A magzat és a zene erőssége

Kedves Doktor Úr! 5 hetes terhes vagyok, de 5 évvel ezelőtt volt már egy spontán vetélésem. Foglalkoztat a kérdés, hogy milyen hatással van a magzatra a hangos zene. Utána olvastam már, de annyiféle vélemény van, hogy nem tudom eldönteni, ki ír igazat. Most megpróbálom pontosítani az adatokat, hátha így tud segíteni a kérdés eldöntésében. Zenész vagyok, s hetente egyszer 3 órát próbálok egy olyan helyiségben, ahol kb. 100 dB a hang erőssége. Ha ez soknak tűnik, mennyi az, ami még elfogadható? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Dr. Pétervári László válasza Terhesség témában

Tartósan (napi több órában, pl. munkahely miatt) 90-100 decibel feletti hangterhelés valószínűleg okozhat kárt a magzatnak, elsősorban a 2. trimeszter második felétől, sőt, akár halláskárosodást is. Hasonlóan problémás lehet a nagyobb intenzitású (125-150 decibel) hanghatás rövid ideig, de ehhez pl. egy éppen induló repülőgép hajtóműve mellé kellene állni. A halláskárosodás lehetőségén túl esetleg fokozhatja jelen ismereteink szerint a vetélési, koraszülési kockázatot az extrém zaj, de szerencsére a magzatvíz és az anya teste jótékony tompító hatással bír. Mindenesetre egy olyan korai terhességben, amit említ, specifikus hallórendszer még nincs, így legfeljebb vetélésben nyilvánulna meg a káros hatás, de ennek sem nagy az esélye. Ilyesmi nyilván Önökkel sem történt. Ne aggódjanak, viszont a terhesség alatt az igen nagy hangterheléssel járó helyzeteket érdemes kerülni, egy hangosabb koncert esetén a kismama semmiképpen ne a hangfal előtt hallgassa a zenét

Kérdés: 2016. január 20., 13:03; Megválaszolva: 2016. január 22., 21:51
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Leletelemzés
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Barnás pecsételés
Terhesség, trombocita
Terhesség+post covid