Prosztata - Probléma

Tisztelt DoktorÚr/Nő 1 belgyógyászati vizsgálaton, PSA szintet is ellenőriztek. Mivel a (4.37 ng/ml) túllépte a 4 ng/ml-es határértéket, a belgyógyász urológushoz irányított. 2014.03.31.–én az urológus rektális és ultrahangos vizsgálat utáni diagnózisa: RV:diónyi, tömött, sima, nem érzékeny prostata. UH:homogén szerkezetű prostata. Disurias panaszok nincsenek. Diagnózis: Prostata bizonytalan – és ismeretlen viselkedésű daganata Párhuzamosan PSA és szabad PSA vizsgálatot javasolt. Eredményei: Vizsgálat ideje: 2014. 04. 02. PSA: 4, 41 ng/ml Szabad PSA: 0, 52 ng/ml PSA ráta: 0, 12 (12%) 2014.04.07.–én az urulógus újabb diagnózisa – és terápiás javaslata: Diagnózis: Krónikus prostatitis Terápiás javaslat: DOXYCYCLIN 200 kapszula - 20 napig. Antibiotikum-kúra után újabb PSA, ill. szabad PSA vizsgálat következet - eredményei: Vizsgálat ideje: 2014. 05. 08. PSA: 3, 42 ng/ml Szabad PSA: 0, 33 ng/ml PSA ráta: 0, 10 (10 %) Fejlemény: 2014.04.12.–én a fenti laboreredmények ismeretében, az urulógus „gyógyultnak nyilvánított” u.i. a PSA szintem a 4 ng/ml-es határérték alá csökkent. Viszont a http://www.kbmpi.hu/diagnosztika/vizsgalatok/reftart2.html oldal a következő referencia értékeket olvastam: - 40 éves kor alatt a PSA értéke még 1, 4 ng/ml kellene, hogy legyen, ami esetemben a jelenlegi 3, 42 ng/ml-es értékkel magasabb. - A szabad/totál PSA arány pedig 0, 19 –nél nagyobb kell, hogy legyen, ami esetemben, a jelenlegi 0, 10-es értékkel szintén negatív irányban tér el az ideálistól. A problémám a következő: A fenti eredmények, az urológusom véleménye ellenére /mely szerint az utolsó PSA vizsgálati eredményeim már jók, és megfelelnek a határértékeknek/ továbbra is aggodalomra adnak okot. Jelentősen eltérnek az ideálistól, és mint laikus, jelenleg, akár rosszindulatú prosztata megbetegedést is elképzelhetőnek tartok. Kérem - vizsgálati eredményeim ismeretében alkossanak véleményt: kell a magas PSA, a csökkenő szabad PSA, ill. PSA ráta miatt aggódnom? Válaszukat előre köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papos István válasza a prosztata témában

A PSA normál érték tartományok függenek a meghatározáshoz alkalmazott kitt típusától. Amennyiben antibiotikus kezelés hatására a PSA szint csökkent, akkor nagy valószínűséggel prosztatagyulladás okozta az emelkedést. Természetesen a szoros PSA kontroll elengedhetetlen. Ha ismét emelkedne, prosztatabiopszia elvégzése jön szóba.

Kérdés: 2014. május 12., 20:40; Megválaszolva: 2014. május 14., 08:16
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Holyag fajdalma
Muszáj ez a beavatkozás ?
Megszakított közösülés
Vizelési probléma?
Mi az ami tudna segíteni?