• A magzat agykamrái nagyobbak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Szerdán (15+5 UHT alapján) egy bal vese tájékra sugárzó görcsös rosszullét után, jelentkeztem a helyi kórház várandós ambulancián, ahonnan UH-ra küldtek el. (A görcsölésre, csak annyit mondtak, valószínűleg ortopédiai jellegű probléma, szedjek magnéziumot.) A vizsgálat során kiderült, hogy a magzat agykamrái nagyobbak az átlagosnál, ezért további vizsgálat céljából, véleményezés szempontjából elküldtek az osztályos főorvoshoz. Aki alapos UH vizsgálat után közölte,hogy a magzat agykamráiban, Mko. PC cysta található: 8-10 mm-es. Amely elmondása szerint 18-22.hetes koráig felszívódik, eltűnik. Egyéb magzati fejlődési rendellenességre utaló jel nem látható. Egy élő magzat fejvégű fekvésben. A lepény a mellső falon tapad, jó helyen. A magzatvíz mennyisége átlagos. BPD:33mm AC:105mm FL:18mm. A kérdésem az lenne, mennyi az esélye annak, hogy akár ez rosszabbodhat, mi a javasolt teendő ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm: Egy aggódó kismama

        Dr. Pétervári László válasza a Terhesség témában

        A choroid plexus az agy azon része, mely nem érinti a gondolkodást, a személyiség fejlődést és egyéb agyi funkciókat sem, sokkal inkább annak a folyadéknak az előállításáért felelős, mely védi és táplálja az agyat, valamint a gerincvelőt. Abban az esetben, mikor az ultrahangon egy folyadékkal teli üreg látható a choroid plexusban, choroid plexus cisztáról (CPC) beszélünk.A kialakulásának pontos oka nem ismert, a CPC a magzatok 1-3%-nál figyelhető meg a terhesség 16-20 hete között végzett, úgynevezett genetikai ultrahang vizsgálaton. Ilyenkor a magzat már elég nagy ahhoz, hogy észlelhetőek legyenek nála az élettel össze nem egyeztethető deformitások, illetve az olyan rendellenességekre utaló jelek, melyek miatt a születés után műtét(ek)et vagy tartós gondozást igényel. A CPC lehet egyoldali (unilaterális) de előfordulhat mindkét oldalon is (bilaterális), mérete és alakja tekintetében változatos képet mutathat, és előfordulhat, hogy ugyanazon magzatnál több is kialakul. Függetlenül a choroid plexus ciszta méretétől, alakjától és mennyiségétől, a CPC nem tumor vagy rák, nem veszélyes a babára és a terhesség harmadik harmadára, általában a 24-26 hét között teljesen felszívódik, de az is előfordul, hogy teljesen egészséges gyermekeknél vagy felnőtteknél is kimutatható. Amennyiben az ultrahangon CPC-t találtak a magzatnál, részletesen átvizsgálják az összes szervet és testrészt, további rendellenességek (pl. deformált szív, fej, kéz, láb vagy visszamaradt növekedés) után kutatva. Ha a CPC nem társul semmilyen más rendellenességgel, izolált cpc-ről beszélünk. Ha a CPC-n kívül más rendellenességet nem találnak, azaz izolált CPC-ről van szó, annak kockázata, hogy a magzatnak kromoszóma rendellenessége van, kevesebb, mint 1%. Eszerint 99%, hogy teljesen egészséges, és nincs semmiféle kromoszóma rendellenessége.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. április 12., 05:12; Megválaszolva: 2019. április 15., 22:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: