Kompressziós harisnya hátránya, veszélye

Tisztelt Szakorvos! Rendszeresen, szinte naponta görkorizok hosszú távokat, 30-40 km-t nagyon intenzív tempóban. Gyakorlatilag egy komoly kardio edzés ez nekem, végig olyan tempóban megyek, ahogy csak bírom. Az edzés végére enyhén szokott fájni a vádlim, ami nem komoly fájdalom, inkább csak olyan izomlázhoz hasonló "kellemesen kifáradt érzés". Nemrég olvastam, hogy futók, kerékpárosok kompressziós harisnyát szoktak felvenni a futó/kerékpáros nadrág alá. Kipróbáltam én is kétféle kompressziós harisnyanadrágot, és meglepődtem mennyire kényelmes benne edzeni annak ellenére, hogy amúgy nagyon szorít. Nagyon jól összetartja az izmokat, sőt, ami a lényeg, hogy kevésbé fáradok el, és az edzés utáni enyhe fájdalom is alig jelentkezik. Az edzés utáni nyújtás is kellemesebb a harisnyában. Mind a kétféle harisnya nejlon, a különbség közöttük, hogy az egyik 12-17Hgmm-es, a másik pedig 24-32Hgmm-es. Ez utóbbi amúgy jobban kifejti hatását, persze sokkal vastagabb és szorosabb is. A kérdésem az volna, hogy ezeknek a kompressziós harisnyáknak van e valami mellékhatásuk, hátrányuk, veszélyük egészséges emberre nézve? Ugyanis semmilyen keringési, érrendszeri betegségem, vagy visszerességem nincs. Csupán a sport miatt hasznosnak találom, de nem szeretnék vele bajt okozni. Ha nem mozgok, hanem leülök hosszabb időre a harisnyában, akkor el szokott néha zsibbadni a lábam. Azt sem tudom, melyik az a Hgmm érték, amit használhatok, de arra rájöttem, hogy minél magasabb annál hatékonyabb. Továbbá ha nincs semmi veszélye, akkor létezik e kompressziós felső (hosszú ujjú póló) , ha igen, azt is szabad hordani edzéshez? Mennyi ideig szabad egyszerre használni ezeket a harisnyákat? Van erre bármi megkötés? Mert sokszor egész nap rajtam lenne a túrák helyszínére való oda-vissza utazás miatt. Melyik az ajánlott márka ezek közül? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Bogdán Aurél válasza kompressziós harisnya témában

A kompressziós harisnyákat az érsebészeten szokták felírni, ők ismerik esetleges mellékhatásukat is, így azt javaslom, hogy egy érsebészt kérdezzen meg erről. Nekem nincs tapasztalatom és információm ilyen gyógyászati segédeszköz sport során történő alkalmazásáról.

Kérdés: 2014. szeptember 16., 23:05; Megválaszolva: 2014. szeptember 21., 18:00
Kérdések és válaszok: Egyéb
Kaphatok covid vakcinát? és melyik...
Folyamatos Szédülés
Várható-e javulás...
Pfizer covid vakcina
Folyamatos Szédülés