Prosztatarák sugárkezelése után 10 évvel

Papámat kb. 10 évvel ezelőtt prostatarák (adenocarcinoma) miatt sugárkezelték, emellett hormonkezelést kapott, melyet néhány éve abbahagyott. Pitvarfibrillatio miatt pacemakert visel és véralvadásgátló kezelést is kap. Panaszmentesen telt az elmúlt 10 év. 2015. októberében véres vizeletet észleltünk, mely miatt a Jahn Ferenc KH. Urológiai osztályára került, ahol az első osztályos kezelés alatt katétert helyeztek be és várták a vérzés megállását. Cystoskopiát végeztek, melynek leletében leírták, hogy a nyálkahártya bevérzésekkel tarkított. Majd 1 hét után katéterrel, véres vizelettel hazaküldték. A katétere folyton elakadt, folyamatosan véres volt a vizelete. Másodszor mentő vitte be a Jahn F.KH. Urológiai osztályra, ahol 2015.11.20-án transzurethralis prostata recestiót és hólyag electrocoagulatiot végeztek a leírás szerint, majd katéterrel hazabocsáltották. Azt írták: "vizelete feltisztult", miközben a kórházban is folyamatosan véres volt, és a katéterben folyton elakadt a vizelete a hazabocsáltás napján is. Most harmadszor vitte be a mentő ugyanoda. Az orvosi felvilágosítás szerint sugárkárosodott a húgyhólyagja és olyat már ne várjunk, hogy majd szalmasárga lesz a vizelete". Másfél hónapja folyamatosan vérzik, legyengült. Számomra az is kérdés, hogy nem újult-e ki a rák. Azt mondogatják az urológiai osztályon, hogy ők urológiai sebészet, ők műtenek. Kérem a szíves tanácsát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papos István válasza prosztata témában

véres vizelet önmagában nem jelenti a rák kiújulását, a PSA érték adhat tájékoztatás a prosztatarék állapotáról. Sajnos a sugár okozta zsugorhólyag esetén gyakran előfordulhatnak hasonló panaszok..

Mindamellett okozhatja a panaszokat a prosztataszél vérzése is, melyet transzurethralis műtéttel lehet korrigálni.

Kérdés: 2015. december 03., 09:43; Megválaszolva: 2015. december 03., 19:37
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Extra magas PSA
Enyhe mellékhere gyulladás?
Vizelési probléma?
Prosztata nagyobbodás
Húzó érzés majd élesen szúró...