• Meddig kell a kompressziós harisnya?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        15 éve autoimmun beteg vagyok, SLE. 9 éve egy felületi, most 1 éve mélyvénás lábtrombózisom volt.Warfarint szedek és kompressziós harisnyát hordok.8 hónapig I.kompresszióst, majd mivel csak II.-est lehet vényre írni, azóta azt. Fél éve doppler vizsgálattal kiderült, nincs a trombózis, de kérték, viseljem a kompressziós harisnyát megelőzésként.Teszem is. A kérdésem, hogy meddig kell a kompressziós harisnyát viselnem(szörnyű ebben a nagy melegben! )? Amikor délután fekszem, pihenek, akkor levehetem? Próbáltam ezekről olvasni az interneten, de egyöntetű választ nem kaptam. Azt viszont olvastam, hogy a nem méretes harisnya gond is lehet.Nekem vékony a bokám és erős a combom.Szerettem volna egyedi méretet készíttetni, amit több havi keresés után megszánásból megtett a Pharmatextil, de 8 ezer forintért, amit 3-4 havonta nem tudok megfizetni. Kérem, segítsen, hogy ebben tisztábban lássak.Jelenleg egy I-es kompressziós XXL-es harisnyát hordok, de ha hűvösebb van, akkor II-es Maxis Mikro 8-as harisnyát. Meddig kell hordanom kompressziós harisnyát? Naponta délutáni fekvéskor levehetem-e? Ha hetente 1-2 alkalommal elmegyek 2-3 órára, levehetem-e addig? Köszönettel és tisztelettel: Rné

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a kompressziós harisnya témában

        Kedves Kérdező! Érsebészeti vizsgálat szükséges annak eldöntésére, meddig kell hordania a kompressziós harisnyát. Általában nagyobb igénybevételeknél, hosszasabb állással járó munkánál, tevékenységnél nem ajánlatos felfüggeszteni a használatát. De a konkrét döntéshez ismerni kell mind a mély, mind a felületes vénáinak az állapotát, átjárhatóságát. Valóban csak a "testre szabott", jó méretű harisnya viselése haszmnos. Üdv: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2014. június 12., 10:03; Megválaszolva: 2014. június 13., 09:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: