Prosztata daganat

Tisztelt Doktor Úr! 53 éves férfi betegnél vizeletretenció miatt került sor V-Turp műtétre, melynek patológiai lelete: Makroszkópos leírás: 11, 3 g tömegű minta, 5/M. G-HE, BÉ. Mikroszkópos leírás: több kisebb gócban észleltünk anisomorph, torlódó, mirigyeket képező, Gleason grade 3+3-as, invasiv adenocarcinoma szöveti képét. A tumoros mirigyek egymagsoros hámmal rendelkeznek, prominens nucleolusok láthatóak eosinofil contentummal. Az elvégzett HMCK/p63 vizsgálattal ezen mirigyek jelölődést nem mutattak. Műtét előtti PSA értéke 0, 9 volt, MR-lelet: A prostata kb. 37 mm, jelzavart nem mutat. Megnagyobbodott nyirokcsomó, kóros folyadékgyülem nem látszik. A csontok alakja, szerkezete, jelintenzitása szabályos. Szövettan után készült CT eredménye: A prostata nem nagyobb, harántátmérője kb. 35 mm-es, magassága kb. 30 mm, benne TURP utáni állapot látszik, kifejezetten tág, 17 mm legnagyobb átmérőjű urethraval. A prostata a megvastagodott hólyagfaltól, illetve caudalisan rectumtól egyértelműen nem elválasztható. A prostata körül azonban zsírtér megjelenése szabályos, egyértelmű beszűrtség, pathologiás lymphoglandula a kismedencében nem mutatható ki. Továbbá készült csont-szcintigráfia vizsgálat is, mely áttétet szintén nem mutatott. Azt szeretném kérdezni, hogy Ön milyen megoldást javasolna a fent leírtak alapján? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Papos István válasza prosztata témában

Mindenképpen további kezelésre van szükség, mely lehet a prosztata teljes eltávolítása, vagy a prosztata sugárkezelése.

Kérdés: 2016. február 22., 20:35 ;Megválaszolva: 2016. február 27., 20:49
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Extra magas PSA
Enyhe mellékhere gyulladás?
Vizelési probléma?
Prosztata nagyobbodás
Húzó érzés majd élesen szúró...