórikus hangulat, szélsőséges jókedv

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mi okozza a depressziót?

    A szezonális depresszió pontos oka egyelőre ismeretlen. Feltételezések szerint, mint megannyi mentális problémánál, itt is szerepet játszanak a genetikai-, életkori sajátosságok, valamint a szervezet kémiai egyensúlya.

    Ezek mellett még fontos szerepe kap a betegség kialakulásában:

    • A szervezet biológiai órája (cirkadián ritmus) – A cirkadián ritmus egy olyan, nagyjából 24 órás ciklus, mely a szervezet fiziológiai folyamatait (testhőmérséklet, alvás, ébrenlét, hormonváltozás stb.) befolyásolja.  Ősszel és télen a napfény hiánya megzavarja ezt a belső ritmust, és könnyen depresszióhoz vezethet.

    • Melatoninszint – Az évszakváltozás felboríthatja a szervezet melatoninszintjét, mely hormon  a hangulatunkat és alvási szokásainkat szabályozza. Beszéljen orvosával, amennyiben levertnek, aluszékonynak, fáradtnak érzi magát. 

    • Szerotoninszint – Az agy hangulatért felelős neurotranszmittének, a szerotoninnak a szintjének csökkenése jelentős szerepet játszik a szezonális depresszió kialakulásában. A napfényes órák csökkenésével a szerotonin szint is csökken, s ez depresszióhoz vezethet.

    Kockázati tényezők

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szezonális depresszió kialakulásának kockázata nagyobb a nőknél (ám a férfiaknál komolyabb tünetekkel jelentkezik), azoknál, akiknél a családban előfordult már hasonló megbetegedés, illetve gyakoribb azokban az országokban, ahol – különösen télen – jelentősen kevesebb a napos  órák száma.

    Teljesen normális, ha a komor őszi-téli napokon időnként lehangoltnak érezzük magunkat. Azonban ha ez az állapot tartóssá válik, és a fent említett tünetekből többet is észlel egyidejűleg, keresse fel orvosát! A szezonális depresszió jeleit komolyan kell venni, mivel kezeletlen állapotban súlyos következményei (öngyilkossági hajlam, szociális elszigetelődés, iskolai/munkahelyi problémák, tudatmódosító szerek használata stb.) lehetnek.

    A szezonális depresszió kezelése

    Fontos tudni

    • Minden öngyilkosságra utaló fenyegetőzést komolyan kell venni!

    • A depresszió legsúlyosabb formáira is léteznek hatékony gyógyszerek!

    Gyógyszeres kezelés – Ha a tünetek súlyosak, nem kerülhető el a gyógyszeres kezelés, mely antidepresszánsokból áll. Ezek szedését rendszerint már a tünetek jelentkezését megelőzően el kell kezdeni, illetve azok elmúlásával is folytatni kell. Ne feledkezzen meg arról, hogy az antidepresszánsok hatása, esetlegesen csak a szedésük megkezdését követően pár héttel jelentkezik. Ráadásul az is előfordulhat, hogy több gyógyszert is ki kell próbálnia, mire megtalálja azt, mely a leginkább hatásos az Ön számára, és a legkevesebb mellékhatást fejti ki.

    Fényterápia – Ennek során a fénynek, az emberre gyakorolt hatását használják ki. Különböző színű fényekkel világítják meg a testet, mely növeli az agy szerotonin szintjét, és a hangulatunkat.

    Pszichoterápia – Annak ellenére, hogy a szezonális depresszió az agyban lejátszódó kémiai folyamatokhoz köthető, a pszichoterápia hatékony segítséget nyújt a betegségben szenvedőknek. Ez a módszer hasznos lehet a negatív gondolatok és viselkedési minták felismerésében és megváltoztatásában, segít megbirkózni a betegséggel és a stresszkezelő technikák alkalmazásában.

    Az életmódváltás segíthet

    Még abban az esetben is, ha a szezonális depresszió olyan súlyos, hogy fényterápiára vagy gyógyszeres kezelésre van szükség, bizonyos életmódbeli változtatások segíthetnek a tünetek enyhítésében. Próbálja meg világosabbá tenni közvetlen környezetét:

    • Metssze meg az ablak előtti fákat, melyek elfogják a fényt, illetve otthon és az irodában is próbáljon meg minél közelebb tartózkodni az ablakhoz.

    • Minél több időt töltsön a friss levegőn, sétáljon nagyokat, ha lehetősége van rá, az ebédjét fogyassza el a közeli parkban, vagy csak üldögéljen a padon és szívja magába a napfényt! Még a felhős napokon is sokat segít, ha a természetes fényen tartózkodik, különösen az ébredés utáni órákban.

    • Tornázzon, sportoljon rendszeresen! A fizikai aktivitás csökkenti a stresszt és az ingerlékenységet.  Ha elég fittnek érzi magát, az növeli az önbizalmát, énképét, így a hangulatára is jó hatással van.

    • Pihenjen sokat, étkezzen egészségesen! Ne használjon alkoholt vagy drogokat hangulatfokozónak!

    • Járjon társaságba! Mikor az ember lehangolt, nehezére eshet mások elviselése, ám próbálja meg élvezni a többiek társaságát! Támogatást, vigaszt nyújthatnak, valamint sokat javíthatnak a hangulatán.

    • Ha megteheti, utazzon napos, meleg helyre!

    Hogyan előzze meg a kialakulását?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Jelenleg sajnos nincs olyan ismert módszer, mellyel megelőzhető lenne a szezonális depresszió. Ennek ellenére a tünetek korai felismerése és kezelése sokat javíthat a betegségen, és megelőzheti, hogy az az idő előrehaladtával egyre komolyabbá váljék.

    Amennyiben már a tünetek jelentkezésének kezdetén sikerül azokat kordában tartani, azzal megelőzhető, hogy drasztikus változás álljon be az étvágyában, hangulatában vagy az energiaszintjében.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A Parkinson-kór tünetei

    Dr. Csuth Ágnes

    A betegség súlyosságától függően a tünetek egyénenként változhatnak.

    Teljes kiőrlésű gabona

    Dr. Reinhardt István

    A gabona feldolgozásának ez a módja egészen másfajta alapanyagot hoz létre.

    A depresszió és az öngyilkossági...

    A depresszió komplex mentális betegség, szerteágazó tünetegyüttes. Hatása érvényesül a lelki és testi folyamatokban, a szociális...

    A depresszió alternatív kezelési...

    Az alternatív gyógyászati termékekkel kapcsolatban általános szabály, hogy a gyógyszerekkel történő lehetséges kölcsönhatásuk miatt...

    Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

    Azok a stroke-on átesett betegek, akik egészséges társhoz mennek haza, nagyobb valószínűséggel lesznek újra képesek az önálló...

    A stressz következményei

    A stressz nem egyszerűen nem tesz jót, hanem számos negatív hatása van az egészségre. A legveszélyesebb a tartós stressz.

    Téli depresszió - Amikor minden nehezebben...

    Ismét itt van a téli depresszió tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb...

    A cirkadián ritmus felborulásának...

    Egyfolytában fáradt, napközben majd leragadnak a szemei, pedig kialudta magát? Folyton elnyűtt és szorong? Valószínűleg felborult a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.