• Pajzsmirigydaganat: tünetek és kezelés - Áttekintés

    Szerző:
    WEBBeteg

    A pajzsmirigy rosszindulatú folyamatai ritkán fordulnak elő - az összes rosszindulatú daganat kevesebb, mint 1 százaléka, az endokrin mirigyek rosszindulatú daganatai között azonban a leggyakoribb. A pajzsmirigydaganatok nagy többsége jól kezelhető betegség.

    A téma cikkei - Pajzsmirigydaganat

    7/1 Áttekintés: Pajzsmirigydaganat: tünetek és kezelés
    7/2 A pajzsmirigyrák rizikófaktorai
    7/3 Vizsgálatok pajzsmirigyrák gyanú esetén
    7/4 A pajzsmirigyrák terápiája
    7/5 A pajzsmirigy műtét menete
    7/6 Pajzsmirigy műtét után
    7/7 A pajzsmirigyhormon pótlása

    A pajzsmirigyben sokszor találnak göböket, és ez a betegekben riadalmat kelthet. Pedig a göbök túlnyomó többsége ártalmatlan, egy részük változást okozhat a pajzsmirigy működésében (pl. hormontúltermelés) és kis részük csak az, amelyik szövettani vizsgálattal rosszindulatúnak bizonyul. A göb képződés annál gyakoribb, minél idősebb valaki és a lakóhely jódellátottsága is befolyásolja a folyamatot.

    A pajzsmirigydaganat tünetei

    A pajzsmirigyrákok többségének nincsenek általános tumor tünetei. Lassan növekednek, sokszor évekig felismerhetetlenek és ritkán okoznak a pajzsmirigy működésében változást vagy egyéb panaszt. Az is előfordul, hogy csak egyéb okból készült vizsgálat (ultrahang, CT) mellékleleteként ismerik fel az elváltozást.

    Nem kell azonnal pajzsmirigydaganatra gondolni az ún. pajzsmirigygöbök megjelenése esetén. A rosszindulatú daganat gyanúját keltheti, ha

    Pajzsmirigy anatómia
    A pajzsmirigy anatómiai helyzete
    • a pajzsmirigygöb hirtelen jelenik meg,
    • gyorsan és folyamatosan növekszik (heteken keresztül nem múlik el),
    • kemény tapintatú egymagában álló göb (akár jár fájdalommal, akár nem),
    • 3 cm-nél nagyobb a mérete,
    • rekedtséget okoz (ha a növekvő pajzsmirigydaganat az idegpályákat károsítja, különböző jelenségeket okoz, így például a hangredő bénulása miatt a hang rekedtté válik),
    • nyelési nehézséggel járhat (a növekvő daganat nyomja a nyelő- illetve a légcsövet, ezért az evés vagy a lélegzés nehézségekkel járhat), és
    • a környező nyirokcsomók megnagyobbodása kíséri.

    A fentieken kívül kialakulhat az ún. Horner-szindróma, ami a pupilla szűkülésével, a szemgolyó szemüregbe való besüllyedésével, valamint az érintett oldalon a szemhéj lecsüngésével jár.

    A göbök megjelenése jelezhet pajzsmirigy túlműködést is, amely rendszerint erős szívdobogással, ritmuszavarral, rosszullétekkel, gyengeséggel járnak, esetleg fogyást okozhatnak. Ezen panaszok többsége pajzsmirigydaganat esetén nem jellemző tünet.

    Bővebben Pajzsmirigyrák rizikófaktorok: kik a veszélyeztetettek és hogyan ellenőrizze pajzsmirigyét?

    Hirdetések

    Diagnózisalkotás és a pajzsmirigydaganatok típusai

    Amikor ilyen gyanújeleket talál az orvos, különböző vizsgálómódszerekkel lehet tisztázni a diagnózist, orvosa az alábbi vizsgálatokat kérheti az Ön számára:

    Pajzsmirigydaganat - alapvető tudnivalók

    Orvosi elnevezések: Carcinoma thyroideae - papillaris carcinoma, follicularis carcinoma, medullaris carcinoma, anaplasticus carcinoma

    Típusai: 70 százaléka papilláris, 20 százaléka follicularis, 5-10 százaléka medulláris, szintén 5-10 százaléka anaplasztikus ráknak nevezett forma.

