• Terhesség előtti böjt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egyik barátnőmtől hallottam, hogy a férjével a terhesség előtt 1 hónapos böjtöt tartottak, hogy a gyerek egy méregtelenített szervezetbe "érkezzen". Szeretném megtudni, hogy ez tényleg hasznos lehet e és ha igen, milyen böjtöt ajánlanak erre a házaspároknak. Köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a böjt témában

        Kedves kérdező!

        Az Ön által említett böjt valóban egy, már az ókori Egyiptomban is alkalmazott betegségmegelőző és gyógyító eljárás volt, melyet napjainkban is alkalmaznak. Ennek azonban szoros, szakember által ellenőrzőtt formáját érdemes alkalmazni. Ehhez kérje dietetikus vagy táplálkozástudományban jártas személy segítségét. Ugyanis bármelyik típusú böjt (klasszikus léböjt, szárazböjt, kombinált böjt) elkezdése és folytatása is gondos odafigyelést és szakértelemet igényel.

        Kifejezetten nőgyógyászok által ajánlott böjt nincs, mivel mi nem vagyunk ennek szaktudói. Természetesen az terhesség előtti méregtelenítésnek csak jótékony hatásai lehetnek, de terhesség alatt szigorúan tilos folytatni.

        Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász

        Kedves Kérdező,

        Az 1 hónapos böjt nem sokat javít az egészségi állapoton, sőt bizonyos szigorú böjtök a terhesség előtt kifejezetten ártalmasak lehetnek a mama és a baba egészségére egyaránt. Az egészség megőrzéséhez nem 1 hónapos böjtre, hanem egész életre kiterjedő életmódváltásra van szükség, amit akár most is elkezdhetnek. Azt tanácsolom, hogy kifejezetten arra ügyeljenek, hogy változatosan, természetes eredetű vitaminokban gazdag ételekkel táplálkozzanak, a leendő édesanya figyeljen oda már a fogamzás előtt a megfelelő folsav- és vasbevitelre. Hagyjanak fel a káros szenvedélyekkel, és figyeljenek oda a testmozgásra, persze annak kevésbé megerőltető formája ajánlott.

        Dr. Boros Miklós
        Vital Balance Életmód Központ


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-04-10 10:17:06; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: