• Az allergiás nátha kivizsgálása

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az allergia megfelelő kezelési módját az allergia fajtájának és súlyosságának ismeretében lehet kiválasztani, ezért számos kérdésre és vizsgálatra számíthat, ha panaszaival orvoshoz fordul.

     A téma cikkei - Allergia, szénanátha


    9/1 A szénanátha, napjaink népbetegsége
    9/2 A szénanátha tünetei
    9/3 Nem szezonális (perzisztáló) allergiás nátha
    9/4 Allergiás nátha: Önnél enyhe vagy súlyos?
    9/5 Az allergiás nátha kivizsgálása
    9/6 Mi okozza az allergiás náthát?
    9/7 Az allergiás nátha tüneteinek kezelése
    9/8 Az allergiás nátha immunterápiás kezelése
    9/9 Az allergiás nátha kezelésének lépései

    A náthás tünetek kivizsgálásában is a kórelőzmény gondos felvétele, illetve a tünetek pontos elemzése az első és legfontosabb lépés.

    Az orvosnak ismernie kell a tünetek megjelenésének gyakoriságát, az esetleges szezonalitás tényét, a korábbi életkorban előforduló allergiás betegségeket (ételallergia, atópiás bőrgyulladás, hörgőasztma).

    A kórelőzmény felvétele után az általános fül-orr-gégészeti fizikális vizsgálatot minden beteg esetében elvégzik.

    A vizsgálat során az orvos először a beteg arcán látható jellemző tüneteket keres, például a gátolt orrlégzésre jellemző kerekded arcformát, félig nyitott ajkakat, duzzadt szemhéjakat, belövellt kötőhártyát, a szem alatt kékes árkokat.

    Ezután az elülső és hátsó orrtükrözést végeznek, melynek során - a nyálkahártya gyulladásának megállapításán túl - a vizsgálatot végző orvos megfigyeli, hogy a páciensnek nincs-e esetleg egyéb betegsége (például orrsövényferdülés, orrpolip, arcüreg-gyulladás).

    Hirdetések

    Szükség esetén az orr és melléküregeinek endoszkópos vizsgálatát is elvégzik. Fültükrözés során a külső hallójárat és a dobhártya, a torok vizsgálatakor pedig a garatnyálkahártya érintettségét értékeli az orvos.

    Hogyan zajlik az allergia bőrpróba?

      Mi az a "prick-teszt"?


    A "prick-teszt" egyszerű, megbízható, gyors, olcsó, lényegében fájdalmatlan vizsgálat, és minimális a mellékhatások lehetősége. Ezért a legáltalánosabban ezt a tesztet alkalmazzák az IgE által közvetített betegségek, így az allergiás eredetű nátha megállapítására is. Fontos tudni, hogy a bőrpróbák eredményeit az allergia elleni gyógyszerek befolyásolhatják. Emiatt a bőrpróbák elvégzése előtt - az orvos utasításainak megfelelően - 3-7 nappal átmenetileg abba kell hagyni bizonyos gyógyszerek szedését.

    A bőrpróbák a bőrbe juttatott allergén által kiváltott azonnali típusú túlérzékenységi reakción alapulnak. Az IgE által közvetített allergiás betegségek diagnosztizálásában két bőrpróbamódszert alkalmaznak: az egyik az ún. "prick-teszt", a másik az ún. "intracutan teszt".

    A "prick-teszt" során az alkar hajlító oldalán, a bőr felszínére juttatott allergének oldatán keresztül pontszerű hámsérülést ejtenek a bőr felszínén.

    Az "intracutan teszt" során az allergén vizes oldatát juttatják injekció formájában a hám rétegei közé.

    A reakciókat az allergének felvitelét követő 30-60 perc után olvassák le. Az eredményeket minden esetben csak a részletes kórelőzmény adatainak ismeretében értékeli a kezelőorvos.

