• Véres ondó, prosztatagyulladás, vérrögképződés(?)

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr. 2016-ban észleltem először véres ondót, akkor proszt. gyulladást véleményeztek ultrahang és fizikális vizsgálat után. Antibiotkumot írtak fel, egy idő után nem tapasztaltam a tünetet bár kb két hónapig még visszatért. Idén májusban újra jelentkezett a tünet. Május elején urológiai vizsgálat eredménye: Urol UH: prostata 14 ccm, centraisan többszörös meszesedés (ez 2016-ban is volt). RDV: Prostata gesztenyényi, sima, mirigyes, nem érz. Diagnózis: N4110 krónikus prostatitis. Javaslat: sperma bact. 3 doboz Cifloxin. Sajnos a mintaleadás elmaradt mert elhanyagoltam más teendők miatt, a gyógyszert sem szedtem. Aztán május 29-én kétoldali tüdőembóliát állapítottak meg, amivel kórházban is voltam 3 napig, így nem foglalkoztam a prostatitis-szel. Július 1.-én mentem vissza egy másik urológushoz, mert egy kerékpározás után visszatárt a véres ondó (a kórház óta nem tapasztaltam előtte). Ő UH-t nem csinált, sajnos nem vittem be hozzá az előző leletemet sem. Eredmény: RDV: féllel nagyobb, széles lapos mirigyes prostata tap. Vélemény: prostatitis susp. Egyéb szervek eltérését egyik vizsgálat sem állapította meg. Ez a doktor is kért ejakulátum tenyésztést ráadásul kétszer, valamint kért PSA vizsgálatot is. Ezekre már van időpontom. Amit még fontosnak gondolok: hipertóniára gyógyszert szedek, rendszeresen sportolok de idén áprilisig 10 éve már, hogy ülőmunkát végeztem, ebből az utóbbi években 12 órás folyamatos műszakban, tehát sokat ültem, főleg éjszaka, órák hosszat felállás nélkül. Káros szenvedélyem a kávé, ebből sokat fogyasztottam sajnos sok éven át, egy ideje már visszavettem napi 2 csészére. Valamit sok csípős ételt is fogyasztottam. Házas vagyok, nem váltogatom a partnereimet. Alkoholt ritkán iszom, az átlagnál egészségesebben, tudatosabban táplálkozunk. Kérdéseim: -A PSA aggaszt. Eddig egyik urológus sem kérte, aki megvizsgált. A mostani azt mondta, hogy ő mindig kéri ismétlődő panaszoknál. Lehetséges, hogy komolyabb baj is van? Sajnos nagyon hipochonder vagyok, a vizsgálat óta még nappal még vizelnem is sokkal gyakrabban kell, ami nálam stresszes időszakokban máskor is gyakori, de már beképzelek magamnak mindent. -Egy kardiológus szerint a prostatitis okozhatja azt a fajta embóliát, ami nekem lett, apró vérrögök képződhetnek az alsó vénákban, őszerinte ez férfiaknál nem is ritka. Ez igaz? (a kórházi kivizsgálás, hasi UH, ér UH, nem talált trombózis forrást). Kell-e aggódom, valamint mit tehetek, hogy az állapotom ne újuljon ki/ne romoljon? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Papos István válasza a Prosztata témában

        A prosztatagyulladás alatt a PSA nem informatív, hiszen maga a gyulladás is emelheti a szintjét. A prosztatagyulladás nem okoz vérrögképződést, ezt a kardiológus rosszul mondta, vagy félreérthetett valamit. Tartózkodjon a fűszeres ételektől, a tömény alkoholtól, a felfázástól, mozogjon sokat.


        Kérdés: 2019. július 04., 11:35; Megválaszolva: 2019. július 04., 20:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: