Prosztata daganat

Tisztelt Doktor Úr! 53 éves férfi betegnél vizeletretenció miatt került sor V-Turp műtétre, melynek patológiai lelete: Makroszkópos leírás: 11, 3 g tömegű, minta, 5/M. G-HE, BÉ. Mikroszkópos leírás: több kisebb gócban észleltünk anisomorph, torlódó, mirigyeket képező, Gleason grade 3+3-as, invasiv adenocarcinoma szöveti képét. A tumoros mirigyek egymagsoros hámmal rendelkeznek, prominens nucleolusok láthatóak eosinofil contentummal. Az elvégzett HMCK/p63 vizsgálattal ezen mirigyek jelölődést nem mutattak. Műtét előtti PSA értéke 0, 9 volt, MR-lelet: A prostata kb. 37 mm, jelzavart nem mutat. Megnagyobbodott nyirokcsomó, kóros folyadékgyülem nem látszik. A csontok alakja, szerkezete, jelintenzitása szabályos. Szövettan után készült CT eredménye: A prostata nem nagyobb, harántátmérője kb. 35 mm-es, magassága kb. 30 mm, benne TURP utáni állapot látszik, kifejezetten tág, 17 mm legnagyobb átmérőjű urethraval. A prostata a megvastagodott hólyagfaltól, illetve caudalisan rectumtól egyértelműen nem elválasztható. A prostata körül azonban zsírtér megjelenése szabályos, egyértelmű beszűrtség, pathologiás lymphoglandula a kismedencében nem mutatható ki. Továbbá készült csont-szcintigráfia vizsgálat is, mely áttétet szintén nem mutatott. Azt szeretném kérdezni, hogy Ön milyen megoldást javasolna a fent leírtak alapján? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Papos István válasza prosztata témában

Mindenképpen további kezelésre van szükség, mely lehet a prosztata teljes eltávolítása, vagy a prosztata sugárkezelése.

Megválaszolva: 2016. február 27.

Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések

Krónikus prosztatitisz utóhatása
Tisztelt Doktor Úr! 2006 és 2017 között krónikus prosztatitisszel kezeltek. Mindig streptococcus alfa haemolizáló tenyészett ki masszátumból, masszírozás...
Mit használjak visszatérő...
Jó napot kívánok Doktor úr! Évek óta krónikus prosztata gyulladásban szenvedek az urulógusom szerint. Sajnos az antibiotikum kúrák és a vény nélküli...
Fájdalmas vizelés különleges esetben
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Egy elég specifikus problémával kapcsolatban lenne kérdésem, amihez az interneten se találtam nagyon hasonló dolgokat így...
Visszatérő véres ondó - Vizsgálat...
Tisztelt Doktor Úr! 2017 óta húzódó, visszatérő véres ondó tünettel voltam újfent urológusnál, mert ezúttal a szokásosnál tovább állt fenn a tünet (kb 3...
Saballo - szedni, vagy nem szedni
Kb fél évvel ezelőtt elhatároztam, hogy tünetmentességem ellenére a prosztata problémák megelőzése érdekében vmilyen étrendkiegészítőt kezdek el szedni. Egy...
Extra magas PSA