• Terhesség alatt jelentkező visszér

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jónapot kívánok! A problémám a következő:Már van egy gyermekem, kihordásának a 3. trimeszterében a nagyajkakon jelentkeztek viszereim, ami nagyon-nagyon ritkán fájdogált, de nem okozott panaszt. Most 2. gyermekemet várom, már a terhesség 2.trimeszterének elején megjelentek a viszerek a nagyajkakon, és állás(főzés, mosogatás) hatására fájt is. A 3.trimeszter elejére áttevődött a fájdalom a bal oldali combhajlatomba, és ott is megjelent egy viszér, kemény, kékes, és este ha felkelek nagyon fáj(wc miatt, gyerek miatt esténként 6-7 alkalom).Napközben is fáj, (nyomódik, mintha valami nyomná nagyon, )ha csak 15 percig is csinálok valamit egyhelyben.Ha lefekszem nincs semmi probléma. A nőgyógyászom azt mondta, hogy biztos a csontok fájnak, mert nincs olyan csúnya a viszerem, de fekve nézte, úgy ki sem domborodik, csak állva. Mit javasol? Gyógyszert kell szednem rá? Doxiumot javasolták, de nem tudom mit jelent a szükség esetén.Venoruton géllel kenegetem naponta 2-szer.Ez nem káros a kicsire? A gyógyszernek milyen hatása lenne rám ill.a gyerekre nézve? Most 30.hetes várandós vagyok.7 kg jött fel eddig, de előző terhességem alatt is ugyanilyen mértékben gyarapodtam, a vége felé pedig már nem is nagyon.Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség témában

        Tisztelt Kismama! Javasolt minél többet feküdni, ugyanakkor mivel a visszértágulat a mélyvénákban is fennálló pangást jelezheti, kis molekulasúlyú heparinnal thrombosis profilaxist érdemes folytatni (pl. Clexane injekció), erről kezelőorvosa dönt. Sem a Doxium, sem a Venoruton kapcsán nem ismert, hogy a terhességben ártana a magzatnak, így ezeket alkalmazhatja az érfalak erősítésére.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos Itt kérdezhet

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. szeptember 18., 07:43; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 18:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: