• Terhesség tervezése vs. szedett gyógyszerek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Férjemmel szeretnénk elkezdeni próbálkozni az első babával, és bár diagnosztizált PCOS miatt valószínűleg nem fog rögtön összejönni, azonban az utóbbi időben történt, illetve jelenlegi gyógyszeres kezelések miatt szeretném kikérni a véleményét, hogy ha esetleg mégis rögtön sikerülne, okozhatnak-e ezek bármilyen problémát, szükséges-e inkább még várnunk. Sokat úszom, és sajnos sikerült összeszednem egy körömgombát, ami miatt 6 hónapig heti 1 Fluconazole 150 mg tablettát szedtem 2 héttel ezelőttig. Ezt pont a tervezett baba miatt hagytuk abba, és helyette most már csak heti 2x gyógyszeres körömlakkot használok (Amolak RX 50mg/ml), ezt viszont még valószínűleg kellene pár hónapig. A bőrgyógyász szerint kb. 1 hónapot elég várni az utolsó Fluconazole tabletta után. Illetve szerinte az Amolak körömlakk és a következő pontban említett krémek már rendben vannak, és terhesen is alkalmazhatók, de inkább szeretném szülész-nőgyógyász véleményét is kikérni. A gyógykörömlakkon kívül problémás arcbőrre Skinoren 200 mg/g krémet használok, és alkalomszerűen Zindaclin 1% gélt (ez utóbbit csak 1-1 pontra, nem nagy bőrfelszínre), illetve térdízületi problémákra Animal Flex Powdert és kollagént szedek. Van-e ezek között bármi olyan, ami aggályos akár már a próbálkozásnál, vagy ha sikerül teherbe esni, akkor a terhesség alatt? Megtisztelő válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

        Dr. Farkas Ágnes válasza a gyógyszer, terhesség témában

        Kedves Hölgyem! A Fluconazole abbahagyása után 2 héttel már próbálkozhat nyugodtan, csak terhesen nem szabad szedni. A gyógyszeres körömlakk is mehet, helyileg alkalmazva nem csinál bajt. A krémet én nem használnám, bár biztosan nem használ belőle sokat, de terhesen úgyis változik a bőre, vagy jobb vagy rosszabb lesz, inkább olyan készítményt használjon, ami biztosan nem okoz problémát. Az antibiotikumos gél, mivel pontszerűen és alkalmanként van, nem okoz gondot. A másik két táplálékkiegészítőről nem tudok nyilatkozni, nem gyógyszerek, így vizsgálva se voltak. Emiatt nem javaslom azokat sem, hiszen nem tudhatjuk, hogy van-e bennük olyan összetevő, ami terhesség alatt nem megengedett. Nemcsak a gyógyszerek lehetnek tilosak ilyenkor, de pl. sok gyógynövény is okozhat gondot, mindennek utána kell nézni. Jó egészséget! Üdv. : Dr.Farkas Ágnes


        Kérdés: 2020. január 10., 13:13; Megválaszolva: 2020. január 10., 14:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: