Korai terhesség és alkohol fogyasztás

Tisztelt Dr. Farkas Ágnes! Elég későn derült fény a terhességemre, ez idő alatt pedig fogyasztottam alkoholt (1-1 sör, illetve kb 6 és fél hetesen 2 dl bor és 2 alkoholosabb koktél) . Az lenne a kérdésem, hogy ebben a szakaszban érvényesül még a "mindent vagy semmit" elv? Vagy már mindenképp magzati károsodást okoz az alkohol, ha van szívhang? A 12. héten esedékes. genetikai ultrahang és vérvétel képes kimutatni az effajta károsodást? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza alkohol témában

Kedves Hölgyem!

Ne izguljon, ennyi alkoholtól nem lesz semmi baja a terhességnek. A mindent vagy semmi elv az első hónapokban érvényesül, de ez nem azt jelenti, hogy bármilyen hatásra megszakad egy terhesség.

A 12. Heti genetikai szűrés kifejezetten a Down-szindrómát szűri, de természetesen, ha nagyobb eltérés lenne, az is kimutatható lenne.

Az alkohol fogyasztása a terhesség alatt akkor okoz határozott eltérést, ha nagy mennyiséget fogyaszt a terhes. Ilyenkor koraszülés, alacsony születési súly, terhesség alatti magas vérnyomás, jellegzetes külső eltérések, és egyéb fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő. De ez az Ön esetére nem vonatkozik, ne aggódjon.

Remélem sikerült megnyugtatnom!

Üdv: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2018. április 16., 07:50; Megválaszolva: 2018. április 26., 19:37
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Alkohol a megtermékenyülés után
Tisztelt Dr.Úr/Nő! Utolsó peteérésem az ünnepeket követő pár nap valamelyikére tehető. A kérdésem az lenne, hogyha megtörtént a...
Kombinált teszten magas nyaki redő...
A 34 éves feleségemen az Istenhegyi Géndiagnosztikai Központban a terhesség 13. hetében kombinált tesztet végeztek, ahol magas nyaki redő és...
Klebsiella baktérium kismamánál
Jó napot Doktor Úr/Nő! Kérdésem a következő lenne: 5 hetes terhesen volt egy tenyésztésem amibe Streptococcust talaltak,arra kaptam szemicilin...
Terhesség alatt fogröntgen
Tisztelt Doktor Úr! 32 éves, magamat egészségesnek tudó nő vagyok. Van már egy 2,5 éves egészséges kisfiam. Jelenleg újra babát tervezünk a...
Missed abortion
Kedves Doktor Úr! 9 hetes terhes voltam a héten amikor szerdán este elkezdtem vérezni. Csütörtök reggel bementem a kórházba, ahol megállapították...