Hasnyálmirigy? Mennyire rossz ez az eredmény?

Üdvözlöm! 2Hónapja műtöttek epével, előtte nyáron voltam hasi uh-n: pancreas diffúzan inhomogén, echogenitása kissé fokozott, nem szélesebb, körülírt echoeltérés nincs. Paraaorticus régió szabad, hepar diffúzan mérs.inhomogén, echogen. kissé fokozott, állományában körülírt kóros képl., echoelt nem igazolódott. Mióta megműtöttek epével, /véreredmények jók voltak/ többször érzem a jobboldalon borda alatt elől, hogy kicsit feszítő, kicsit fájós, nem minden nap nem is állandóan, mitől lehet? Még a műtéttől? Fenti eredménnyel mikor kell kontrollra menni, /nehogy késő legyen/és mennyire rossz ez az eredmény? (Nem iszom, nem dohányzok, próbálom tartania diétát is kisebb-nagyobb hibákkal)

Dr. Laki András válasza hasi ultrahang témában

Tisztelt Kérdező!

A leletből kiemelt mondatokban mind a máj, mind a hasnyálmirigy esetében

szerepel a diffúzan inhomogén (egyenlőtlen szerkezetű) és fokozott

echogenitású kifejezés. Utóbbi a látott kép leírásában azt jelenti, hogy az ultrahangot a szokásosnál jobban visszaveri, vagyis a képen fényesebb, mint általában. Az ilyen típusú eltérések mindkét szervnél leggyakrabban zsírfelszaporodással

függenek össze, amit a máj esetében "zsírmáj"-nak is neveznek.

A hasnyálmirigy efféle ultrahangos képét megfigyelték még a hasüregi és

a bőr alatti zsírszövet megvastagodása esetén, azaz elhízás különböző

típusainál, továbbá - ezek Önt nyilván nem érintik - nagyobb arányban a

férfiaknál és 60 éves kor felett, illetve magas vérnyomás és

cukorbetegség eseteiben is. Így nem önálló kórkép, inkább csak jel és az

adott állapottal összefüggésben egészében kell tekinteni.

Más eltérést a hasnyálmirigyben nem láttak, vagyis méretében nem volt kóros

és körülírt eltérést sem ábrázoltak. Szerintem ezt önmagában nem szükséges

kontrollálni. Ugyanakkor, mivel ez a vizsgálat a műtét előtt történt, a hasi

panaszait mégiscsak ki kellene vizsgálni, amit többek között egy kontroll

ultrahang is segíthet, hogy nincs-e valami kóros eltérés az epehólyag

helyén, epeutakkal kapcsolatban vagy másutt a hasban.

Azt nem írta, hogy laparoszkópos vagy hasi feltárásos műtét történt, ha

esetleg utóbbi, a műtéti heg is okozhat panaszokat.

Az ultrahang kép hátterében krónikus hasnyálmirigy-gyulladás lehetősége akkor jöhetne szóba, ha egyéb tünetekkel jelentkezne (emésztési panaszok, széklet megváltozása,

középtáji hasi fájdalmak, vércukorszint és hasnyálmirigy enzim emelkedés)

vagyis ezt is egészében a panaszokkal, laboreredményekkel együtt kell

értékelni. A hasi panaszai miatt forduljon a háziorvosához, kezelőorvosához.

Kérdés: 2016. január 24., 16:23; Megválaszolva: 2016. január 26., 20:54
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
májon lévő erek
Tisztelt cím! A napokban voltam hasi ultrahangon, amiben a következő szakvéleményt kaptam Hyperreflektív máj VI-OS ÉS VII-szegmentum határán 5 cm-es...
Hasi UH lelet értékelése
Tisztelt Címzett Egyszer már elküldtem a kérdéseimet, nem tudom, hogy a személyes oldalamon miért nem látható ez? 62 éves feleségem gyakran...
folt a májon
Tisztelt Doktor Úr/Nő Tegnap egy hasi uh. alkalmával a májon egy "foltot", "valamit" látott a vizsgálatot végző orvos, nem tudta megmondani, hogy mi...
Látható e törés a röntgen...
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy a csatolt képeken látható e bordatörés? Képalkotás után csak a képeket kaptam meg lelet elvileg egy...
Mr lelet véleményezése