    Kiegészítő vizsgálatok

    Amennyiben az előző vizsgálatok során nem lehetett kizárni a betegséget, illetve nem sikerült egyértelműen bizonyítani a betegség fennállását, az orvos további vizsgálatok elvégzését javasolhatja.

    Minden az allergiáról
    Allergia-aloldalunkon mindent információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

    Allergológiai vizsgálatok. Ezen vizsgálatok során vérvétellel vizsgálhatják a vérszérumban megtalálható IgE ellenanyagok mennyiségét, illetve összetételét. Lehetőség van továbbá az orrnyálkahártyára mesterséges úton juttatott, ismert antigénekkel, vagy nem-specifikus irritáló anyagokkal provokálni az allergiás eredetű náthára jellemző tüneteket.

    Képalkotó eljárások. Felvételeket készíthetnek az orrmelléküregekről röntgen készülékkel, komputertomográffal (CT), illetve történhet mágneses rezonanciavizsgálat (MR)

    Az orrlégzés funkcionális vizsgálatai. A vizsgálatok során speciális készülékekkel mérhetik az orrlégzés során tapasztalható levegőáramlás maximális értékeit. Ez a módszer egyszerű, fájdalmatlan, a betegek otthon is el tudják végezni.

      Allergia vagy nátha? - Figyelemfelkeltő tünetek


    Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is olyan egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológus szakemberrel érdemes kivizsgáltatni magunkat.
    Allergia vagy nátha? - Figyelemfelkeltő tünetek >>
    • Rinomanometria. Ide tartozó vizsgálat az ún. rinomanometria, melynek során a dinamikusan változó orrbementi és orrgarati nyomáskülönbségből, valamint az ennek hatására beáramló levegő áramlási sebességéből következtetnek az orrnyálkahártya állapotára. Objektív, megbízható eljárás, azonban - eszközigénye miatt - csak betegellátó intézetben végezhető.
    • Akusztikus rinometria. Viszonylag újabb módszer az ún. akusztikus rinometria, melynek során az orrba vezetett ultrahang visszaverődésének segítségével vizsgálható az orrüreg keresztmetszete és térfogata.
    • Szacharin-teszt. Nem tartozik szorosan a légzés vizsgálatához, de mindenképp megemlítendő az ún. szacharin-teszt, mellyel az orrnyálkahártyát fedő hámsejtek csillószőreinek működését vizsgálják. Ezeknek a csillóknak a megfelelő működése kell ahhoz, hogy az orrnyálkahártyán megtapadt idegen anyagok (legyen szó akár kórokozókról, akár pollenekről) megfelelő ütemben távozzanak a garat felé. A szacharin-teszt során az alsó orrkagyló nyálkahártyájára szacharin tablettát helyeznek, majd mérik azt az időt, amíg az édes íz megjelenik a garatban (az orrnyálkahártyán nincsenek ízérző receptorok). Normál esetben ez kevesebb, mint 30 perc.

    (Dr. Horváth Balázs)

    9/4 Allergiás nátha: Önnél enyhe vagy súlyos? | 9/5 | 9/6 Mi okozza az allergiás náthát?

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    Milyen tünetek utalhatnak pollenallergiára?

    Az allergiás reakciót a pollenallergiásoknál a virágos növények szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi váltják ki.

    Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat

    A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj- és arcduzzanat is jelentkezhet.

    A hisztaminintolerancia

    A hisztamin nevű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben az úgynevezett hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként, a gyulladás kialakításában van fontos szerepe.

    Allergiás nátha - Önnél enyhe vagy már súlyos?

    A kezelőorvos számára lényeges a páciens allergiás náthája tüneteinek, és azok súlyosságának a megítélése a kezelés tervezésének és kivitelezésének szempontjából. Ezért fontos a beteg kórtörténetének megismerése.

    Miért lesz az allergiából asztma?

    A légúti allergiás betegek gyakran számolnak be idővel megjelenő asztmás tünetekről is. Mit tehetünk, hogy a betegség lefolyását megváltoztassuk, hogy elkerüljük az asztma kialakulását?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA