Magzati zajártalom, éjszakai fentlét

Tisztelt Dr. Pétervári László! Terhességem 15. hetében járok és arra lennék kíváncsi, hogy a magzat számára káros-e, ha havi maximum 4 alkalommal (heti 1*) éjszakai szórakozóhelyen a hangfaltól távol tartózkodom egészen reggelig. Mekkora az a decibel érték ami már káros a magzat egészségére, illetve árthat-e az éjszakai ébrenlét? Terhességem jelenleg panaszmentes. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Pétervári László válasza Terhesség témában

Tartósan (napi több órában, pl. munkahely miatt) 90-100 decibel feletti hangterhelés valószínűleg okozhat kárt a magzatnak, elsősorban a 2. trimeszter második felétől, sőt, akár halláskárosodást is. Hasonlóan problémás lehet a nagyobb intenzitású (125-150 decibel) hanghatás rövid ideig, de ehhez pl. egy éppen induló repülőgép hajtóműve mellé kellene állni. A halláskárosodás lehetőségén túl esetleg fokozhatja jelen ismereteink szerint a vetélési, koraszülési kockázatot az extrém zaj, de szerencsére a magzatvíz és az anya teste jótékony tompító hatással bír.

A terhesség alatt az igen nagy hangterheléssel járó helyzeteket érdemes kerülni, egy hangosabb koncert esetén a kismama semmiképpen ne a hangfal előtt hallgassa a zenét. A terhesség során a várandós anya biztosítsa, az elegendõ alvást, tartson fenn szabályos alvás-ébrenlét ritmust amennyire lehetséges. Az altatók és az alkohol fogyasztása tilos a terhesség alatt, az alvás elõsegítését egyéb módszerekkel kell segíteni.

A terhesség után is fontos az elegendõ pihenés, mert a súlyosan zavart alvás szülés utáni depresszióhoz és a gyermekkel való durva bánásmódhoz vezethet.

Kérdés: 2016. február 01., 14:50; Megválaszolva: 2016. február 01., 22:05
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Leletelemzés
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Barnás pecsételés
Terhesség, trombocita
Terhesség+post covid