Nem gyógyuló thromboflebitis?

Tisztelt Doktornő! 2021. év szeptemberében erős hasfájás miatt belgyógyászati sürgősségi osztályra érkeztem, ahol jobb kézfejembe branült helyeztek. Erősödő hasfájás miatt a branülbe NoSpa, és algopyrin injekciót kaptam, amely beadáskor égő, viszkető érzéssel járt. Az ellátást követő napon a csuklómon némi dagadást, ödémásodást észleltem, azonban különösebben nem vettem róla tudomást. Az ellátás utáni ötödik napon edzőteremben jártam - azóta tudom, hogy hibát követtem el -, és az edzést követően jobb alkarom jelentősen bedagadt, illetve kettő alkaron levő ér lefutása mentén vörös, fájdalmas, gyulladt csíkok jelentek meg. Kariolódus ismerős telefonos tanácsára ismételten belgyógyászati sürgősségi osztályra érkeztem, ahol a D-Dimer vérteszt negatívitása miatt orbánccal engedtek haza. Ezt követően a jobb alkarom duzzadása, fájó, gyulladt vénalefutások, és kötegelt vénák jelentkeztek, ezért felkerestem háziorvosomat, aki Color-Doppler UH küldött. A radiológus jobb kézfejben és a jobb kézhát felületi vénáiban echodus trombusokat látott, ezért sürgősséggel belgyógyászatra küldött. A lelet láttán a sürgősségin tromboflebitiszt állapítottak meg, egy hónapig CLEXAN 2x0,6ml - 78 kg testsúly mellé - véralvadásgátló dozírozása mellett otthonomba bocsátottak. Érsebésszel történő telefonos konzultáció után kettő hét elteltével kontroll UH-n vettem részt, amely a jobb kézhát felületi vénáiban a trombusok feloldódását mutatta, ugyanakkor a jobb kézfej vénájában (a branül helyén) trombusok echodúsan jelen volt. Belgyógyász a lelet láttán a CLEXANE adagolását kettő hét után felére csökkentette, és két hét után kontrollt javasolt. Elkövetkezendő kettő hét elteltével ismételt UH, amely a kézfelületi vénákban négy centiméter hosszan echodus trombusokat továbbra mutatta, ezért a belgyógyászom érsebészetre irányított. Érsebészeti konzultáció szerint gyógyult lettem, a tájékoztatás szerint a vénákban található trombusok később feloldódnak, az alkarnál a vénák lefutása mentén jelenleg is fennálló "barna" elszíneződés idővel múlik. Ezt követő ismételt kettő hét elteltével újabb UH-n vettem részt, amely trombust csak a fenti részen, de kisebb kiterjedésben látott. Ezután érsebészeti magánrendelésre mentem, ahol gyógyulásom megerősítették, és arról tájékoztattak, hogy a trhombolebitis teljes gyógyulása hónapokba telhet, de az edzésre (konditerem, box, futás) zöld utat kaptam. Orvosi leletek ellenére, jobb akarom mai napig "püffedtebb", dagadtabb, arról nem tudok meggyőződni, hogy ödéma-e, de azt biztosan állíthatom, hogy szabad szemmel láthatóan duzzadtabb. Ezen kívül olykor-olykor melegebbnek érzem, de a felületén vörösödés nem látható, tapintásra különösebben melegebbnek sem mondható, de "belsőleg", mintha melegebb lenne. Ahol duzzattabb ott nyomásra is érzékenyebb, fájdalmasabb. Panaszok egyébiránt teljesen elviselhetőek, mindennapokban nem korlátoznak. Tegnapi napon, közel tíz hét után mozogtam, edzésen voltam, ahol a jobb karomat teljesen kíméltem, de azért mozgattam. Erre figyelemmel jelentösebb duzzadást, gyógyulást nem tapasztaltam. A régóta fennálló duzzadás állandó. (Háziorvosom, két belgyógyász, két érsebész látta az alkarom, a duzzanattal kapcsolatos panaszomra érdemi választ nem kaptam; "majd elmúlik") Ezen anamnézis alapján kérdéseim: (1) Szükséges-e újabb kontrollra visszamennem a duzzanat miatt (3 UH volt 6 hét alatt)? (2) A végtag dagadása tromboflebitisz esetén, mennyi ideig állhat fenn? (3) Tartanom kell-e mélyvénás trombózistól a fentiek fényében? (4) Szükséges-e UH-t és D-Dimer vértesztet ismételni a duzzanat miatt? (5) Edzőteremi, - és box-edzésen részt vehetek-e, vagy a teljes gyógyulásig mellőzzem? (6) Két Pfizer oltással rendelkezem, okozhatja-e az oltás a lassú gyógyulást, esetleg az oltás miatt fokozottabban szükséges figyelnem a jobb alkarom?

WEBBeteg szakértő válasza témában

Tisztelt Kérdező! A kar felszínes vénáiban könnyen és ezért gyakran alakul ki felszínes phlebitis gyógyszerek adása után Az itt kialakuló felszínes thrombusokból nem szokott mélyvénás elváltozás , és tüdőembolia sem kialakulni. Kezelésükben leginkább a helyi szerek- alvadás és gyulladáscsökentő krémek, hűtés, kompressziós kötés- alkalmazása szokott eredménnyel járni. Gyakran nem rekanaizákódnak- végleg elzárt állapoban maradna. Ez nem jelent különösebb problémát, hiszen a többi ér fokozatosan átveszi szerepüket, de ez nemmegy egyik pillanatról a másikra. Épp ezért a fokozott terhelés -megerőltető sport- ilyenkor nem javasolt. A panaszok megszűnéséhez időre van szükség. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2021. december 01.

Kérdések és válaszok: Visszérbetegség

GERD oesophagitis nélkül
Tisztelt Doktor Úr! 1,5 éve szenvedek refluxtól, amire hiába szedtem ppi-ket, sajnos egyáltalán nem hatottak. Próbáltam Esomeprazol 2x40 mg - ot, 3x1...
Epeúti pangás, epehólyag motilitás
Kedves Doktor Úr! Szeretnék segítséget kérni egy lelet értelmezésébe illetve, hogy maga szerint van-e további teendő ezzel kapcsolatosan Nemrég volt egy HIDA...
Vérnyomás csökkentés hogyan?
Tisztelt Doktor nő! Magas vérnyomásra évek óta szedem: Rawell 1,5 1x Nebovilol 5 1x Irabel 300 1x A héten voltam alkalmasságin magas volt a vérnyomásom...
Szívritmuszavar melletti sport?
Kedves Doktor Nő, szeretném a tanácsát kérni az alábbiakban. Korábban még nem tapasztaltam ilyen jellegű panaszokat. Néha nem rendszeres jelleggel, de úgy...
Egyiptomi megbetegedés.
Makula, deregenácó
Szemvizsgálat alkalmával az alábbi diagnózist kaptam: (fárad a szemem, olykor homályosabban látok) AR: 0,25-0,25 125 -0,25 118 Érz. után IOP 18/17 Hgmm...