    Előfordulás: az összes daganatos betegség kevesebb mint 1%-a

    Prognózis: az 5 éves túlélés akár 80-90 százalékos is lehet, típustól függően

    Kihez forduljon? Endokrinológus szakorvos

    • Pajzsmirigy ultrahangvizsgálat - Általában a leggyakoribb, elsőként választott vizsgálati módszer gyanú esetén.
    • Laboratóriumi vizsgálatok, hormonszint vizsgálat.
    • Biopszia: vékony tűvel végzett mintavétel a göbből és ennek vizsgálata. A szövettani vizsgálattal az elváltozás típusa is meghatározható.
    • MRI vizsgálat, izotópos vizsgálat szükség esetén.

    Ha rosszindulatú folyamatot tártak fel a vizsgálatok, akkor négy fajta szövettani diagnózissal szembesülhet a beteg. Az összes pajzsmirigyrák

    • 70 százaléka papilláris,
    • 20 százaléka follicularis,
    • 5-10 százaléka medulláris,
    • szintén 5-10 százaléka anaplasztikus ráknak nevezett forma.

    Az utolsó forma gyakorlatilag csak idős emberekben fordul elő, a 7-8. évtized betegsége. Ennek a formának van a legrövidebb várható túlélése ideje. Az első két forma, bár rosszindulatú folyamat, mégis terjedés és kezelhetőség szempontjából jóindulatúnak mondható, kezelés mellett az 5 éves túlélés 80-90 százalékos és még a 20 éves túlélés is 40-60 százalékos. A medulláris forma 5 éves túlélési valószínűsége kezelés mellett 50-70 százalékos.

    Bővebben A pajzsmirigyrák diagnosztikájáról itt olvashat

    A pajzsmirigydaganat kezelése

    Egyéb pajzsmirigybetegségek

    A betegség gyógyítása elsősorban sebészi, amely a daganatos pajzsmirigy szövet és a környező nyirokcsomók eltávolításából áll. Rendszerint centrumokban végzik, mert a pajzsmirigy sebészete gyakorlott szakembert kíván, a környező finom szövetek megkímélése miatt.

    Radioaktív jódot felhasználó kezelést is alkalmaznak, amit folyadék, vagy kapszula formájában adnak a betegeknek, szintén arra kijelölt intézetekben.

    Bővebben A pajzsmirigyrák terápiájáról itt olvashat

    Ellenőrizze tudását a pajzsmirigy kvízzel - kattintson ide!


    A pajzsmirigyrákban szenvedő betegeknek folyamatos gondozásra, orvosi ellenőrzésre van szükségük, a műtétet követően is. Ennek során követik az állapotukat, és a szükségessé váló hormonpótlást beállítják. A pajzsmirigyrákot túlélt betegeknél szóba kerülhet gyermekvállalás kérdése is. Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy az izotópkezelés után minimum 1 évet szükséges várni, de azután a terhesség vállalható.

     

    Dr. Fáklya Mónika

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus
    Onmeda.de
    Aktualizálta:
    Dr. Balázs Anna, onkomplex.hu

     

    Lapozzon! A pajzsmirigyrák rizikófaktorai

    Hozzászólás Önnek is van tapasztalata a pajzsmirigy daganatról? Ossza meg másokkal!

    Ön orvos? DRportal.hu -  Nem a pajzsmirigyrák, hanem a diagnózisa epidemikus

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Közeleg a tanévkezdés

    Hogyan ússzuk meg betegségek nélkül? Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapja a gyerekünk a fertőzést?

    Cukorbeteg gyerekek

    A cukorbetegség okozta vesekárosodás felismerése fontos, de a mindennapi rutin gyakorlatban nem könnyű feladat.

    Ösztrogéndominancia

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság. Milyen tünetek utalnak rá?

    Mellkisebbítő műtét

    Orvosilag mikor indokolt a mellkisebbítő műtét? A TB ezt finanszírozza? - Az Orvos válaszol.

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: Deliága Gyula
    A feleségem 9 hónapja halt meg, 59 évesen. 20 éve tudott néhány hideg göbről, de ezek se alul, se felülműködést nem okoztak. 2013 elejltől enyhe hőemekkedls és egyre magasabb CRP érték jelezte, hogy valami nincs renden a szervezetében. Az orr-, fül-, gégész szakorvos és az endrokinológus "labdáztak" fel, minden vizsgálat negativ volt, a biopszia is. Májusban került sor MR vizsgálatram ami egyértelmüen a pajzsmirigy kóros megnagyobbodását mutatta. Amit akkor már nyaki fájdalom is jelzett.Ezután szteroidot kapott, ami rövid ideig segitett, viszont beinditotta a vékonybelében megbújó két tumor vérzését. Majdnem elvérzett. A vékonyból műtét után 6 héttel kaptuk meg a szövettan eredményét. Angioszarkóma. Minden bizonnyal a biopszia következményeként "szabadult ki" a pajzsmirigyből. A jól sikerült pajzsmirigy műtét is csak átmeneti enyhülést hozott. Újabb tumorok tűntek fel a nyaki tájékon. Magyarországon szokás a szisztémás betegségeket is késsel "gyógyitani". Ehelyett az ésszerűbbnek tűnő kemoterápiát választottuk. Ami durva és teljesen eredménytelen volt. Az egyik tumor megtámadta a légcsövét azonnal a 3-ik ciklus után. A nyaksebész inoperábilisnak minősitette. Mi nem mondtunk le az életéről. Kinában találtunk egy egyetemi klinikát, ahol egy általuk kifejlesztett módszerrel (SPDT) eredményesen kezelték 3 hónapig. Azután, hogy egy kinai sebész egy 7 cm-es stentet helyezett be a légcsövébe. OEP támogatást nem kaphattunk, mert a Kék Golyó utcai kórház prominensei kijelentették, hogy nem tudnak erről a terápiáról, tehát ez nincs. Kinából hazatérve nehezen fogadta vissza a feleségemet a magyar egészségügyi rendszer. Nem örültek, hogy sokkal jobb állapotban jött vissza, mint ahogy kiment. Az onkológus szakmát egyáltalán nem érdekelte a Kinában már 7 éve, ausztrál és újzélandi betegeken is alkalmazott módszer. Ami nem drágább, mint proton sugárkezelés, ami gyógyulást nem igért. Az Országos Onkológia Intézet főigazgatója nem szakmai, hanem presztizs szempontok alapján nemlétezőnek minősitett mindent ami kinai, tehát az egzisztenciáját kockáztatja minden onkológus, aki inkább a szemének hisz. Végül befogadta egy egyetemi klinika, ahonna hetente "tűnt el" egy-egy nővér a tarthatatlan állapotok miatt. Az itt javasolt kezelés is eredménytelennek bizonyult. De az utolsó 4 hónapban a feleségem minden nap láthatta a közel egy éves unokáját, és csak 1-2 éjszakára kellett befeküdnie a klinikára. Az utolsó napig reménykedett, reménykedtünk, hogy ismét javulni fog az állapota. Akkor azonban egy PET CT vizsgálat eloszlatta a reményünket, és ő, a nagy küzdő is feladta. Talán, ha egy orvos hónapokkal korábban el merte volna vállalni a diagnózist. A biopszia egy endrokinológus szakorvos szerint kb. 40 % biztonsággal képes segiteni az orvos munkáját, miközben a kockázata óriási. Az orvos-beteg kapcsolat Kinában nagyon emberi. Itthon távolságtartás jellemzi az onkológusokat.