• A gyomorrák tünetei és rizikófaktorai

        Szerző:
        WEBBeteg

        Azokban a családokban, ahol előfordult már gyomorrák, a panaszok fokozott figyelése, rendszeres orvosi ellenőrzése javasolható, egyébként a megfelelő életmód segíthet megelőzni a betegség kialakulását. Tekintse meg, hogy milyen tünetekre érdemes odafigyelni, illetve melyek azok a rizikófaktorok, amik veszélyt jelenthetnek.

        Gyomorrák
        Gyomorrák

        A gyomorfal nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat előfordulása a világ más-más tájain eltérő. Japánban és Chilében 100 ezer lakosra 70-80 gyomorrákos beteg jut, Észak-Amerikában, Európában, illetve Magyarországon ez a szám "csak" 10-30.

        Nemzetközi kitekintés alapján az Amerikai Egyesült Államokban – 2008 és 2012 között – évente közel 23 000 új beteget diagnosztizálnak gyomorrákkal, míg a halálozási ráta körülbelül 10 000 fő a teljes lakosságra nézve. A 2008-as magyar statisztikai adatok szerint a gyomorrák a férfiak körében a 8. helyen szerepel, míg nőknél a 9. helyen áll gyakorisága szerint. Az adatok enyhe férfi dominanciára engednek következtetni, hazánkban 2008-ban 1248 férfit és 927 nőt diagnosztizáltak gyomorrákkal. Magyarországon a gyomorrák leggyakrabban 55-75 éves korosztályban jelentkezik, férfiaknál átlag 62, nőknél 67 éves korban észlelik. Családi halmozódás esetén a megjelenés egyre fiatalabb életkorra tolódik és a fiatalokban jelentkező formák gyakran agresszívabbak.

        Növekszik a gyomorrák előfordulási aránya fiatalkorban
        Tudósok megdöbbenve tapasztalták, hogy a gyomorrák előfordulási aránya meglepő mértékben nőtt a fiatal felnőtt korosztály körében, míg minden más korosztálynál csökken ez az arány. Noha a gyomorrák kialakulásának kockázata még mindig alacsony a fiataloknál, a betegség előfordulása a 25-39 évesek körében az elmúlt három évtizedben 70 százalékkal nőtt – állapította meg egy amerikai tanulmány.

        A National Cancer Institute kutatói 1977 és 2006 közötti alsó gyomorrákos eseteket vizsgáltak, melyekért a Helicobacter pylori baktériummal való krónikus fertőzöttség lehet felelős, mely gyomorfekélyt is okozhat. Összességében 39 003 esetet tártak fel egy olyan felmérés során, mely az Egyesült Államok lakosságának mintegy negyedét foglalta magában. A tanulmány csak a gyomor alsó részének daganatos megbetegedésére összpontosított, a felsőgyomor-rákot, melyet a refluxszal hoznak összefüggésbe, nem vizsgálta.
        Hirdetések

        A gyomorrák tünetei

        A téma cikkei - Gyomorrák

        3/1 A gyomorrák tünetei és rizikófaktorai
        3/2 A gyomorrák típusai és stádiumai
        3/3 A gyomorrák diagnosztizálása, szövődményei és kezelése

        A gyomorrák tünettana korai stádiumban nem jellegzetes, így a betegség gyakran csak előrehaladott formában ismerhető fel. A panaszok bizonytalanok, jelentkezhet:

        A gyomorrák kialakulásának rizikófaktorai

        A gyomorrák kialakulása összetett, többlépcsős folyamat, amelyben a genetikai tényezők mellett alapvető az étrend és a környezet szerepe. A gyomorrákoknak mindössze 8-10 százalékában fedezhető fel öröklődés, vagy családi halmozódás.

        A gyomorrák kialakulását csökkentő tényezők
        Vizsgálatok adatai alapján a fokozott C- és E-vitamin, a sárgarépa vagy a sütőtök színét adó béta-karotin, az antioxidáns tartalmú gyümölcsök, citrusfélék, zöldségek fogyasztása csökkenti a gyomorrák kockázatát.

        Helicobacter pylori: ez a baktérium felelős a gyomorfekély egyes típusainak kialakulásáért, jelenlétével pedig növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatot.

        Bővebben Helicobacter pylori

        Betegségek, műtétek: a gyomornyálkahártya idült gyulladása, egyes előzetes gyomorműtétek, a gyomor jóindulatú daganatai (az ún. polipok egyes formái), illetve a hosszú időn keresztül fennálló gyomorfekély szintén hajlamosíthatnak a kialakulására.

        Táplálkozási szokások: a magas sótartalmú ételek, a sózással, füstöléssel, pácolással tartósított élelmiszerek több vizsgálat adatai alapján fokozzák a gyomorrák kialakulásának a kockázatát. Azt is érdemes tudni, hogy a magas sótartalmú étrend az előbb említett Helicobacter pylori baktérium fertőzéssel együttesen további 42 százalékkal növeli a gyomorrák kialakulásának az esélyét. A dohányzás önállóan is rákkeltő, ráadásul a többi kockázati tényező hatását is fokozza.

        WEBBeteg

        Forrás:  WEBBeteg összeállítás
        Orvos szakértőink: Dr. Kónya Judit, Dr. Holányi Péter, Dr. Balázs Anna, onkomplex.hu
        További forrás: Cs. K., fordító; yahoo.com
         

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      •  
      • Cikkajánló

        Az otthon veszélyei

        B. V., újságíró

        A tüdőrák kialakulásának egyik fő okozója az azbeszt. Hogyan szabaduljunk meg tőle?

        Fogamzásgátlás

        Dr. Erdődi Balázs

        Hogyan beszéljen lányával a fogamzásgátlásról és a nemi betegségekről?

        A gyomorrák diagnosztizálása, szövődményei és

        Fizikális vizsgálattal csak ritkán diagnosztizálható a betegség, a legtöbb esetben endoszkópos vagy egyéb vizsgálatokra is szükség van.

        A Helicobacter pylori

        A Helicobacter pylori a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van. Hazánkban a felnőttek...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.