Monochloralis ikrek

3császármetszéses szülés után monochloralis ikerterhességet állapítottak meg nálam. Kérdésem az lenne, mennyire veszélyes ez a magzatokra nézve, mennyi az esélyük egy egészséges életre? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Terhesség témában

Az ikerterhesség és az ikerszülés nem csak dupla örömöt jelent, hanem sokkal több törődést, odafigyelést igényel. Mert nem csak az öröm, hanem sajnos a szövődmények is gyakorisága is kétszeres.

Már a koraterhességi ultrahangon (5-6.terhességi hét) felismerhető az ikerterhesség. A 12. hétig a magzatburkok szerkezetéből legtöbbször az is megállapítható, hogy egypetéjű vagy többpetéjű ikrekről van szó. Két petesejt két spermiummal történő egyidejű megtermékenyítése során jön léte a kétpetéjű ikerterhesség. Egy petesejt és egy spermium találkozásából kialakult koraembryo 5 napon belüli kettéosztódásából két genetikailag azonos testvér alakulhat ki, ők az egypetéjűek.

Egypetéjű ikreknek csak azonos nemük lehet, de a kétpetéjű ikrek is lehetnek azonos neműek.

Lehetséges szövődmények:

A koraszülés egyértelműen gyakoribb, a méhfal feszülése és a méhszáj zárófunkció miatt. Emiatt gyakoribb terhesgondozás szükséges.

A vérellátási zavar is gyakori az úgynevezett monochorialis ikreknél, akiknél az erősebb a közös lepényből "elszívhatja" a tápanyagot a kisebbik féltől, ezáltal mindkét magzatnál rossz állapotba kerülhet. Ezt a jelenséget magzatok közötti transzfúziónak nevezzük, ennek lehetősége esetén gyakrabban kell ultrahang vizsgálatot végezni.

A fokozott anyai súlygyarapodás és az anyai szervezet fokozott igénybevétele magától értetődik.

Bár a hüvelyi ikerszülés is lehetséges, a magzatok elhelyezkedése és a szülés lefolyása alapján gyakoribb a császármetszés. A megelőző császármetszések miatt hüvelyi szülés nem jön szóba,a hegszétválás kockázata miatt.

Császármetszés javasolt a kórelőzmény miatt.Életkora miatt genetikai tanácsadás szükséges a terhesség alatt,20. terhességi hétig.

Kérdés: 2020. július 07., 08:44; Megválaszolva: 2020. július 07., 21:17
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség alatti gyógyszerszedés
Lehet a baba beteg?
Toxoplazmózis
Eseményutáni tabletta
Duphaston abbahagyása