• Veseelégtelenség? (eGFR)

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz, mivel nagyon megijedtem most: Sajnos hypertóniám (már tizenéves korom óta) van, és nemrég volt egy pitvar fibrillációm (amely úgy néz ki, nem állandó, nincs szívelégtelenség), amelyekre a lent leírt gyógyszereket kell szednem. Illetve most vérvételekre, kivizsgálásokra járok. Van túlsúly is sajnos még. Azért vagyok nagyon megijedve a fentieken túl, mert a legutóbbi laborvizsgálaton a kreatinin értékem 124, az eGFR pedig 57 volt. Úgy olvastam, hogy ez már veseelégtelenség.. Visszafordítható ez még? Egyébként nincs vizelési problémám egyáltalán. Fizikai munkát végzek, és sulyzós és kardió edzésekre is járok hetente 3-szor. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a eGFR témában

        Kedves Kérdező! A két laboratóriumi eltérés még nem veseelégtelenség, de kissé csökkent veseműködést jelent. A kreatinin érték normál határát az adott laboratórium határozza meg . A nem megfelelően beállított hypertonia is vezethet a veseműködés csökkenéséhez, majd veseelégtelenséghez. Javaslom, hogy fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot, kerülje a vesét károsító gyógyszereket és rendszeresen járjon laboratóriumi kontrollra.


        Kérdés: 2020. február 16., 00:08; Megválaszolva: 2020. február 17., 13:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jelenleg urológushoz járok már egy ideje. A problémám az, hogy állandó derékfájdalmaim vannak, a bal vesém kevés százalékban működik (20 valamennyi %). Az urológusom szerint tágulatom van, ami érthető, viszont ennél többet nem tudnak...
        Mi a nagyon magas (170 érték) mikroalbumin következményei? És kezelése