• Depresszió: Az örömtelenség (anhedónia) kezelése

    WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
    Szerző:
    WEBBeteg

    Az öröm képességének elvesztése a depresszió egyik kulcsfontosságú és nagyon gyakori tünete. Markáns lelki jelenségről van szó, melyet az érintett szenvedéssel él át a következményes kiüresedésérzés miatt. A változás a környezet számára viszont nem feltétlenül jól látható, ők inkább azt érzékelik, hogy az egyén mennyire megváltozott, nem a régi.

    Jellemző módon elvész az örömérzet azokkal a tevékenységekkel kapcsolatban, melyeket az ebben érintett személy korábban lelkesen végzett. Ezek a változások – egyebek mellett - érinthetik a munkavégzést, a korábbi hobbikat, a szexualitást, a társas együttlétet, a fizikai aktivitást, az étkezést (a kedvenc ételek íze fokozatosan eltűnik).

    Az örömtelenség önmagában nehezen látható, rendszerint következményes lelki jelenségekkel társul, amelyek jobban megfogalmazhatók. Ilyenek:

    • az apátia (közönyösség, érdektelenség, „ez engem érdekel” - érzés hiánya),
    • motiválatlanság („meg akarom tenni”-érzés hiánya)
    • anergia (erőtlenség, fáradékonyság, „képes vagyok rá”-érzés hiánya),
    • a pozitív visszacsatolások („ez jó volt” - érzés) átélésének hiánya
    • kiüresedés („mintha halott lennék”-érzés),
    • jövőkép elvesztése („nincs értelme semminek”-érzés).
    Hirdetések

    Mi okozhat anhedóniát?

    A visszatérő depresszió: Hogyan lehet megelőzni a tünetek kiújulását?

    A depresszióról már nagyon sokat hallottunk, mégis kevés szó esik arról, hogyan zajlik a betegség, és hogyan lehet megelőzni a tünetek kiújulását? A visszatérő depresszió: Hogyan lehet megelőzni a tünetek kiújulását?

    Mint a bevezetőben említettük, elsősorban a depresszió. A depresszió kezelésére ma már olyan korszerű gyógyszerek is vannak, amelyeknek a hatása kiterjed a sokszor oly makacs örömtelenségre, érdektelenségre is.

    A tünet hátterében a depresszión kívül többféle testi és lelki betegség is állhat, ezért az első panaszok jelentkezése kivizsgálást igényelhet.

    A szomatikus betegségek közül a központi idegrendszer elváltozásai (induló demencia, agyér-elmeszesedés, Alzheimer-kór, - homloklebenyi tumor, különböző eredetű enkefalopátiák) gyakori kórokok.

    Egyebek mellett a pajzsmirigy alulműködésének és a cukorbetegségnek is jellemző lelki tünete lehet.

    Depressziós beteg a családban: Hogy segíthetnek a családtagok?

    A depresszió számos és sokszor komoly változásokkal jár mind a páciens mind a hozzátartozók életében. Előfordulhat, hogy a korábban aktív, életvidám ember hirtelen levert lesz, bűntudatot érez és reményvesztetté válik. Depressziós beteg a családban: Hogy segíthetnek a családtagok?

    Az anhedónia többféle mentális betegség megnyilvánulása lehet. Leggyakrabban a depresszió része, akár vezető tünete lehet. Emellett a skizofrénia, a bipoláris hangulati betegségek, drog- és alkoholfüggőség, egyes személyiségzavarok, korábbi traumák is állhatnak a háttérben.

    A krónikus fáradtságnak, kiégésnek (burn out) gyakran első jeleként tapasztaljuk. A krónikus stressz, túlhajszoltság, szociális, egzisztenciális bizonytalanság, elmagányosodás, tartós alvászavar szintén lehet kóroki tényező.

    A kezelés elengedhetetlen

    A tartósan fennálló örömtelenség, anhedónia állapota maga is újabb betegségeknek lehet a forrása. Súlyproblémák léphetnek fel, másodlagosan megnő a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázata. Mozgásszervi tünetek jelentkezhetnek, melyek idővel krónikussá válhatnak. Kórossá válhat az alkohol- és drogfogyasztás, mely szerekkel a paciens a kínzó tüneteit igyekszik oldani.

    Sérül az érintett munkavégző képessége, családi- és társas kapcsolatrendszere, mindezek tovább súlyosbítják a kezdeti tüneteket.

    Hogyan kezelhető?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az anhedónia feltétlenül indokolja – a kivizsgálás eredményének megfelelő – kezelés megkezdését.

    • Testi elváltozás esetén az alapbetegség gyógykezelése elsődleges.
    • Amennyiben a háttérben pszicho-szociális, egzisztenciális, kapcsolati problémák állnak, ezek rendezésére kell elsősorban koncentrálni akár szociális- vagy pszichoterápiás szakemberek bevonásával.
    • Krónikus stressz, túlhajszoltság, kiégés esetén az életmód megváltoztatása a kitűzendő cél. Ez szintén gyakran igényel pszichoterápiás segítséget.
    • Mentális betegségek esetében a megfelelő gyógyszeres- és pszichoterápia kombinációja nyújthatja a leghatásosabb segítséget. A gyógyszeres kezelések közül az antidepresszív szerek adása a legfontosabb. Emellett szorongásoldó, altató, hangulatstabilizáló készítmény is szükségessé válhat. Fontos, hogy az antidepresszívumok szedése ne csak a depresszió, vagy a szorongásos tünetek oldódásáig, hanem a korábbi örömképesség teljes visszatéréséig tartson.
    A depresszió kezelése

    Nem mindenki reagál egyformán az antidepresszánsok szedésére: ami Önnek jó, nem biztos, hogy másnak is hatásos - a gyógyszeres kezelés folyamatos orvosi konzultációt igényel. A depresszió kezelése

    Dr. Pálvölgyi RitaForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
    www.harmoniamuhely.hu

    Rendelő: 1055 Budapest, Kossuth tér 13-15., 06-20/9419-096

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Depresszió kvíz

    Kezeletlen esetben a depresszió lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat. Ön ismeri a figyelmeztető jeleket, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved? Töltse ki tudástesztünket!

    A depresszió egyik legmostohább tünete

    A mindennapi szóhasználatban a depresszió kifejezést leginkább akkor használjuk, ha valaki lehangolt vagy rosszkedvű. Fontos tudni azonban, hogy a klinikai depresszió nemcsak tartós kedvetlenséget jelent, hanem ennél jóval többet.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    Az alkoholfüggőség - A leszokás módszerei

    Az alkoholfüggőség kezelése nagyon összetett, hiszen kezelni kell a megvonási tüneteket, csökkenteni kell az alkohol iránti vágyat, végül kezelni kell az alkoholizmus következtében kialakuló egyéb kórállapotokat.

    A depresszió kezelése

    Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás lehetőségek.

    A bipoláris zavar kezelési lehetőségei

    Ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek akár teljes értékű életvezetést is lehetővé tehetnek, nélkülözhetetlen azonban a beteg együttműködésének megnyerése, valamint fontos szerep jut a hozzátartozóknak is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.