Terhesség és szeméremcsont fájdalom

Tisztelt Doktorúr/Doktornő! 30.hetet betöltött kismama vagyok. Néhány hete nagyon fáj a szeméremcsontom, és kisugárzik a bal combtövembe, ami miatt elég fájdalmas a járás, lábemelés, ágyban forgolódás.. Tudom, hogy szokott ilyen panasz előfordulni terhesség esetén, de szeretném tudni, hogy ez mennyire normális. Mert olyat is olvastam, hogy ilyen panaszok esetén nem javasolt hanyatt fekve, szétterpesztett lábakkal szülni, mert szétnyílhat a szeméremcsont. Ön mit gondol erről?

Dr. Csuth Ágnes válasza terhesség témában

Kedves Hölgyem!

Én azt gondolom, hogy egy orvosi ellenőrzésre kellene elmennie, akár egy orthopédiai kontroll sem ártana, mert nem a panaszok jellege a meghatározó, hanem az ízület állapota. Sajnos vannak kismamák, akiknek fokozottan fájdalmas a szeméremcsontja, de ez nem a szülés miatt lesz fájdalmasabb, hanem a hormonok alakítják ki a lazulást, így a panaszokat, ami a szülést követően fokozatosan szűnik meg. Egy orthopédus ellenőrizni tudja, akár UH-os vizsgálattal is, hogy normálisan tág-e az ízületi rés, így el lehet dönteni, hogy befolyásolja-e a szülést a panasz, vagy sem.

 

Kérdés: 2010. január 02., 20:00; Megválaszolva: 2010. január 02., 20:00
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhességgel kapcsolatban
Vetélés,missed ab
Leletelemzés
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Barnás pecsételés