CT után kiderült terhesség

Kedves Ágnes! Kb. 2 hete volt egy kontrasztanyagos hasi és medence CT-vizsgálatom. A vizsgálatkor nem volt tudomásom terhességről. A CT-t elrendelő orvossal is beszéltünk erről; párommal kb. 1 éve próbálkozunk, de nem akart természetes úton összejönni, már épp kezdtünk alternatív irányban gondolkodni. Emellett a vizsgálat elviekben peteérés előtt néhány nappal volt, ezt is kiszámoltuk, így mindezek fényében kockázatmentesnek tűnt; el is végezték. Ezt követően a javaslatnak megfelelően már nem próbálkoztunk, azt mondták, hogy a következő ciklustól szabad újra. Azonban késett a menstruációm, és ma reggel produkáltam egy pozitív terhességi tesztet. Normál helyzetben ez lenne életem legboldogabb napja, főleg, hogy ilyen régóta szeretnénk a picit, így azonban a kétségbeesés és az őrület határán állunk... Ez ugye azt jelenti, hogy a CT előtti napokban (2-14 napos intervallum) estem teherbe, és a kontrasztanyagos hasi CT-t már úgy végezték, hogy várandós voltam. Természetesen van már időpontom az orvosomhoz, de addig is szeretnék kérni egy véleményt, hogy ilyen esetben mi a teendő? Mennyire okozhattunk kárt a babának? Megszakadna a szívem, ha azt mondanák, hogy meg kell szakítani a terhességet, de nyilván attól is rettegünk, hogy mit okozhatott a CT... Mielőbbi válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza terhesség, CT vizsgálat témában

Kedves Hölgyem!

Sajnos nem tudok Önnek semmilyen 100%-os biztonságot adó tesztet, vagy vizsgálatot javasolni, de ami biztos, hogy túlságosan nagy baj nem történhetett. Megmondom őszintén, hogy átolvastam néhány irodalmi adatot, hogy pontosan tudjam Önt tájékoztatni.

Kétféle veszélye lehet a sugárzásnak, ami érte Önt. Azt egyik hatás a fejlődési rendellenesség kialakulása, ami az Ön esetében kb. ugyanakkora, mint bárki másnál. A terhesgondozás során ezeket mindenkinél szűrik, de a sugárzás leginkább a nagyobb, 8-15 hét körüli terhességet tudja károsítani, és ilyenkor is az 50 mGy dozis fölötti sugardózisnak van jelentősége. Érdemes ellenőrizni a kapott leletet, azon általában rajta van, hogy mennyit adtak le a vizsgálat során.

A másik hatás, amiről beszélni kell, az a gyermekkori daganatos betegségek minimálisan emelkedett kockázata. Ez ijesztő elsőre, de a valóság az, hogy az ilyen daganatok előfordulási esélye nagyon, nagyon alacsony, így még a minimálisan emelkedett kockázat sem jelent jelentős kockázatot. Beszélni kell erről a két hatásról, de valóban az ilyen nagyon korai terhesség esetében a károsító hatások inkább azzal járnak, hogy nem marad meg a terhesség, hiszen csupán néhány sejt alkotja a fejlődő szervezetet, ahol a kisebb hibák is a terhesség megszakadásával járnak.

Összességében egy ennyire korai terhesség jobb a sugárterhelés szempontjából, mintha egy nagyobb, részletesebb fejlődési szakaszban lévő magzatot ért volna. Mindenképpen javasolt a genetikai tanácsadás is, és alapos ultrahangos vizsgálat is, de próbáljanak megnyugodni, közel sem annyira súlyos a helyzet, mint elsőre gondolnák.

Ha mégsem lenne terhes, vagy bármi történne, vagy esetleg a későbbiekben egy újabb terhesség tervezése jön szóba, akkor vagy hagyjanak ki egy teljes ciklust, ha CT vizsgálat készül, vagy csinaljanak másféle képalkotó vizsgálatot. Csak így lehet biztosra menni.

Vigyázzanak a pandémia miatt, remélem kicsit megnyugszanak, és minden rendben lesz a terhesség során!

Üdv.: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2020. december 15., 16:59; Megválaszolva: 2020. december 21., 15:42
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Leletelemzés
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Barnás pecsételés
Terhesség, trombocita
Terhesség+post covid