• Mit jelent ez a mondat a hasi ultrahangos leletben?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A v. cava a szokottnál tágabb. Van e tenni való? Esetleg további vizsgálatokat kell e végezni?

        Dr. Laki András válasza a vena cava tágulat, hasi ultrahang témában

        Kedves Kérdező! A v. cava (= vena cava inferior, azaz az alsó testfél vénás vérét a szív jobb pitvarába visszavezető nagy hasi véna) átmérőjét befolyásolja egyrészt az, hogy a vér visszaáramlása a szívbe szabad-e vagy nehezített, de a mély belégzés után visszatartott légvétel is tágító hatást gyakorol rá. Lényeges volna tudni, hogy ez a tágulat milyen mértékű volt, mennyire volt állandó, a légvétel befolyásolta-e, és társult-e hozzá a májvénák tágulata is. Rosszabb esetben a szív jobb felének gyengeségét, elégtelenségét jelzi, de ehhez általában más tünetek (leginkább lábszár- és bokatáji ödéma, esetleg májtáji fájdalom, hasi panaszok) is társulnak. Bármilyen ehhez hasonló tünet vagy gyanú esetén kardiológiai vizsgálatát és szív ultrahangvizsgálatát javaslom.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 14., 20:14; Megválaszolva: 2011. december 17., 09:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés