vénák és hajszálerek védelme

Tisztelt Doktornő! Mindkét lábamon (comb és lábszár egyaránt) megjelentek apró hajszálér tágulatok, illetve kisebb értágulatok. 20-21 éves koromban lettem figyelmes a megjelenő értágulatokra, azóta nem szaporodtak meg túlzottan, mégis szeretnék odafigyelni rájuk, hogy a későbbiekben se súlyosbodjon az állapotuk. Ha tehetem, igyekszem felpolcolni a lábaimat, hideg-meleg vizes váltózuhanyt is alkalmazok, valamint próbálom beiktatni a rendszeres testmozgást az életembe. Elkezdtem használni egy seprűereket elfedő krémet, valamint fekete áfonya vitamint is szedek, amiről azt olvastam, hogy segíti az érfalak rugalmasságának megőrzését. A kérdésem az lenne, hogy a fekete áfonya valóban jó lehet az értágulatok kezelésére, az erek védelmére, mert nem mindig bízom az internetes forrásokban. Illetve, milyen krémet, érvédő vitamint/gyógyszert ajánlana Ön, amely hatásosabb lehet (pl. vadgesztenye vagy vörösszőlő kapszula, Detralex stb.)? Valamint milyen életmód tanácsokat tudna még adni? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Földi Ildikó válasza visszér témában

Kedves Kérdező! Fontos, hogy csak olyan étrendkiegészítőt vagy gyógyhatású terméket fogyasszon/vásároljon, amit az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) engedélyezett vagy az OÉTI (Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet) bevizsgált. Ezt a dobozon jelzik. A fekete áfonyának valóban kedvező hatása van a különböző érbetegségekre, de ez nem olyan erős, hogy olyan hatékony legyen, mint bizonyos gyógyszerek.Változatos és vitaminokban gazdag étrend mellett nem szükséges egyéb étrend kiegészítő, a gyümölcsöt (áfonyát) frissen is meg lehet vásárolni és elfogyasztani, így számos egyéb jótékony hatása is érvényesül.

Számos egyéb tényező sokkal inkább tudja befolyásolni a visszerek kialakulását és romlását: pl családi hajlam, hormonális hatások (fogamzásgátló szedése-erről pl nem ír, hogy szed-e/szedett-e vagy sem) terhesség, állómunka, túlsúly, pszichés problémák..Ezek egy része elkerülhető, más része nem. Érdemes kerülni a meleg vizes fürdőket, szaunát, az intenzív napozást is.Legjobb sport az úszás és a kerékpározás, futás, gyaloglás nem ajánlott. Amennyiben esztétikai problémán kívül más panaszt nem okoz (pl nincs lábfájdalom, duzzanat, nehézláb érzés stb) nem tartom szükségesnek gyógyszerek szedését, külsőleg használhat különböző krémeket (Venoruton, Lioton stb..) . Pontos állapotfelmérés és esetleges kezelési terv céljából érdemes felkeresnie bőrgyógyász vagy érsebész szakrendelést.

Kérdés: 2012. augusztus 07., 18:29; Megválaszolva: 2012. augusztus 12., 23:49
Kérdések és válaszok: Visszérbetegség
Viszér
Visszértágulat és szívbetegség
Végbél irritáció