Lokren szedése terhesen!

Tisztelt Dr. 28 éves nő vagyok, 8 éve napi fél Lokrent 20mg szedek. Ma nap folyamán voltam Belgyógyászaton, ugyanis van egy 10 hetes terhességem. Az orvos javaslatára nagyon árt a magzatra a gyógyszer, de nem tanácsos letennem ennyi év után! Borzasztóan megijedtem hisz első terhességem.Nem tudom mi tévő legyek ebben az esetben, milyen lehetőségek vannak? Ha gondot okozott eddig komolyan a napi szedése a gyógyszernek lehet tanácsos lenne elvetetnem így.Bizonytalan vagyok nagyon, és a hetek meg telnek.Legközelebb március.31-én megyek nyaki redő Uh-ra.Köszönöm előre is válaszát! 5 évet vártunk a picire a férjemmel, a gyógyszer elhagyása pedig sajnos ájuláshoz vezetett régebben!

Dr. Deli Tamás válasza terhesség témában

Tisztelt Hölgyem!

Amennyiben a béta-blokkoló belgyógyásza szerint feltétlen szükséges, terhes így is, úgy is csak e mellett lehet (bár nem vagyok belgyógyász, azért vannak kétségeim, hogy 10 mg betaxolol kihagyhatatlan és semmivel nem helyettesíthető volna...) . Maga a gyógyszer nem okoz magzati fejlődési rendellenességet, terhességben béta-blokkolót sokan szednek. Időnként a magzat növekedésének lassulását eredményezheti. Mindenesetre genetikai tanácsadásra mindenképpen minél korábban indokolt elmenni, még a 12. heti UH előtt, hogy genetikus szakember is megnyugtathassa: nincs olyan kockázatfokozódás, mely a terhesség megszakítását orvosilag indokolná. Ha viszont ott esetleg egyéb körülményre fény derül és a terhesség megszakítása mégis szükségessé válik, ezt minél koraibb terhességi korban érdemes megtenni.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. március 22., 14:49; Megválaszolva: 2011. március 25., 06:33
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Leletelemzés
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Barnás pecsételés
Terhesség, trombocita
Terhesség+post covid