• Terhesség és Roaccutan

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Kovács Anikó! 2008.10.07-én kelt Terhesség alatt ellenjavalt gyógyszerek c. cikkével kapcsolatban kérném segítségét, válaszát. 2008.03.15-én hagytam abba egy isotretinoin tartalmú tablettát - roaccutan 20 mg (pontosabban mindösszesen 1 dobozzal szedtem be 1 hónapon keresztül, de ismerve a hatóanyagot ez lényegtelen)Ezt követően egyátalán nem szedtem semmilyen gyógyeszert, de használtam egy izotretionin tartalmú gél-t (lokálisan az arcomra)a neve Isotrexin amit 10.01-én hagytam teljesen abba. 2009.01.19-én megállapítást nyert hogy terhes vagyok. A roaccoutant tehát 9 hónapja, az isotrexin gélt 3 hónapja hagytam abba. Az orvosi vélemények nagyon eltérőek, a bőrgyógyász max 3 hónapot mondd a roaccutant kiürülésére, a gélt pedig egyátalán nem találja veszélyességi faktornak.A nőgyógyász 1 évet javasol a gyógyszer kiürülésével kapcsolatban. Ön, a cikkében 2 évet ír. Kérdésem az lenne, hogy a 2 év mi alapján került megállapításra, ill. tudan segítségemre lenni abban, hogy milyen konkrét szakemberhez fordulhatok ezzel a problémával, figyelembe véve, hogy szeretném megtartani a gyermeket, abban az esetben ha ezt egy független - ebben a témában jártas - orvossal tudok konzultálni. Válaszát, segítségét előre is nagyon köszönöm. üdvözlettel: Ágnes ui: amennyiben lehetséges válasza nagyon sűrgős lenne, figyelembe véve, a fennálló veszélyt, a terhesség megszakítását illetően.

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Kedves Ágnes!

         Mint a cikkemben is említettem, az isotretinoin kiürülése azért olyan lassú, mert felhalmozódik a zsírszövetben. Amennyiben Ön vékony testalkatú, nincs oka aggodalomra, ha enyhén teltkarcsú, akkor sem kell elkezdenie izgulni, hiszen a 9 hónap elég hosszú idő a hatóanyag kiürüléséhez. A lokális alkalmazás valóban nem jelent veszélyt, mert nem tud annyi isotretinoin felszívódni, ami káros lehetne. Azért írtam 2 évet a cikkben, mert ennyi idő alatt bizonyosan kiürül a szervezetből az isotretinoin még hosszabb alkalmazás és magas testtömeg mellett is. A kiürülés valóban akár 3 hónap alatt is megtörténhet, de a biztonság kedvéért szoktunk hosszabb időtartamot javasolni a kezelés befejezése és a teherbeesés időpontja között. Mindazonáltal kérje nőgyógyászától, hogy küldje el genetikai vizsgálatokra és genetikai tanácsadásra, ahol fény derülhet az esetleges problémákra.

         Üdvözlettel, Dr. Kovács Anikó gyógyszerész

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-27 15:43:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 07:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés