Tüdőgyulladás kialakulása, mit tehetünk?

Tisztelt, Doktor Úr, Doktornő! Nem saját magam miatt, hanem a férjem, húga miatt írnék. 34 éves, súlyosan fogyatékos betegről van szó.Szellemileg, és testileg is fogyatékos.Farkastorokkal született, valamint végtagi deformációi vannak.Emellett epilepsziás.Igazából, e mellett soha nem volt beteg, a megfázáson kívül. Most 34 éves. Ez év júliusában, kórházba került tüdőgyulladással. Megfázva előtte nem volt, és nem is köhögött.Ezért is gondolom laikusan, hogy talán félre nyelhetett, és az okozta a tüdő gyulladást.Ápolónő vagyok, de sajnos nekem ehhez, az ismereteim kevesek. Augusztus 28-án hazaengedték, gyógyultan, de szeptember 1-én, visszakerült, gennyes tüdőgyulladással.Október 15-ig volt ismét kórházban, de 3 nap után újra visszakerül, rosszabb állapotban mint ezek előtt. Minden alkalommal, folyadékot kellett csapolni a tüdejéről. Már mindenféle kezeléssel próbálkoztak, és ha hazamegy utána, mindig visszaesik. A kérdésem az lenne, hogy mi lehet ennek az oka? A végtagjai nem oedemásak, így szerintem nem szív eredetű. A folyadék is mindig a tüdejében van.Kérem adjon valami érdemleges választ, hogy mi lehet ennek az oka.Első alkalommal, amikor beteg lett, csináltak Ct vizsgálatot, de az eredmény jó lett. Az orvos annyit jegyzett meg, hogy deformált a tüdeje, de mivel előtte nem volt beteg, röntgen nem készült.Nincs egy olyan felvétel, amivel összelehetne hasonlítani, hogy ez régebb óta fenn áll e vagy a legutóbbi betegség következménye.Sajnos mivel, súlyosan fogyatékos, mindenféle vizsgálatot altatásban kell végezni, valamint a kezeléseket.csapolás stb. Kérem segítsen, és adjon segítséget, hogy mit lehet vele tenni, vagy mi várható. Köszönettel:Szemánné K. Ilona

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza tüdőgyulladás témában

Kedves kérdező! Sajnos a férje húgánál több hajlamosító tényező is van a tüdőgyulladás kialakulására: értelmi fogyatékosság, nyelési nehezítetteség, félrenyelés veszélye és a deformált mellkas, ami miatt a tüdő egy részének a légcseréje nem megfelelő, illetve a keletkező váladék, köpet kiürülése is nehézkes. Valószínűleg első alkalommal valóban aspiráció állhatott a háttérben, azonban azután nagyon könnyen megtelepedhetnek egyéb, akár kórházi környezetből származó (noscomiális) kórokozók is. Súlyos tüdőgyulladás önmagában képes mellűri folyadékgyülemet okozni. Ismétlődő tüdőgyulladás esetén csak célzott (hörgőváladék, köpet vagy a mellűri folyadék tenyésztése alapján meghatározott baktérium elleni) antibiotikus kezeléstől várható eredmény. Sokszor ha a beteg nem tudja a váladékot kiköhögni bronchoszkópos leszívás is szükséges lehet. Nem tudom, a táplálása hogyan történik most a betegnek, de esetleg tápszer adása, nasogastricus szonda, vitaminok adása is szóba jöhet, mert nem megfelelő táplálás esetén tovább fokozódik a betegség kiújulásának esélye. Nem írja, hogy ágyban fekvő lett-e a hölgy, de ha nem, akkor is nagyon sokat segíthet gyógytorna, speciális légzést, a váladék kiürülését segítő technikák, amiben gyógytornász segíthet.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. október 23., 16:04; Megválaszolva: 2012. október 27., 15:41
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Tüdő megbetegedései
Édesapám krónikus vesebeteg, 4. éve dializálják. Állapota jó, betartja a diétás szabályokat. Kb. egy hónapja elkezdett hurutosan köhögni...
Tüdő kontrasztanyagos CT vizsgálata
Tisztelt Doktornő! Ez év februárban a jobb vesémet eltávolították üregrendszeri daganat miatt. Most kontroll keretében mellkas-hasi-kismedencei...
Tüdődaganata
Tisztelt dr.nő! Édesapámnál 2019-ben tüdődaganatot diagnosztizáltak. Azóta kapott sugárkezelést, kemoterápiát és utoljára immunterápiás...
Foglalkoznom kéne a véres köpettel?
Tisztelt Doktornő! Nem találtam pontos szakterületet felsorolva ezért ide írtam. Az elmúlt hetekben kicsit többször köhögtem fel fehéres...