Hasi ultrahang utáni teendők

Édesanyámat a reumatológus orvos küldte el hasi ultrahang vizsgálatra, de hozzá még soká jutunk vissza a lelettel, ezért kérdezem, hogy a hasi ultrahang eredménye alapján van-e sürgős teendőnk? Az eredmény: A hasi aorta kalibere ingadozó, a lumen átmérője kb. 12-19 mm között változik, fala scleroticus, változó méretű meszes plakkokkal. A vesék helyzete, nagysága, szerkezete és üregrendszere norm. a jobb vese alsó polusában egy kb. 3 mm-es tágulatot nem okozó kehelykő és a a bal vese kp. harmadában egy kb. 12 mm-es echomentes corticalis cysta látható, falában vonalszerű meszesedéssel.Ureterek nem tágabbak, mindkét vese parenchymája keskenyebb, kb. 8-9 mm. Vélemény: Atheroscler. aortae abdomin., ingadozó kaliberű hasi aorta Nephrolith l.d. et cysta renis l.s. Mérs. veseparenchyma laesio l.u. /amennyiben a klinikum és labor indokolja, hasi CT vizsgálat javasolt/ Laborban megcsillagozott eredmények: GRANULOCYTA: 45,50 % * KOLESZTERIN: 8,5 mmol/l * NON-HDL KOLESZTERIN: 6,62 mmol/l ÁLTALÁNOS VIZELET Szűcs 10.28 K Fajsúly: 1015 1000 - 1040 PH: 7 5 - 8 Nitrit: Neg Fehérje: Neg Glukoz: Neg Keton: Neg Urobilinogén: Normal Bilirubin: Neg VIZELET ÜLEDÉK Szűcs 10.28 K Ép vvt: 6 * < 3 Fehérvérsejt: 19 * < 5 Hámsejt: 1 Bactérium: 400 < 1000 LIH INDEX Szűcs 10.28 K Lipémia: Normal Icterus: + Hemolízis: Normal

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza hasi ultrahang témában

Kedves Kérdező!

A leírtakból nem derül ki, hogy milyen panasszal keresték fel a reumatológust, az miért kért hasi ultrahang vizsgálatot. A hasi ultrahang leleten panaszt, tágulatot nem okozó 3mm-es kehelykővel nincs jelenleg teendő. Szerencsés esetben magától ki is ürülhet. A bal vesén látható corticalis (kérgi) cysta melléklelet, teendőt nem igényel. A vesék parenchymája (működő állománya) valamilyen károsodás következtében keskenyebb a normálisnál, de ezt csak akkor lehet értékelni, ha a vesefunkciók (szérum karbamid, kreatinin értékek) is ismertek. A hasi aorta meszesedés teendőt nem igényel. A magas koleszterin és non HDL koleszterin szint kezelést igényelhet összevetve az egyéb rizikótényezőkkel is. TSH értéket nem írt le, pedig alulműködés miatt gyógyszert szed. A vizeletben látott néhány vörösvértest a kóros határán van, összefüggésben lehet a kehelykővel is.

Kérdés: 2021. november 23., 13:43; Megválaszolva: 2021. november 28., 16:09
Kérdések és válaszok: Egyéb
Gázos bélkacsok a veseágyban
T.Dr Nő/Ur! A jobb vesém már 20éve kivették, és azóta rendszeresen járok évente ellenőrzésre. Most az urulógusom nem volt ott, csak...
Lelet: Teljes has+kismedence
Üdv! Szeretnék kiértékelést a leletemmel kapcsolatban!: Máj.lép norm. nagyságú. A folyadéktartalmú epehólyagban kő nem mutatható ki. A...
Hasi ultrahang folyadék fogyasztás...
„Hasi Ultrahang vizsgálatra mit kell betartani, magas got gpt miatt. pl, menyivel nem ehetek előtte, vagy ehetek-e, ihatok-e és mit, wc-re mehetek-e...
Hasi uh vizsgálat és hasi ct
Tisztelt doktor úr/nő   A hasi uh vizsgálat során a májban V.szegmentjében egy 17mmnagyságú echoszegényszéllel rendelkező, inhomoogen...
Mit jelentenek?
A hólyag kp telt, a vizeletben néhány apró belső echo van. Az alhasban a vékonybelek között jelzett mennyiségű szabad hasifolyadék figyelhető meg....