• Mióma, sérv vagy egészen más?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron volt egy elhalt terhességem. A jelenlegi panaszom első tünete akkor jelentkezett, azért kezdeném itt a történetet. Kb. 10 hetes terhes lehettem akkor, amikor először éreztem, hogy ha a hátamon fekszem a köldök környékén enyhe nyomást érzek, és olykor-olykor mintha mozogna ott bent „valami”. A 12 hetes ultrahangon derült ki, hogy a baba meghalt 7 hetes korában. Mivel a vetélés nem indult meg spontán, orvosi beavatkozással távolították el, ami nem volt komplikációmentes, mert a műtét után erős vérzésem lett, így bent tartottak a kórházban. Mikor kiengedtek azt mondták, hogy ha nem jelentkeznek, akkor nincsen semmi gond. Utána nem is volt gondom és ezt a jelenséget az elhalt terhességgel kötöttem össze. Mivel a kórházból nem jelentkeztek, így hamarosan újra próbálkoztunk. Jelenleg 23 hetes terhes vagyok. A terhességem elején újra kezdtem érezni ezt a furcsa nyomást és néha mozgást a köldök környékén. Panaszom mondtam a midwifenak, de egyáltalán nem foglalkozott vele. Majd volt egy pár tünetmentes hetem, amikor már kezdtem örülni, hogy biztos nincsen semmi baj, de egy héttel ezelőtt újra éreztem. A hátamon feküdtem a fürdőkádban, amikor hirtelen néhány pillanatra egy igen határozott formájú, tapintásra kemény, nem fájdalmas csomó jelent meg a hasfalam felszínén. Néhány pillanatig éreztem, majd eltűnt. Ezután finoman nyomkodva a hasam nem éreztem semmit. Viszont a terhesség előre haladtával, ahogy a méh növekszik ez a valami is vándorol felfelé, mert már jóval köldök felett tapintottam ki ezt a hirtelen kiemelkedő csomót. Olyan, mint amikor egy izomcsoport görcsebe rándul. Nagyon ijesztő. A kórképhez hozzátartozik, hogy ezt az enyhe nyomásérzést minden esetben csak fekvő helyzetben érzem és nem állandó jelleggel, viszont ezt a különöst mozgást és csomót minden esetben csak a melegvizes fürdőkádban. Azért írom le, mert biztos lehet köze a melegnek a görcsbe ránduláshoz. Lehetséges, hogy valami mióma vagy sérv vagy egészen más? Ultrahangon nem látnak semmit a méh a körül, és a baba is szépen fejlődik. Jelenleg kint élek a UK-ban és nem tudom ezzel a problémámmal milyen irányban induljak el, háziorvos vagy midwife? Egyébként van egy 1, 5 éves kisfiam, és vele könnyű, problémamentes terhességem volt, normál szüléssel. Lehetséges, hogy szüléskor sérvem lett, ami most jött elő és okoz problémát? Mi lehet ez? Egy teljesen más jellegű kérdés. A 21 hetes ultrahangon megállapították, hogy a méhlepény bal oldalon helyezkedik el. Ez a normál szülésnél okozhat bármilyen problémát? Az ultrahangot végző nem mondott semmit, csak otthon olvastam a papíron. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Pétervári László válasza a terhesség témában

        A leírt tünetek nem kórosak.Ezen terhességi kórban a magzat mozgása, méhbe való feszítésének következménye ez az érzés. Háton fekvés nem tanácsos mert a magzati, anyai keringés keringés akadályozódhat.Oldalfekvés tanácsos. A meleg ülőfürdő szintén mellőzendő terhességben, az alhasi keringés változásához vezethet. A méhlepény jelenlegi helye változik még a szülés idejéig, A méhszájat nem éri el a méhlepény, nem fedi, akkor normál hüvelyi szülésnek nincs akadálya.


        Kérdés: 2019. február 14., 15:37; Megválaszolva: 2019. február 15., 22:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: